1523. celožitné celokváskové chlebíky od Tallu


foto: Tallu
Celožitný - celokváskový chlebík se slunečnicí .1523.

Autor: Tallu
   Hodnocení: 88%  


Suroviny:
celožitný celokváskový chléb
odebrat 30 g kvásku - nechat ohřát
kvásek dokrmit 1 : 1 - 60 g žitné chlebové mouky a 60 g vody - nechat rozkvasit

340 g žitné chlebové mouky
284 g vody
připravený kvásek

6 g soli
6 g kmínu nebo chlebového koření

celožitný celokváskový chléb se slunečnicí
odebrat 30 - 40 g kvásku - nechat ohřát
kvásek dokrmit 1 : 1 - 75 g žitné chlebové mouky a 75 g vody - nechat rozkvasit

425 g žitné chlebové mouky
355 g vody
připravený kvásek

2 lžičky medu
30 g slunečnicových semínek

6 g soli

celožitný - celokváskový chléb - semínkový
odebrat 30 - 40 g kvásku - nechat ohřát
kvásek dokrmit 1 : 1 - 75 g žitné chlebové mouky a 75 g vody - nechat rozkvasit

425 g žitné chlebové mouky
355 g vody
připravený kvásek
10 g Sladěnky
60 g směs semínek (zde slunečnice, tykev, pinie)
nejprve ve vodě rozmíchat Sladěnku, potom přidat zbylé suroviny a vše smíchat

7 g soli
5 g chlebového koření


Nastavení pekárny: -


Postup:
Poznámka:
pokud použijeme tmavší mouku (např. Penam) bude nutné zvýšit množství vody na 90 %.

Postup:
Kvásek nakrmíme a necháme rozkvasit.
Smícháme suroviny kromě soli (jen krátce, jen aby byla všechna mouka dobře promíchaná, těsto se nehněte, to žitná mouka nemá ráda) a necháme 30 minut – 1 hodinu přikryté stát. Těsto má konzistenci hodně husté kaše (viz fotky níže)
Vmícháme sůl, případně semínka a oříšky, a znovu necháme 30 minut – 1 hodinu přikryté stát.
Mokrýma rukama opatrně zformujeme těsto do připravené vymazané formy. Formu lze i vysypat otrubami, hrubě mletými vločkami apod.
Přikryjeme naolejovanou folii a necháme kynout, přibližně 5 - 7 hodin podle okolní teploty.
Na povrchu chleba se začnou objevovat malé bublinky, které praskají. To je nejvyšší čas dát těsto do trouby. Pokud zaváháme, brzy to nebudou bublinky, ale krátery.

Péct od studeného startu, 20 minut na 220°C, pak 30 minut na 190°C a potom případně dopéct bez formy 5 - 10 minut. Jinou možnosti je, dát chléb po předehřáté trouby na 250°C a po 5 - 10 minutách teplotu snížit.
Celožitný chléb má po upečení velmi mazlavou strukturu, která potřebuje ztuhnout. Krájíme tedy nejdříve za 24 hodin i později. O to déle ale zůstane vláčný.

Chlebík lze připravit i v domácí pekárně. Těsto necháme bez předehřevu promíchat asi 3 - 5 minut, poté program vypneme, za 30 – 60 minut přidáme sůl a opět necháme bez předehřevu promíchat asi 3 minutky. Vypneme a necháme kynout, až je těsto dostatečně nakynuté tak zapneme samostatné pečení na 1 hodinu. Pro pečení v pekárně doporučuju vyzkoušet snížit množství vody v receptu na 75 %.

Původní verze receptu od Mini z Rakouska je ZDE

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře







foto: Tallu
Celožitný - celokváskový chlebík .1523.

foto: budulinka2
1523.Celokváskový celožitný se slunečnicí

foto: Ivkalbc
1523. celožitný celokváskový od Tallu

foto: tissue
celožitný-celokváskový chléb se slunečnicí č.1523

foto: Tallu
Celožitný - celokváskový chlebík semínkový .1523.

foto: kolobezka1.
1523. Celožitný celokváskový...krok za krokem...

foto: kolobezka1.
1523. Celožitný celokváskový z mouky T930

foto: kolobezka1.
1523. Celožitný celokváskový z mouky T930

foto: kolobezka1.
1523. Celožitný celokváskový z mouky T930

foto: Tallu
1523.

foto: LuckyL
1523 celoražný celokváskový chlieb

foto: tissue
celožitný-celokváskový č.1523

foto: Tallu
1523. celožitný - celokváskový chléb

foto: kozlovka
recept č.1523kvaskovy celožitny chlebik

foto: Tallu
1523. celožitný - celokváskový chléb

foto: Ivkalbc
1523.celožitný celokváskový chlebík od Tallu

foto: GeorgiaG
Celožitný celokváskový chléb se slunečnicí od Tallu recept 1523

foto: tissue
celokváskový-celožitný č.1523

foto: HaCH
1523. celožitné celokváskové chlebíky od Tallu se slunečnicí

foto: m1rti
1523 - celožitný celokváskový chlebík se slunečnicí od Tallu - řez

foto: GeorgiaG
č.1523 celožitný celokváskový chléb od TALLU

Názory čtenářů

HaGr 3.12. 7:42  

Dobrý den, pekla jsem chlebík se slunečnicí v pekárně, ta měla problém při vmíchání soli, aby byla sůl stejnoměrně rozmíchaná, musela jsem trochu pomáhat vařečkou.
Při nastavení pekárny na hodinu byl chlebík nedopečený.Na chvíli jsem ho ještě dala do trouby.Příště přidám trochu času a bude skvělý!!!Děkuji.

listonoška 20.5. 9:59  

krásný den, dámy. vaše recepty využívám už pár let, ale teď jsem se dala na pečení kváskového chleba. chtěla bych se ale zeptat, jestli je normální, že je pečivo nakyslé. kvásek krásně voní je mírně kyselý. třeba u chleba mi to nevadí, ale zkoušela jsem sladké mlsání od Tallu a ještě jeden mazanec od jiné paní a nepřipadá mi, že by to bylo v pořádku. díky za odpověď.

GeorgiaG 15.2. 19:15  

Chléb je vynikající, moc nám chutná, díky za recept ! Rozkvašování kvásku trvalo asi 6 hodin, pak jsem se držela přesně receptu a trochu jsem těstu pomohla tím, že jsem při kynutí(kvašení) dala mísu s těstem na hrnec s teplou vodou a po přendání do formy na teplé topení. Díky tomu kvašení ve formě trvalo 1 a půl hodiny, pak šlo těsto už do trouby. Předtím kvasilo 2x 1 hodinu v míse.

tissue 8.11. 18:07  

Super..děkuji tímto autorce za přesně uvedení časů..držela jsem se toho a chléb se povedl..je vynikající!!!

budulinka2 6.11. 12:51  

S čistým svědomím přidávám hvězdičku. Pekla jsem už podruhé a určitě zůstane v mém seznamu výborných chlebů.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.