Italské pečivo

Pane Carasau

- tradiční pečivo na Sardinii
- recept je velmi starý - původně byl připravovaný pro pastýře, kteří zůstávali i několik měsíců mimo domov.
- pokud se uchovává suchý vydrží až 1 rok
- jí se suchý nebo mokrý s vodou, vínem, nebo omáčkou

 

Italian breadstick - grissini

- jsou to jemné, dlouhé, křupavé  tyčinky jejichž recept je starší více jak 300 let.
- dělají se z mouky (převažuje celozrnná), vody, panenského oleje, droždí a soli
- v současné době se dělají s mnoha příchutěmi a jsou velmi oblíbené 

Legenda

V 17. století  žil v Turíně Vittorio Amedeo II di Savoia - od útlého věku byl velmi nemocný (neustále trpěl zažívacími problémy) a proto dvorní lékař Don Baldo Pecchio  požádal jednoho turínského pekaře Antonia  Brunera di Lanzo  o upečení pečiva  dobře vykynutého a hlavně hodně propečeného. Antoniao Brunero di Lanzo tedy vytvořil z bílé mouky, celozrnné mouky, panenského oleje, soli, kvasnic a vody dlouhé tyčinky, které Vittoria Amedea uzdravily.

 

Recept najdete pod č. 551

Ciabatta

- bílý chléb připravovaný z pšeničné mouky, vody, oleje a droždí

- měla by mít podlouhlý a poněkud plochý tvar (přirovnává se k trepce)

- není známo z které oblasti Itálie pochází

- struktura a kůrka se v různých oblastech liší - např. v oblasti kolem jezera Como je struktura hodně pórovitá, kůrka kučeravá a měkká, zato v oblasti Toskánska je  střída pevná a kůrka pevnější a tmavší

- pro chuť se přidávají olivy, sušená rajčata.....

- typická pro přípravu sendvičů panino

 

Recepty č. 024, 130, 204, 259, 291, 747, 798, ...

 

Autor: Svetluska78

 

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI