0884. knedlík s práškem do pečiva od hana13


foto: hana13
Knedlík s práškem do pečiva 884

Autor: hana13
   Hodnocení: 21%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
200 ml vlažné vody
1 vejce
menší lžička soli
500 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
ke konci hnětení přidáme 1 starší, na kostičky nakrájený rohlík


Nastavení pekárny: Program Rychlý


Postup:
Těsto si během hnětení ohlídáme, buď přisypeme mouku, nebo přilijeme trochu mléka. Těsto nesmí lepit!
Propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), rozdělíme na 2 - 3 díly, vytvoříme šišky a necháme odpočinout.

Vaříme nad parou:
do kastrolu dáme asi do půlky vodu. Přes to dáme vykroucenou vlhkou utěrku a připevníme ji gumou. Založíme dobře okraje, ať nevyhoříme:-).
Až voda začne vařit, položíme na utěrku knedlíky, přiklopíme velkou mísou nebo druhým kastrolem a vaříme 25 minut. Napařené knedlíky několikrát propícháme.

Vaříme ve vodě:
knedlíky vložíme do vroucí osolené vody, vaříme 25 minut - po 10. minutách otočíme. Uvařené knedlíky několikrát propícháme.

Paříme v napařovacím hrnci:
těsto rozdělíme podle velikosti hrnce na 3 - 4 díly, záleží, jak máte velký napařovací hrnec. Knedlíky vypracujeme do válečků, opatrně olejem pomaštěnýma rukama, vložíme do napařovacího hrnce, kde jsme vymazali olejem jednotlivá patra. Zapneme časovač na 25 minut. Napařovací hrnec vydá signál po ukončení.
Napařené knedlíky několikrát propícháme a pomašlujeme rozpuštěným máslem nebo olejem ze všech stran.

Hotové knedlíky se krájí nejlépe kráječem na knedlíky nebo režnou nití.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře




Názory čtenářů

Dag-mar 6.2. 15:45  

Tak jsem ho udělala. Trochu s obavami. Ale je perfektní. Má přesně takovou konzistenci, jakou mám ráda. Vůbec se ve vodě neoblemcal, ač to zpočátku vypadalo všelijak-měla jsem řidší těsto.Bude častěji.

albrici 23.11. 16:10  

Knedlíky z prášku,se nenechávají kynout!!!

Uursik 5.7. 8:29  

vím, že je táta dělal, ale s práškem do pečiva se mi prostě knedlík nedaří.

natka2 4.6. 12:25  

Je mi to moc líto ale nepovedl se mi, byl jako beton. Nevyběhl ani trochu,takže zůstávám u kvasnic.

plachtařka 12.3. 12:37  

Vařík jenom tyto knedlíky, z kvasnic nám nechutnají. Ihned po zamíchání těsta vytvaruju šišky knedlíků a dávám do vařící vody vařit. Ještě se mi nestalo aby se nepovedly.

ekolog 27.2. 19:06  

Jsem starší ročník a tyto knedlíky dělám už roky. 4 dcl tekutiny (mléko + voda z toho je více vody), do toho 1 vajíčko a kávová lžička soli. Rozmíchám, přidám truchu hrubé mouky na řídkou kašičku, pak nakrájené 3 rohlíky a přisypávám hrubou mouku do správné hustoty. Ke konci přidám s moukou 1 prášek do pečiva. Vytvaruji 2 šišky a mohu hned vařit. Vařím při mírném varu (jinak prasknou) pod poličkou 20 min. V polovině obrátím. Po vyndání (malý talířek a vidlice)knedlíky rozpíchám, aby unikla pára. Vždy se povedou. Pokud mám zelenou petrželku, nebo celer.nať, tak přidávám do těsta. Vypadá to zajímavě.

Bára 19.11. 19:27  

Tento knedlík jsem vařila v parním hrnci Tefal, odpočinout jsem těsto nenechala ani minutu, přesto knedlík bez problémů vyskočil, vůbec nebyl tuhý, byl akorát a chutnal výborně.

jana26 30.8. 15:28  

Řekla bych, že tady chybí napsáno, že knedlíkové těsto má odpočívat 1/2 - 3/4 hodiny. Tuhá těsta s práškem potřebují nejméně 1/2 hoďky. Já nechávám dokonce skoro 1 hodinu.....pak teprve dám vařit.
A pak neexistuje aby se nepovedl.

ben3 23.5. 3:11  

Jsem zklamaná, nepovedl se mi. Vůbec ve vodě nevyskočil a byl tuhý. Zůstanu u kynutých...

lupka 11.5. 12:09  

tyto knedlíky dělám a jsou opravdu vynikající. Dělám je z 750g pol. mouky, 3 housek a jinak vše stejné, voda samozřejmě dle potřeby. Doporučuju, jsou skutečně vynikající. Recept jsem dostala od sousedky Hany a ta zase od své babičky. ;-)

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.