Pumpernickel

- tmavý, téměř černý chléb připravovaný ze žitné mouky a žitného šrotu
- chléb z oblasti Vestfálska
- originál svoji tmavou barvu nezískává žádným přibarvováním (melasou, kakaem…), ale dlouhou a pomalou přípravou
- peče se při cca 120°C 16 – 24 hodin
- nemá téměř žádnou kůrku
- vyznačuje se dlouhodobou trvanlivostí – minimální trvanlivost je 3 měsíce, v otevřeném balení vydrží až ½ roku, v uzavřené krabici bez přístupu vzduchu a světla vydrží až 1 rok
- aby chléb získal patřičnou vlhkost je nutné řádně spařit žitný šrot, který se potom musí máčet minimálně 3 hodiny a při pečení použít dostatečné množství páry
- jak vznikl název Pumpernickel? Tak k tomu se vztahuje několik legend – např. jeden francouzský voják před více než 350 lety při pohledu na tento chléb pohrdavě prohlásil „ c`est ton pour Nicle“ v překladu to znamená „to je dobré pro mého koně“
- věrohodnější verze je o pekaři jménem Nikolaus Pumper, který v době bídy a hladu (r.1443) vymyslel chléb ze žitného šrotu a ten byl pak pojmenován po něm – Puper Nickel (Nikl byla verze jména Nikolaus)
- v Americe se Pumpernickel připravuje s přídavkem melasy, kakaa či kávy - pro získání tmavší barvy a zkrácení doby přípravy, také se tam často přidává pšeničná mouka, aby dodala lepek
 
Autor: Svetluska78
 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI