0711. Taminčiny první knedlíky

Autor: Taminka
   Hodnocení: 1%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
260 g mléka
10 g soli
10 g cukru
2 vejce
400 g polohrubé mouky
100 g krupice hrubé
30 g strouhanky
2 lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Těsto si během hnětení ohlídáme, buď přisypeme mouku, nebo přilijeme trochu mléka. Těsto nesmí lepit!
Po vykynutí propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), rozdělíme na 2 - 3 díly, vytvoříme šišky a necháme ještě cca 10 minut pod utěrkou kynout.

Vaříme nad parou:
do kastrolu dáme asi do půlky vodu. Přes to dáme vykroucenou vlhkou utěrku a připevníme ji gumou. Založíme dobře okraje, ať nevyhoříme:-).
Až voda začne vařit, položíme na utěrku knedlíky, přiklopíme velkou mísou nebo druhým kastrolem a vaříme 25 minut. Napařené knedlíky několikrát propícháme.

Vaříme ve vodě:
knedlíky vložíme do vroucí osolené vody, vaříme 20 minut - po 10. minutách otočíme. Uvařené knedlíky několikrát propícháme.

Paříme v napařovacím hrnci:
těsto rozdělíme podle velikosti hrnce na 3 - 4 díly, záleží, jak máte velký napařovací hrnec. Knedlíky vypracujeme do válečků a necháme přikryté utěrkou cca 15 minut kynout. Pak opatrně olejem pomaštěnýma rukama, vložíme do napařovacího hrnce, kde jsme vymazali olejem jednotlivá patra. Zapneme časovač na 20 minut. Napařovací hrnec vydá signál po ukončení.
Napařené knedlíky několikrát propícháme a pomašlujeme rozpuštěným máslem nebo olejem ze všech stran.

Hotové knedlíky se krájí nejlépe kráječem na knedlíky nebo režnou nití.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře




Taminka:
Těsto kynulo hůř, příště opatrně s mlékem, bylo lepivé spíš středně husté.
Pomoučila jsem stůl a vytvarovala šišky. Kynuly ještě asi 40 minut ale měly tendenci se rozlézat do placata.
Vzala jsem největší kastról ze sady, asi tak čtyřlitrový rozložila obyčejný pařáček a ten se tam v podstatě krásně otevřený naplocho vešel.
Vyndala jsem mu to středové ouško, protože šišky na něm byly tak velké, že se slepovaly dohromady. Dala jsem mezi ně pruh složeného alobalu aby se neslepovaly.
šišky jsem měla každou váýhy asi 450 g dlouhé byly jako dlaň od zápěstí ke konečkům prstů..
Pařila jsem je zavřené pod poklicí 25 minut narostly až do plného hrnce. Špejlí jsem nezkoušela normálně rukou jsem hmátla na povrch byl vlhký a pružný jak má knedlík být vypnula nechala vychladnout už otevřené a pak šišky vyndala. Lépe je ale vyprostit šišky ještě horké, protože jak vychladly tak se mi přilnuly k tomu pařáčku zespoda a bylo těžší to nějak bez úhony vyprostit. Ale zadařilo se.
Knedlíky jsou kyproučké ale přitom pevné, krájejí se výborně. Chutnají taky dobře. Určitě lépe než ty kupované co se v omáčce rozpustí na bláto.

Názory čtenářů

Marki 18.2. 16:48  

Zatim to vypada ze se mi poprve v zivote povedou kynute knedliky :-) Jinak Tami, ja dala o 20 gr vic strouhanky (prehlidla jsem se) a testo bylo krasne nelepive a bezvadne vykynulo.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.