Jak se vyráběly slaměnky na kynutí chleba

- výrobou se zabývaly převážně chudé rodiny
- k výrobě bylo potřeba lipové lýko, které muselo být navlhlé, aby se při práci nezalamovalo, sláma (nejlépe mlácená postaru cepy nebo speciální mlátičkou, která nepoláme stébla
- nástroje na výrobu byly:
"špica" - což byl zaostřený kousek železné tyčinky  zasazený do dřevěného držadla, kladívko,  kolíky ze dřeva

 

Postup:

- sláma se rovnala a obtočila lýkem - čímž vznikl tzv. "lelík" ten se obtočil, špicí se do něho udělaly otvory, do kterých se kladívkem zatloukly dřevěné kolíky - tím vznikl střed slaměnky. Přesahující konce kolíků se odstranily, přibrala se sláma a mohlo začít samotné pletení.

 

Autor: Svetluska78

 

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI