Mikulášské pečení

- na mikulášskou nadílku (v předvečer 6.12.) se připravovalo speciální pečivo

- jedná se o figurální pečivo určené především pro děti

- z kynutého těsta se pekl tzv. páni a bandury a ze speciálního preclíkového těsta matičky, čerti  a mikuláši

- toto pečivo se nepřipravovalo jen u nás, ale i v okolních zemích (v Itálii pod názvem - Pupazzo, v Německu pod názvem Hefeteigmann  nebo také Weckmann, ve Francii pod názvem bonhomme nebo manala či mannala, v Lucembursku nese toto pečivo název Boxemännchen ...)

- kynuté pečivo postupně ustoupilo tradičním perníkům a v dnešní době na něj téměř nenarazíme

- jeden originální recept:

Páni (recept č. 716)

350 ml mléka

25 ml rumu

100 g rozpuštěného tuku

2 žloutky

špetka soli

100 g cukru

750 g polohrubé mouky

20 g čerstvého droždí nebo 2 lžičky instantního

špetka anýzu

strouhaná citronová kůra

hrozinky a hřebíček na zdobení

Z tuhého těsta se tvarují různé figurky - páni, čerti, mikuláš...

 

 

 Autor:Svetluska78

 

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI