Dáma.cz |Trendy|Láska a vztahy|Zdraví|Celebrity|ABC Zahrady a Bydlení|Hubnutí|Astrologie|Diskuse|Poradny|Foto|Blogy |Hry|bazárek
Autor: JarkaS
Hodnocení: 18%
Suroviny:
1) večer odebereme
30 g kvásku a dokrmíme
45 g vody a
45 g žitné chlebové tmavé mouky
a necháme kvasit.
Ráno celé tohle množství - tedy 120 g - dokrmíme 40 g vody a 40 g mouky a necháme rozkvasit
2) 110 g vody
1/2 lžičky medu
1 vařená najemno nastrouhaná brambora
1 lžička soli
1 lžíce kmínu
105 g hladké mouky
105 g pšeničné chlebové mouky
40 g žitné chlebové mouky
200 g připraveného kvásku
Nastavení pekárny: Program Těsto, pak Pečení
Postup:
Necháme uhnětat těsto, pekárnu vypneme a necháme 30 minut oddychnout.
Potom těsto vyndáme, utvoříme si bochánek, vyndáme z pekárny hnětače, těsto tam vrátíme, uhladíme a necháme v zavřené pekárně kynout. Dle kvásku a teploty to vychází tak 2,5 - 4 hodiny, dokud není nakynuto.
Potom zapneme program Pečení.
Kvásek je 100% hydratace, těsto je 60% hydratace.
Pokud chceme péct mimo pekárnu - v troubě, tak zvýšíme hydrataci na 65% to je 127 g vody nebo případně na 70% to je 145 g vody.
Těsto nebude nelepivá koule, bude držet tvar, ale bude stále trochu lepit, ale díky tomu není těsto hutné a má krásná očka.
Díky bramboře je možné že budeme muset přidat trošičku mouky, ale nezahutnit!
budulinka2 20.10. 19:14
Koukám, že tu nikdo k receptu ještě nic nenapsal. Pekla jsem ho dnes poprvé a určitě ne naposledy. Jen si ho budu dělat z větší dávky. Je opravdu moc dobrý, doporučuji všem k vyzkoušení a spěchám přidat hvězdičku.