La Colomba

Colomba je v Itálii symbolem Velikonoc a předzvěstí jara.

Je to delikátní, měkký, aromatický, dezertní koláč s podobným složením jako Panettone (např. recept č.853, 1407, 1409,...), ale je obohaceno o aroma (vanilkové nebo mandlové) a amaretto.

Má staré kořeny, sahající do druhé poloviny šestého století, kdy se kvasnicový chléb začal tvarovat do tvaru koblihy. Zpočátku se pekla pouze z vajec, mouky a droždí, později se začalo přidávat máslo, cukr, kandované nebo sušené ovoce, mandle.

První těsto kyne přes noc, hned druhý den se zadělává druhé těsto spojující mouku, cukr, vejce a drobné kousky kandovaného ovoce. Po 30. minutách odpočinku je rozdělena do forem příslušné velikosti a po čtyřech hodinách dalšího růstu je pokryta mandlemi, cukrem a amarettem. Poté, co se peče, je ponechána odpočinku nejméně sedmi hodin.

V obchodech se setkáme s levnějšími variantami (cca 2 eu), lépe je ale navštívit pekárnu a připlatit si za opravdovou Colombu (10 a více eu).

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI