0334. chléb trojlístek s kváskem od Zorka.


foto: aluvi
334. trojlístek s kváskem od Zorka

Autor: Zorka. - další recepty
   Hodnocení: 5%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
300 ml vody
20 ml mléka na kvásek
3/4 čerstvého nebo 3 lžičky sušeného droždí (samozřejmě do pekárny míň droždí a bez mléka)
2 lžičky cukru
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
4 lžíce kvásku (recept č.98 nebo č.627)
200 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
100 g špaldové mouky
3 lžíce čerstvé bramborové kaše
spousta semínek


Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Střední / velikost Střední


Postup:
Těsto necháme vykynout klasicky v pekárně na program Základní!!! A před pečením vypneme.
Těsto vyklepneme z formy a trochu s ním bouchneme, aby jakoby spadlo. Vytvarujeme bochník (snažím se ho vytvarovat co nejvíce do výšky, protože se při následném kynutí malinko rozjede), dáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme cca 30 minut kynout...sami uvidíte, jak se ten bochník zvětšuje....podle toho, jaký děláme chléb (světlý kyne rychleji). Pak ho nahoře nakrojíme (šikmé zářezy), pomašlujeme (dobré je osolené mléko) a posypeme semínky. Pečeme v troubě prvních 15 minut při 220°C (s hrnkem horké vody v troubě), dalších cca 20 minut při 200°C (už bez hrnku). Po prvních 15 minutách ještě jednou mašlujeme. Když je chleba už dost tmavý, přikryjeme alobalem a dopékáme. Zda je chléb upečený, zkusím špejlí nebo poklepáním na dno bochníku, měl by znít dutě.


foto: aluvi
334.trojlístek od Zorka

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.