Litevské pečivo

Jeden z nejstarších Litevských potravinářských výrobků byl a je žitný chléb. Tradiční jsou dva druhy žitného  chleba - kva&sc

Estonské pečivo

Estonsko je skandinávskou zemí, což se hodně odráží i v estonské kuchyni. Pečivo je převážně vyráběno z žitné mouky (pečivo bíl&eacu

Mexické pečivo

Boleo/ Bolillo - mexické bílé pečivo - v podstatě se jedná o mexickou verzi francouzských baget - nejčastěji se používají na sendviče TORTA - připr

Švýcarské pečivo 2

Fribourgeois - původně celožitný chléb se dnes peče  z 1/3 tmavé pšeničné mouky, 1/3 světlé pšeničné mouky a 1/3 žitné mouky - kyn

Švýcarské pečivo

Švýcarsko je další země s velkou různorodostí pečiva. Jejich 200-300 druhů soupeří s počtem druhů sýrů.  Nejenže každá oblast m&a

Finské pečivo

Ve Finsku se pečivo připravuje z pšenice, žita, ječmene i ovsa. Finsko se může honosit nejbohatším výběrem chleba - každá provincie vyvinula vlastní druh chle

Bagel

- jedná se o pečivo z kynutého těsta z pšeničné mouky, které se nejdříve krátce povaří v oslazené vodě a teprve potom se upeče v troubě.

Valašský frgál

- nebo také lopaťák, pecák...je velký koláč s náplní sypaný drobenkou - je tradiční pečivo staré více jak 200 let. Pekly s

Co si upečeme na Letnice

Letnice (lat. Pentecostec) jsou křesťanský svátek, který se slaví 50 dní po velikonocích. V roce 2007 vychází oslava Letnic na 27. 5. Na Letn

Francouzské pečivo

Pain de campagne - francouzský venkovský chléb pečený z žitného kvasu, mouky, celozrnné mouky,  soli, vody a kvasnic - rustikální ch

Panettone

- jedná se o sladký chléb s rozinkami a kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou - peče se na hlavně na vánoce a Nový rok - původní recept pocház&i

Italské pečivo

Pane Carasau - tradiční pečivo na Sardinii - recept je velmi starý - původně byl připravovaný pro pastýře, kteří zůstávali i několik měsíců mimo domo

Jak se peče v ........

Č Í N Ě Běžně Číňané používají mouku hlavně na severu Číny, a to pšeničnou. Z ní dělají kynuté knedlíky podo

Anadama chléb

- tradiční chléb z Nové Anglie - peče se z pšeničné mouky, kukuřičné mouky a melasy - podle záznamů byl první recept na Anadama chléb

Baguette, Bageta

- francouzské pečivo, které správně obsahuje pouze vodu, mouku, kvasnice a sůl - bageta je potomek chleba vyvinutého ve Vídni v polovině 19. století, kd

Croissant

- francouzské pečivo z kynutého máslového těsta ve tvaru půlměsíce (croissant znamená ve francouzštině půlměsíc) - výraz Croissant se po

Graham

Kdo vynalezl grahamovou mouku a chléb, aneb trocha historie a poučení nikoho nezabije   Sylvester Graham ( 5. 7. 1794 - 11. 9. 1851) - americký potravinář - prů

Co si upečeme na sv. Marka ?

Chléb sv. Marka - Marci Panis   - v roce 1407 panoval v německých zemích velký hladomor a pekaři byli nuceni vyrábět chleba ze všeho možného Chl

Jak se vyráběly slaměnky na kynutí chleba

- výrobou se zabývaly převážně chudé rodiny - k výrobě bylo potřeba lipové lýko, které muselo být navlhlé, aby se při p

Vánoční pečení

Vánočka Vánočka má dlouhou historii - patří mezi naše nejstarší vánoční obřadní pečivo a její obliba trvá dodnes. V

Co si upečeme na sv. Martina?

Martinské rohlíčky Na svátek sv. Martina se v Čechách a na Moravě pekly martinské rohlíky nebo podkovy, zvané též martiny, roháče,

Co si upéct na velikonoce a proč?

Jidáše   - typické velikonoční pečivo z kynutého těsta má většinou tvar provazů (symbolizuje tak to, že se Jidáš po zrazen&ia

Starší články