1407. Panettone od IVČA-SUSOVA


foto: IVČA-SUSOVA
PANETTONE podle originálu

Autor: IVČA-SUSOVA
   Hodnocení: 76%   klikni pro ohodnoceni


Suroviny:
recept a fotky klik na obrázky

pro kvásek:
1/3 hrnku (80 ml) vlažného mléka
1 sáček (7 g) sušeného droždí
1/2 hrnku (120 ml) hladké mouky

na těsto:
85 g vlažného másla (tuku)
1/2 lžičky soli
100 g cukru
2 čajové lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
3 vejce
2 hrnky (480 ml) hladké mouky
60 g rozinek
60 g kandované ovoce

pro glazuru:
60 g celých oloupaných mandlí
60 g cukru
1 lžička kukuřičného nebo bramborového škrobu
1 vaječný bílek

mandle, jemně nakrájené
trochu moučkového cukru na poprášení


Nastavení pekárny:


Postup:








Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře




co je Panettone / klik


Příprava kvásku:
umícháme droždí + vlažné mléko a přisypáváme mouku. Kvásek přikryjeme folií a dáme do trouby na 45 minut kynout asi při 30°C nebo necháme kynout na teplém místě. Obsah by se měl zdvojnásobit.
Do mísy dáme vlažné máslo, sůl, cukr, vanilkový cukr a vše umícháme (hnětacími metlami).
Postupně přidáváme vejce a přisypáváme mouku.
Mezitím máme vykynutý kvásek, který přidáme do těsta a hněteme, až je těsto hladké a nelepivé – cca 5 minut.
Potom přidáme rozinky, kandované ovoce, ….dle chuti.
Necháme kynout zakryté potravinovou folií 2 hodiny v troubě při 30°C nebo na teplém místě.
Až je těsto vykynuté, propracujeme na vále a hlavně překládáme různě přes sebe.
Dortovou formu vyložíme, až nad okraje, pečícím papírem a formu vyložíme těstem.
Opět necháme kynout zakryté potravinovou folií 2 hodiny v troubě při 30°C nebo na teplém místě.
Na glazuru umeleme najemno mandle, přidáme cukr, bílek a škrob. Opatrně polijeme těsto a lehoučce rozetřeme, pak posypeme plátkovými mandlemi a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Dáme péct na 190°C / 10 minut, pak 170°C / 20 minut – podle trouby!!! V originále pečou 190°C / 50 minut.

Poznámka:
těsto lze zadělat v pekárně:
kvásek připravíme zvlášť, jak je v receptu.
Všechny suroviny dáme do pekárny a zapneme program Těsto. Mouku přisypáváme po částech, až se těsto spojí, přidáme nakynutý kvásek a necháme aspoň 5 minut míchat.
Pak přendáme do pomaštěné mísy a necháme kynout.
Dále viz. recept.


foto: Tallu
1407.Panettone od IVČA-SUSOVA

foto: osma
č.1407 Panetonne od Ivča-Susová

foto: IVČA-SUSOVA
1407.Panettone od IVČA-SUSOVA

foto: kvetka.tp
1407, Panettone od IVČA-SUSOVA

foto: olahr
Panettone od IVČA-SUSOVÁ

foto: ssostra
Panettone 1407

foto: IVČA-SUSOVA
1407.Panettone od IVČA-SUSOVA

foto: IVČA-SUSOVA
1407.Panettone od IVČA-SUSOVA

foto: veros.
Panettone 1407

foto: Anndy
1407.Panettone

foto: Anndy
1407.Panettone

foto: Betyyna
Panettone 1407

foto: Tapi
1407.Panettone od IVČA-SUSOVA

foto: Sherry2
1407 Panettone

foto: IVČA-SUSOVA
1407.Panettone

foto: sova32
1407 Panettone od IVČA

foto: sova32
1407 panettone od Ivča

foto: Kytik1
1407. Panettone od IVČA-SUSOVA

foto: olahr
1407.Panettone od IVČA-SUSOVA

foto: IVČA-SUSOVA
1407. Panettone od IVČA-SUSOVA

Názory čtenářů

Anndy 16.1. 18:00  

Zlata Sittová - musíš se zaregistrovat na Dámě

http://www.dama.cz/

Zlata Sittová 13.1. 11:17  

Nemám přístup k fotkám, bohužel...

IVČA-SUSOVA 4.5. 15:23  

jak píšče Tapi těsto i kvásek , lze udělat v pekárně, také jsem to už udělala a super, vylézalo z pekárny :-))

Tapi 11.4. 15:39  

kvásek jsem zadělala v pečce 5 minut pak nechala vzejit,pak dala jsem zbytek ingredienci plus mandle na drobno,rozinky v rumu,kand.ovoce a spustila program těsto,pak vyndala do dortové formy a nechala 2 hodky.Vyrostlo to dost asi tak jako každé :-) pomašlovala vejcem,posypala plátky mandli a pekla ve Whirpoolce na horkovzduch 45 minut na 170°C
po 20 minutách jsem přikryla alobalem.Voňavé,dobré papáníčko :-)

Betyyna 3.4. 17:32  

Pekla jsem na horkovzduch, na 170°C, po chvíli jsem přikryla alobalem

Betyyna 3.4. 17:30  

výborné, dovnitř jsem dala jen rozinky a trošku víc cukru (máme raději sladší) a mašlovala jsem jen vejcem, posypala mandlovými lupínky, výška 11cm, lehounké jako peříčko, příště dám dovnitř drcené ořechy pro změnu, už peču druhé pro sestru. Neprohnětávala jsem na vále, ale v míse vařečkou.

Anndy 31.3. 17:15  

VYNIKAJÍCÍ! Stojí za zkoušku! I když jsem s tím malinko zápasila!
Kvásek se mi zdál hustý, dala jsem méně mouky. To samé těsto, dala jsem asi o 80 g méně mouky.
Droždí čerstvé - 3/4 kostky.
Kandované ovoce jsem nedala, rozinek bylo 100 g.
Vanilkový extrakt - pár kapek vanilkového aroma.
Dcera je alergická na ořechy a tak jsem na glazuru použila kokos - pozor, saje moc tekutin, musela jsem ho ředit - ještě jeden bílek + voda a škrob.
V troubě plech s vodou a pečeno na horkovzduch 170°C / 45 minut - ke konci přikryto alobalem.

IVČA-SUSOVA 12.3. 15:33  

další panettonku jsem dělala napůl z hladké+pizza mouky= taky super na výšku 11cm

banjo 9.3. 12:22  

já jsem udělala kvásek v pekárně - jen umíchala a vypla, po 40 minutách jsem k němu přidala ostatní suroviny a nechala projet celý program těsto, pak už jsem těsto uhnětla na vále a dala do pečící formy kynout na 2 hodiny. Hrozně to nakynulo, příště musím použít větší formu, měla jsem dorovou 22 cm a div mi to neuteklo, bylo to jak hřib.

IVČA-SUSOVA 7.3. 16:57  

čtvrtou panettonku jsem nechala uhnětat v pekárně !!! je to lepší nebolí ruky :-))

kvetka.tp 6.3. 23:34  

Po převážení jsem do těsta použila 310 g mouky (480 ml) a bylo perfektní. Na glazování místo mletých mandlí jen hořkou mandlovou tresť. Je úžasně voňavý. Takže teď už nebude jen na vánoce a ještě k tomu kupované pomalu za 300 Kč. Jen mě při hnětení odešel mixer :-(( Jinak díky za receptík.

osma 5.3. 21:43  

Cesto super,tiež som dosypala 2PL múky,nabudúce pridám aj pomleté mandle do cesta.Tá takmer celodenná námaha stojí za to.Díky za receptík.

IVČA-SUSOVA 5.3. 20:23  

a použila jsem na glazuru vždy solamyl místo kukuřičného

IVČA-SUSOVA 5.3. 19:07  

na druhý pokus se mi těsto lepilo podsypala jsem asi 2 PL mouky

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.