0719. celozrnné kynuté knedlíky s chlebem od Andinka


foto: Andinka
Celozrnný kynutý knedlík s chlebem

Autor: Andinka
   Hodnocení: 15%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
480 ml vlažné vody
2 žloutky
375 g hrubé mouky
375 g pšeničné celozrnné mouky
2 lžičky soli
1 lžičku Podravky (Vegety)
1 lžičku cukru
4 krajíce chleba na kostičky
3 lžičky sušeného nebo 3/4 čerstvého droždí


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Těsto si během hnětení ohlídáme, buď přisypeme mouku, nebo přilijeme trochu mléka. Těsto nesmí lepit!
Po vykynutí propracujeme nejlépe na silikonovém vále, těsto se nelepí a nemusí se podsypávat, rozdělíme na 4 díly, vytvoříme šišky a necháme ještě cca 10 minut pod utěrkou kynout.

Vaříme nad parou:
do kastrolu dáme asi do půlky vodu. Přes to dáme vykroucenou vlhkou utěrku a připevníme ji gumou. Založíme dobře okraje, ať nevyhoříme:-).
Až voda začne vařit, položíme na utěrku knedlíky, přiklopíme velkou mísou nebo druhým kastrolem a vaříme 25 minut. Napařené knedlíky několikrát propícháme.

Vaříme ve vodě:
knedlíky vložíme do vroucí osolené vody, vaříme 20 minut - po 10. minutách otočíme. Uvařené knedlíky několikrát propícháme.

Paříme v napařovacím hrnci:
těsto rozdělíme podle velikosti hrnce na 4 díly, záleží, jak máte velký napařovací hrnec. Knedlíky vypracujeme do válečků a necháme přikryté utěrkou cca 15 minut kynout. Pak opatrně olejem pomaštěnýma rukama, vložíme do napařovacího hrnce, kde jsme vymazali olejem jednotlivá patra. Zapneme časovač na 20 minut. Napařovací hrnec vydá signál po ukončení. Napařené knedlíky několikrát propícháme a pomašlujeme rozpuštěným máslem nebo olejem ze všech stran.

Hotové knedlíky se krájí nejlépe kráječem na knedlíky nebo režnou nití.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře




Názory čtenářů

modrina 22.4. 15:53  

Chlebové knedlíky dělám, ale s prdopečem a z obyčejné polohrubé mouky, tyhle vypadají skvěle, určitě je vyzkouším.

RADKAv 29.12. 22:23  

Tak díky za odpověď.Určitě vyzkouším :) Potom dám vědět

Andinka 28.12. 10:26  

Ahoj Radko, my je měli k pečenému masu se zelím. Myslím, že pečínky a maso vůbec bude ideální kombinace. Možná i guláš. Prostě jídla, ke kterým se jí chleba. Ke svíčkové by nesedly.
Dobrou chuť A.

RADKAv 28.12. 0:11  

Vypadají dost dobře jen by mě zajímalo k čemu se jí?

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.