Mouka

Pšeničná mouka

Nejpodstatnější podíl zrna tvoří sacharidy. Patří sem především polysacharidy - škrob (50 - 70 %) a vláknina, která propůjčuje pšenici a jejím výrobkům významné dietetické vlastnosti. V zrně pšenice je 1,5 - 3 % tuků a přibližně stejné množství (1,4 - 3 %) minerálních látek, které se stejně jako vitaminy nacházejí zejména v klíčku a v obalové vrstvě. Z hlediska nutriční hodnoty jsou tedy klíčky velmi cenné. Z celkového chemického složení zrna obsahují klíčky větší podíl sacharidů (50 %), bílkovin (30 %) bohatých na esenciální aminokyseliny a tuků (20 %). Klíčky jsou zdrojem celého souboru biologicky vysoce hodnotných látek a obsahují všechny vitaminy skupiny B, vitaminy A, C, D a E. Olej z pšeničných klíčků má obzvlášť vysoký obsah vitaminu E, který má vlastnosti antioxidantů a chrání buněčné membrány.Pěstuje se především pro produkci mouky a krupice, ze kterých se peče chléb, pečivo, případně se produkují těstoviny. Z hlediska objemu spotřeby těchto produktů je pšenice rozhodujícím zdrojem energie, sacharidů a rostlinných bílkovin, jakož i významným dodavatelem některých minerálních látek (vápník, železo, fosfor) a vitaminů skupiny B, především thiaminu.

Zajímavý článek o BIO moukách (mlýn Březník) / klik

Rozdělení:

00 extra

 

Pšeničná mouka hladká světlá

                          

Pšeničná mouka hladká - zdravíčko

- obohacená o vitamíny s přídavkem sladové moučky

T 400 - Pšeničná polohrubá výběrová
                      

Pšeničná mouka polohrubá - zdravíčko

- obohacená o vitamíny s přídavkem sladové moučky

T 450 - Pšeničná hrubá 
    
                
T 512 - Pšeničná pekařská speciál

T 530 - Pšeničná mouka hladká světlá - pekařská speciál

T 550 - Pšeničná mouka polohrubá světlá

T 650 - Pšeničná mouka hladká polosvětlá 
 

Pšeničná krupice - hrubá

   
T 700 - Pšeničná mouka světlá konzumní 

T 1000 - Pšeničná mouka hladká tmavá chlebová

 

T 1050 - Pšeničná mouka hladká chlebová

                                      

T 1800 - Pšeničná celozrnná, hrubá;celozrnná, jemná
   

Zlatka - vhodná pro přípravu kynutých těst, krom pšeničné a polohrubé mouky obsahuje i sladovou mouku, emulgátor E471 -, amylázu, regulátor kyselosti E263 (octan vápenatý) a látku zlepšující mouku E300 (kyselina askorbová)

 

LIVA mouka

                           
- pšeničná mouka se zvýšeným obsahem přírodní obilné vlákniny, který je přibližně o 75% vyšší než v běžné hladké mouce. Používáním mouky LIVA při přípravě pokrmů je možné zajistit pravidelný přísun vlákniny, která je doporučována pro své příznivé účinky na regulaci správné činnosti střev.
Vyjímečnost mouky LIVA spočívá v tom, že si uchovává vlastnosti bílé mouky , ale její výživová hodota se blíží mouce celozrnné. Proto je mouku LIVA možné používat při běžné přípravě pokrmů, především při pečení (perníková, kynutá, litá těsta). Díky obsahu vlákniny mají výrobky z mouky LIVA na řezu jemné světle hnědé mramorování.

 

Pizza mouka

- se zvýšeným obsahem lepku

                                                     

1.plnohodnotná mouka pšeničná jemná

Z pšeničného zrna zachováno 100% vláknin, vitamínů, minerálních látek, enzymů, bílkovin, stopových prvků a obilných klíčků. 

1.plnohodnotná v prodeji pouze Tesco

   

Celozrnná plnohodnotná předměřická

Zrno je očištěno a semleto včetně obilného klíčku. Má vyšší obsah vlákniny a minerálních látek (např. vápník, fosfor, selen, zinek, železo). Výrobky z této mouky mají menší objem, ale jsou vláčnější a mají delší trvanlivost.

                                            

Špaldová mouka

Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice. Je výjimečná svým složením i zajímavou ořechovou chutí. Obsahuje vysoký podíl bílkovin (17 %), kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin (2,5 %), sacharidy (68 %), minerály (hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek) a vitamíny především skupiny B. Velmi dobře kyne!

Lidl 34,90

 

Špaldová celozrnná - hrubá

     

Špaldová celozrnná - jemně mletá

                                

Špaldová bílá hladká

 

Žitná mouka

Žitná mouka je základní složkou chleba, perníků a perníkových produktů, je také využívána na přípravu těstovin. Nutriční hodnota žita je velmi vysoká. Obilky obsahují asi 70 % sacharidů, 9 - 15 % bílkovin, 1,5 % tuku, vlákninu a pestrou škálu minerálních látek (draslík, fosfor, železo, síru, fluor a další).Žitná mouka obsahuje dostatek lepku na přípravu vhodného chlebového těsta.

Rozdělení:
T 500 - Žitná světlá

T 930 - Žitná tmavá chlebová - vhodná pro chléb
                     

T 1150 - Žitná mouka hladká chlebová
                                      

T 1700 - Žitná celozrnná vhodná pro zdravou výživu, působí blahodárně na činnost střev 
      


Pumprniková mouka

je mouka použiváná na samožitný chléb, je mletá z celého žitného zrna a má nejtmavší barvu.

Grahamová mouka

Je  v podstatě celozrnná mouka,ale jsou v ní navíc mleté otruby. Výrobky pak mají sladší chuť nežli z klasické celozrnné mouky.

Pšeničná grahamová

                                 

Amarantová mouka

Obsahuje 16% kvalitní bílkoviny, která obsahuje esenciální aminokyseliny (aminokyseliny, které si organismus nedokáže vytvořit), zvláště lyzin, leucin, tryptofan, dále 64% cukrů (převážně složených cukrů - škrobu), 7% tuků s vysokým zastoupením nenasycených mastných kyselin a 7% vlákniny.Je vhodná přidávat při přípravě chleba, pečiva a dalších potravin jak pro zdravou populaci, tak i pro některé skupiny nemocných. Unikátní je obsahem velmi kvalitní bílkoviny s vysokým zastoupením esenciálních aminokyselin. Při vytvoření směsi s pšenicí, nebo rýží tvoří vyváženou směs, která odpovídá složení proteinu vaječného bílku a je vhodná pro sportovce, těžce pracující, pacienty v rekonvalescenci. Je vhodná i pro osoby požívající vegetariánskou či veganskou dietu k dodání kvalitní bílkoviny. Neobsahuje lepek je proto vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Kukuřičná mouka

Neobsahuje lepek, je vhodná spíše na zahuštění polévek nebo omáček a pro přípravu palačinek. Vždy musíme dodržet zásadu, že se rozmíchává ve vodě a nikdy né v mléku. Je velmi vhodná pro vysypávání ošatek při kynutí chleba a také k podsypávání těsta na pizzu.

Kukuřičná hladká

                                  

Sójová mouka


Nemá vlastnosti, ani složení klasické obilné mouky,  jedná se spíše o prášek, který se podobá sušenému mléku nebo sušenému vejci.Přidáním sójové mouky do pšeničné nebo jiné mouky zvýšíme biologickou hodnotu a zlepšíme technologické vlastnosti mouky.

  

Pohanková mouka


Vhodná pro zdravou výživu - přirozeně bezlepková. Má výraznou zemitou, lehce nahořklou chuť.

   

 

 

Rýžová mouka


Vhodná pro zdravou výživu - přirozeně bezlepková

    

 

Ječná mouka

Obsahuje menší množství lepku, a proto hůře reaguje při pečení. Vyrábějí se z  ní především ploché chleby a placky. Kromě běžných krup se produkují ječné celozrnné vločky, lupínky, ječná mouka se přidává do těstovin, knedlíků, zavářek, kroket, omáček, cukrářských výrobků, pudinků a krémů. Ječmen není chlebovinou, obsahuje málo lepku, ale používá se na pečení plochých chlebů a placek. Pro zvýšení svěžesti je možné ječnou mouku až do 20 % přidávat do mouky na přípravu různého pečiva.
Ječné zrno je především zdrojem sacharidů (75 - 85 %) a bílkovin (11 - 13 %), v menší míře pak tuků (cca 2 - 3 %) a dalších látek. Důležitý je i obsah vitaminů (zejména skupiny B a E, kyselina pantotenová, listová biotin) a minerálních látek, zvláště křemičitanů. Díky vysokému obsahu vitamínu B5 chrání před záněty kůže a zabraňuje šedivění vlasů. V chlebu lze nahradit 5% pšeničné mouky.
 

 Autor:Svetluska78, Anndy

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI