0144. jidáše trochu jinak od Kousalka


foto: Anndy
144.jidáše

Autor: Kousalka
   Hodnocení: 15%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
300 ml 12% smetany
2 žloutky
150 g změklého másla
60 g krupicového cukru
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
2 lžičky citronové šťávy
1 vanilkový cukr
špetka soli
cca 700 g hladké mouky
1/2 čerstvého nebo 2 lžičky sušeného droždí


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Z vykynutého těsta oddělujeme kousky a vyvalujeme válečky.
Na plechu s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem je stočíme do spirály a necháme 20 minut kynout.
Pomašlujeme vejcem a pečeme při 180°C / cca 20 minut.
Horké jidáše pokapeme medem a přendáme z plechu na mřížku.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře




Jidáše se pekly na Zelený čtvrtek, jejich tvar symbolizuje provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Med měl ochránit před včelím bodnutím a hadím uštknutím.


foto: Anndy
144.jidáše trochu jinak

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.