Dáma.cz |Trendy|Láska a vztahy|Zdraví|Celebrity|ABC Zahrady a Bydlení|Hubnutí|Astrologie|Diskuse|Poradny|Foto|Blogy |Hry|bazárek
Autor: feinka
Hodnocení: 6%
Suroviny:
250 ml uzené polévky bez tuku
75 ml oleje
25 g cukru
1/2 lžičky soli
500 g polohrubé mouky
1 kostka (42 g) čerstvého droždí
náplň:
125 g tuku Lukana
uzené maso, zapékací klobásky, kabanos
Nastavení pekárny: Program Těsto, pak Pečení
Postup:
Den před pečením si uvaříme uzené maso, polévku necháme zchladit a sebereme z ní tuk.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly a každý rozválíme. Na každou půlku nastrouháme půl (62,5g) Lukany, těsto přeložíme a znovu rozválíme.
Jednu část dáme do formy a pokryjeme nakrájeným uzeným, zapékacíma klobáskama a kabanosem. Přikryjeme druhou půlkou těsta, na kterou jsme nastrouhali druhou půlku (62,5 g) Lukany. Spustíme na 1 minutu program Pečení a necháme ve vypnuté pekárně dostatečně nakynout. Pak pomašlujeme vejcem a spustíme celý program Pečení.
Jara 5.3. 19:44
Anndy - asi jsem se blbě vyjádřil. Chtěl jsem říci, že na Těšínsku (odkud tenhle pokrm pochází a kde mimochodem celý život žiju) se to jmenuje ŠOUDRA. Nikdy tomu nikdo z Těšínska neřekne šoldra. Jsem na to prostě trošku háklivý.
Anndy 25.2. 9:21
Jara - V neděli na Boží hod je připraven slavnostně prostřený velikonoční stůl, kde nesmí chybět šoldra, někde též nazývaná muřin – uzeniny zapečené v těstě..........
šoldra patří k osobitým příspěvkům slezské kuchyně obecně a na Velikonoce zvlášť.........
Nemyslím si, že by to bylo spojonáno s Prahou a okolím
Jara 24.2. 20:16
A jmenuje se to Šoudra, vyslovuje se to Šoudra a je to Šoudra. Šoldra tak leda někde v Praze a přilehlém okolí :-(.
Ale jinak to máte dobré, Váš recept mi chutnal.
jana@ariel 6.9. 11:08
ahojky, vypadá to výborně...
Bikerka23 11.4. 11:52
Zdravím, já taky nestrouhám tuk do těsta. Recept dělám vždy s 1 kg mouky, jen dávám 0,75 kg polohrubé a 0,25 kg grahamové nebo žitné.
gargamela 5.1. 20:54
U nás pečeme pod názvem "pecynek" a dávám polévku i s tukem, nemusím pak přidávat olej. Do těsta se hodí přidat 1-2 žloutky ( na 750 g mouky). Pekla již moje babička v pekáčku na kuře vymazaném olejem, maso a klobásy dáváme podélně a jen kvalitní (domácí), klobásy se předem nevaří. Do kynutého těsta už tuk nestrouháme, je krásně nadýchané a nasáklé šťávou z masa. Zlatavý povrch se hned po upečení pomaže kůží ze slaniny nebo sádlem. Letos budu poprvé dělat těsto na Velikonoce v pekárně, už teď jsem z ní nadšená.
feinka 28.4. 18:38
Tato dávka je na malý plech. Pokud byste ji chtěli dělat na normální plech do trouby, tak 1 kg mouky a zbytek všeho zdvojnásobit. I droždí.
iv@ 27.4. 18:32
Pekla jsem ji v pečce,ne na plechu a byla to tak náramná vůně,že jsme nevydrželi a ještě večer kus vlažné šoldry sež..li