0728. Focaccia s bylinkami od Venda1


foto: k1712
728 Focaccia s bylinkami

Autor: Venda1
   Hodnocení: 53%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
75 ml bílého vína
50 ml olivového oleje
170 ml vody
2 lžičky soli
500 g hladké mouky
100 g nahrubo posekaných vypeckovaných černých oliv
asi 20 posekaných listů šalvěje (nebo sušené cca 30 listů) - místo šalvěje můžeme dát 2 lžíce tymiánu a 1 lžíce oregana
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Po vykynutí těsto propracujeme, uválíme placku asi 1 cm silnou o průměru kruhu asi 25 - 30 cm. Tu dáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme asi ještě 1h kynout.
Po nakynutí pomašlujeme olivovým olejem, uděláme do těsta ukazováčkem dolíčky (propíchnout prstem na cca 30 místech pravidelně až na plech tak, aby nevznikla díra, ale dolíčky). Posypeme šalvějí (asi 10 lístků čerstvé nebo 15 lístků sušené šalvěje) a hrubou solí.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C / asi 30 minut, až je chleba upečený dozlatova.

Charakteristika:
Bílý chléb s velkými oky, pikantní, chutná i dětem. Hodí se na jakýkoliv způsob, nejen k vínu a sýrům. Mě chutná nejlépe jen tak bez ničeho. Má díky pomašlování olejem celkem vláčnou, ale přesto křupavou kůrku, bezvadně chutnající po olivovém oleji. Šalvěj nahoře se nepřipálí, jen krásně opeče a je křupavá...

Tomuto chlebu přičítám i léčitelské vlastnosti, neboť tymián a šalvěj jsou dobrými prostředky proti kašli a bolení krku...

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: garfula
č.728 focaccia

foto: pH
Focaccia s bylinkami 728

foto: Dadkan
č.728 Focaccia s bylinkami

foto: aluvi
728.Focaccia s bylinkami od Venda1

foto: garfula
č.728 Focaccia

foto: Ajna
Focaccia con olive

foto: mašule1
0728.Focaccia s bylinkami od Venda1

foto: Reiki
728 Foccacia

foto: osma
Focaccia v remoske

Názory čtenářů

kucharinecka 3.12. 19:28  

Tak jsem dnes vyzkoušela a musím moc pochválit receptík. Mám v oblíbených a budu péct častěji!

sedma7 12.8. 17:35  

výborné...budu péct manžílkovi, může se za tím utlouct :)

Inuska:) 20.7. 22:17  

Hlasuju taky pro rozmarýnu :))A olivy do důlků :)))Mňááám!

lubinka 9.7. 22:42  

vynikající dobrota, jenom místo šalvěje tam dávám můj milovaný rozmarýn a fakt to nemá chybu, přidávám Vendy bodíky.

Osma 9.7. 20:34  

Výborný receptík, pridávam bodíky a mám už v obľúbených

Anndy 7.4. 14:19  

Martin + 50 ml oleje.....

Martin 7.4. 8:52  

neni tam malo tekutin? 75+170 na 500 mouky se mi zda malo

mašule1 13.9. 10:15  

Pekla jsem ke grilování, hostům moc chutnala. Kdo chce vyzkoušet něco nového, doporučuji tento recept, je fakt povedený, díky za něj.

Llana 24.8. 12:20  

Jednoduše fenomenální!!!

ben3 15.6. 16:20  

Focaccii dělám jenom tuhle. Vendy je super, moc díky. Olivy nedávám do těsta, ale do důlků před pečením jako na švestkový koláč. Nahoru sypu sušenou šalvějí a hrubou solí.

StreLenka 29.1. 14:31  

Taky jsem dělala, jen v orig. italském receptu se má zhusta pomazat i plech na který se dává péct oliv. olejem, do důlků zatlačit olivy a opět kápnout olej. Pak posypat šalvějí a solí a upéct. A je to opravdová lahůdka.

D.a.n.k.a. 22.7. 15:32  

Moc nám chutná,tento týden ji dělám již podruhé.Olivy přidávám až na vále po skončení programu Těsto.Když jsem je dávala po signálu do pekárny,měla jsem potom hnědé těsto.Děkuji za skvělý recept.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.