Cesto listkove, jednoduche (Salonika)

Autor: janarhodes - další recepty
   Hodnocení: 15%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
1 kilo muky (polohrubej)
8 poliev. lyzic olivoveho oleja
trosku soli
2 cajovej salky vody
maslo


Nastavení pekárny:


Postup:
Vymiesame spolu velmi dobre: muku, olej, sol a vodu.
Rozvalkame cesto na kruh (relativne tenke cesto), ktore potrieme rozpustenym maslom (malo by to byt chutne maslo / margarin, od jeho kvality zavisi aj chut/vona upeceneho cesta).
Ostrym nozikom vykrojime do cesta "slnko" - stred (okruhly, od neho potom "luce" smerom k vonkajsiemu obvodu - luce by maly mat rovnaky odstup od seba - asi 8-10 kuskov by tym malo vzniknut, ktore poukladame do stredu (to znamena, ze stred - okruhly by mal byt dostatocne velky, aby sa tam zmestili luce a okrajom stredu sme mohli zakryt luce). Luce ukladame do stredu cesta, kazdy luc pomastime znova maslom, zdvihneme okraje a zabalime do folie, nechame v chladnicke stuhnut (asi 1 hodinku).
Cesto vytiahneme, rozvalkame do kruhu, urobime "slnko" a potrieme maslom. Znova nechame schladit v chladnicke.

Cesto vytiahneme, rozvalkame a robime podla potreby (croissant, rozky plnene kremami, syrom...)

Názory čtenářů

pateta 19.12. 2:27  

Mně je to jasné, jen třeba překlad: lúče=paprsky.Díly s paprsky se poskládají na sebe,aby pomazané části byly mezi každou vrstvou,ne?A zabalí se jako do balíčku zbytkem okolo.

janarhodes 11.6. 11:31  

pozrite si vyfoteny postup pod domacimi pekarnami, cislo receptu je 908. tam je vsetko nafotene a vysvetlene. dakujem

inkanka 9.6. 12:02  

Také bych to ráda vyzkoušela, počkám si na fotečky. Dík.

inkanka 9.6. 12:02  

Také bych to ráda vyzkoušela, počkám si na fotečky. Dík.

janarhodes 14.5. 12:44  

No listkove cesto je vzdy komplikovane, hlavne kvoli tomu, ze je tam vzdy treba cakat, kym maslo vlozene do cesta ztuhne. Ja vam to nafotim (pri buducom peceni) a ukazem.
Ja pouzivam toto cesto radsej ako to klasicke listkove, lebo to sa sklada do "obalky" a dava sa maslo v celku, co je este tazsie spracovat.
Dufam, ze fotky viac pomozu. Ale treba pockat.

Graza 4.5. 15:16  

Také tomu nerozumim

tava 1.5. 19:10  

Trochu komplikovane,a nezrozumitelne!

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.