1560. celokváskový chléb od JarkaS


foto: JarkaS
1560.celokváskový chléb od JarkaS

Autor: JarkaS
   Hodnocení: 18%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
1) večer odebereme
30 g kvásku a dokrmíme
45 g vody a
45 g žitné chlebové tmavé mouky
a necháme kvasit.
Ráno celé tohle množství - tedy 120 g - dokrmíme 40 g vody a 40 g mouky a necháme rozkvasit

2) 110 g vody
1/2 lžičky medu
1 vařená najemno nastrouhaná brambora
1 lžička soli
1 lžíce kmínu
105 g hladké mouky
105 g pšeničné chlebové mouky
40 g žitné chlebové mouky
200 g připraveného kvásku


Nastavení pekárny: Program Těsto, pak Pečení


Postup:
Necháme uhnětat těsto, pekárnu vypneme a necháme 30 minut oddychnout.
Potom těsto vyndáme, utvoříme si bochánek, vyndáme z pekárny hnětače, těsto tam vrátíme, uhladíme a necháme v zavřené pekárně kynout. Dle kvásku a teploty to vychází tak 2,5 - 4 hodiny, dokud není nakynuto.
Potom zapneme program Pečení.

Kvásek je 100% hydratace, těsto je 60% hydratace.

Pokud chceme péct mimo pekárnu - v troubě, tak zvýšíme hydrataci na 65% to je 127 g vody nebo případně na 70% to je 145 g vody.

Těsto nebude nelepivá koule, bude držet tvar, ale bude stále trochu lepit, ale díky tomu není těsto hutné a má krásná očka.

Díky bramboře je možné že budeme muset přidat trošičku mouky, ale nezahutnit!

Zajimavé články / klik ke kvásku od kolobezka1.


Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: JarkaS
1560.celokváskový chléb od JarkaS

foto: Ivkalbc
1560. celokváskový od JarkaS

foto: JarkaS
1560.celokváskový chléb od JarkaS

foto: budulinka2
1560. Celokváskový od JarkaS

foto: Andulka
1560-celokváskový chléb od JarkaS

Názory čtenářů

budulinka2 20.10. 19:14  

Koukám, že tu nikdo k receptu ještě nic nenapsal. Pekla jsem ho dnes poprvé a určitě ne naposledy. Jen si ho budu dělat z větší dávky. Je opravdu moc dobrý, doporučuji všem k vyzkoušení a spěchám přidat hvězdičku.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.