Svatební pečivo ve světě

Korovai

-         je tradiční ukrajinský svatební chléb, který má symbolizovat společenství a kruh života. Původ má v pohanské víře a připravuje se z pšeničné mouky.

-         tento chléb bývá bohatě zdobený (není předepsáno přesně jak má být nazdoben)  a  ozdoby vždy něco symbolizují (2 ptáčci - většinou to jsou holubice - symbolizují pár, ostatní ptáčci symbolizují příbuzné a známé,  vše je obklopeno věncem brčálu, který symbolizuje lásku a čistotu

-         dříve byla při přípravě dodržována jistá pravidla – vše se točilo kolem magické sedmičky.  Chléb připravovalo sedm žen ze sedmi šálků mouky, sedmi vajec, vody ze sedmi různých studen…. Před pečením musí být chléb požehnán

-        při rozdělení chleba se mají dodržet jistá pravidla – patka se rozdělí na 2 části – jedna pro nevěstu a jedna pro ženicha, další krajíc náleží matce a otci nevěsty….atd. Spodní část chleba se nazývá pidoshva a rozděluje se mezi hosty a svatebčany jako symbolika budoucího blahobytu a štěstí.

 

Krétský svatební chléb

Svatební tradice na ostrově Kréty zahrnují přípravu svatebního chleba. Tento opletený chléb je ozdobený těstem ve tvaru nebeských objektů,jako měsíce a hvězdy. Další ozdobou je sušené kandované ovoce. Těsto obsahuje mnoho koření - skořice, koriandr, hřebíček, nové koření, anýz, muškát a zázvor. Rum, pomerančová a citrónová kůra a mandle přidají specifickou vůni. Právě vůně je u tohoto pečiva velmi důležitá - představuje sladkost sňatku a lásky mezi ženichem a nevěstou.