0443. kváskový chléb od Svetluska78 - celokváskový


foto: Svetluska78
443. Kváskový chléb - řez

Autor: Svetluska78
   Hodnocení: 10%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
300 ml vody
300 g hladké mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
100 g špaldové mouky
2 lžičky soli
200 g tuhého kvásku (recept č. 98 nebo č. 627)


Nastavení pekárny:


Postup:
Nejdřív uděláme z tekutého kvasu tuhou kouli, kterou necháme v teple zdvojnásobit objem. Do pekárny dáme vodu a mouku, necháme chvilku míchat, pak přidáme sůl, zase necháme chvilku míchat a chvíli před koncem hnětení přidáme natrhaný kvas.
Vykynuté těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), párkrát s ním bouchneme, vytvarujeme hladký bochník a dáme do ošatky vysypané nejlépe kukuřičnou moukou.
Necháme přikryté pod utěrkou cca 1h v teple kynout.
Potom opravdu opatrně překlopíme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem. Můžeme několikrát naříznout.
Pečeme v hodně předehřáté troubě prvních 15 minut při 220°C (s hrnkem horké vody v troubě), dalších cca 20 minut při 200°C (už bez hrnku).
Po prvních 15 minutách pomašlujeme osoleným mlékem nebo vodou.
Když je chleba už dost tmavý, přikryjeme alobalem a dopékáme. Zda je chléb upečený, zkusím špejlí nebo poklepáním na dno bochníku, mělo by to znít dutě.

Jak na ošatkový chléb / klik


Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: aneco
chlebík c.443

Názory čtenářů

pverica 8.1. 10:53  

pverica
Suprovní chlebík!!!

Dagmery 23.3. 12:36  

Super!

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.