0098. recept na kvásek z žitné mouky od Marietty


foto: Judina1
č.098 kvásek

Autor: Marietta
   Hodnocení: 100%  


Suroviny:
žitná celozrnná mouka
voda (převařená nebo odstátá)

NA KVÁSKU NIC NENÍ, DLOUHÉ ČTENÍ, ALE VE FINÁLE JEDNODUCHÉ! URČITĚ ZKUSTE!

Pečivo díky kvásku dostává lepší chuť!!!


Nastavení pekárny:


Postup:
Používáme žitnou mouku celozrnnou jemně mletou a teplou vodu (dá se použít i chlebová žitná mouka). Množství surovin je uvedeno, aby bylo jasné, jaké mají být poměry mouky a vody, můžete si kvásek udělat z menšího množství mouky.
Zakládat kvásek je dobré do aspoň 1,5 l sklenice!

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře




1.den:
v 1 l sklenici rozmíchat 100 g mouky ve 125 ml vlažné vody (28 - 30ºC). Přikrýt utěrkou (ubrouskem), nechat stát při 21 - 23ºC (nechávám na lince), v létě dát popř. do trochu chladnější místnosti. NELEKEJTE SE, PRVNÍ DEN JE KVÁSEK POMĚRNĚ HUSTÝ! Druhý den se dalším přimícháním rozředí.
2. den:
přimíchat 50 g mouky a 125 ml vlažné vody, nechat další den
3. den:
přimíchat dalších 50 g mouky a již jen 60 ml vlažné vody, přikrýt opět nechat stát
4.den:
přimíchat 50 g mouky a 60 ml vlažné vody, nechte přikryté ještě 24 hod stát. Podle mě je kvásek použitelný již 3.den, kdy je vidět, že už kvasí (dělají se bubliny na povrchu).

Je-li správná teplota při kvašení, pak by měl mít kvas po uplynutí 4 dnů lehce kyselou vůni a konzistenci hodně měkkého těsta.

Kvásek je možné udržovat tak, že po odebrání se nechá na dně cca 1 cm (může být i více) a "oživí se" (přidá se mouka a vlažná voda - třeba jako 4.den a nebo odhadem pár lžic mouky a vody tak, aby byla hustota kvásku taková, jako před odebráním).
Pokud pečeme často (1 - 2 x do týdne, prakticky necháváme kvásek stále na teple a mírně dokrmujeme (jako 4. den). Nezapomeneme opravdu poctivě míchat!

Jak použít kvásek z lednice:
před pečením kvásek vyndáme z lednice, dokrmíme a počkáme, až se probere a zvětší svůj objem.
Odebereme potřebné množství do těsta a vrátíme do lednice.

Někdo postupuje obráceně.
Vytáhne kvásek z lednice, nechá na teple, aby se "probral", odebere do těsta, dokrmí, aby měl pro příště dostatek množství a dá do lednice.
I v té kvásek pracuje, ale daleko pomaleji.

Pokud nepečeme často a uchováváme kvásek v lednici, stačí ho 1 - 2 x do týdne oživit.... není nutné, někdo dokrmuje i déle jak týdnu!

Lze ho i zmrazit (v případě použití se nechá povolit a rozmíchá se s vlažnou vodou). Zde je fotopostup, jak na nátěstek a jak s ním dál.

Kvásek by se měl uchovávat ve sklenici, která je přikrytá ubrouskem nebo plátýnkem a zagumičkovaná.
Sklo není podmínkou, spousta pekařek a pekařů má kvásek v plastové krabičce s děrovaným víčkem.


JAK NA KVÁSEK PODLE Jang
Kvásek:
dělá se ze žitné mouky celozrnné, nebo chlebové a z vody. V poměru asi 1:1. Vzniklé těsto musí být husté asi jako na lívance. Rozhodně nesmí být řídké tak, aby se na něm usadila voda. V tom případě zahustit. Nechá se stát při asi 30°C / 24 hodin. Poté se dokrmí opět 1 : 1 moukou a vodou, dá do teplíčka a nechá dalších 24 hodin. Kvásek by měl začít jakoby bublat a vyběhávat nahoru. Nakysle voní. Pohyb ze začátku nemusí být moc výrazný. A potřetí opět 1 : 1 nakrmit. Z tohoto kvásku se po dalších 24 hodin dá péct. Pravý pekařský kvásek je ale až po 10. krmeních. To by ho ovšem bylo pro regiment.
Proč kvásek:
V mouce, resp. v zrní, ze které se mouka mele jsou obsaženy inhibitory klíčení, které jsou těžko stravitelné. Hlavně vzhledem na technologii současné sklizně obilí. Naši předci nechávali snopy na poli a tam se za působení povětrnostních vlivů ty inhibitory částečně odbourali. Protože kváskový chléb déle kyne a kyše, je zdravější, méně zatěžuje trávicí trakt a je tím pádem i lépe stravitelný.
Co s kváskem:
Hotový kvásek v mezičase, kdy ho nedokrmujeme, patří do chladu, zavíčkovat, ale tak, aby mohl dýchat. Já zagumičkovávám pod plátýnko.
Před pečením vyndáme z lednice, necháme cca 1 hodinu vydýchat = ohřát a nakrmíme. Správně se krmí před použitím 3 x a nechává se za různých teplot vyběhnout. To proto, aby se v něm mohly v klidu rozmnožit ty správné mikroorganizmy, které tam mají být.

Zajímavé články / klik ke kvásku od kolobezka1.


Pro celiatiky existuje rýžový nebo pohankový kvásek - zatím nemám informace o vyzkoušení.

Také lze kvásek koupit v některých pekařství.
Pokud si část z něj chcete uchovat, pak postupujte v udržování tak, jak 3. den


foto: Marietta
č.98 žitný kvásek

foto: Zorka.
Kvásek podle Marietty č. 98

foto: Anndy
kvásek druhý den

foto: budulinka2
0098. Kvásek

foto: cinie
č. 98 žitný kvásek

foto: Betyyna
kvásek

foto: Lagus
Kvásek, č. 0098

foto: berusmamka
Kvásek po 4tém krmení..

foto: eva76
98. Domácí kvásek - můj první

foto: Katt
0098 - kvásek z žitné mouky

foto: berusmamka
0098.První kvásek :-))

foto: rokynka
kvásek - 2. den

foto: Trixy4
Kvásek (recept č.98)

foto: Rouskacek
0098. Recept na kvásek z žitné mouky od Marietty

foto:

foto: smarjorie
98. kvásek z žitné mouky od marietty

foto: yolly
Kvások č.98 - 10ty deň

foto: PavelX
kvásek 01

foto: IvanaJ
kvásek 98

foto: Kirri
0098 kvásek

foto: Tiama
0098 kvásek

foto: Vivka
98. kvásek

foto: jesterka74
Žitný kvásek

Názory čtenářů

BLANKA 10.8. 11:04  

PROČ TU NEJSOUNIKDE ODPOVĚDI ?

KatuleZ. 28.4. 18:51  

Mám dotaz, chtěla bych nahrazovat žitným kváskem vlastně droždí, jak postupovat když je někde v receptu napsáno například 42g droždí - tudíž se má dělat kvásek, kolik mám místo 42g droždí dávat kvásku? je to stejný poměr nebo máte někdo přibližný přepočet?

Ajka 21.3. 17:33  

Ahoj holky, prosím vas jde chlebovy kvásek udělat i z pšeničné hladké chlebove mouky?

Rosta 30.1. 17:18  

Takže,kvásek už nepracuje a klesl...Mám mu dát napapat nebo až zítra?

Anndy 30.1. 14:45  

Rosta - určitě se se svými dotazy obrať do diskuse
kváskování
http://diskuse.dama.cz/d.php?d=13272
nebo na FB diskuse PečemPecen.cz

Rosta 30.1. 12:11  

edit....
Ted po čtyřech hodinách mi to vuní zavání trošku jako žumpa a chut je nakyslá s ocáskem po chuti klíčků..Je ta vuně ok?

Rosta 30.1. 10:30  

Mám dotaz..

Kvásek jsem dělal včera poprvé dle tohoto receptu.Ale použil jsem Předměřickou celozrnnou mouku kde vzadu je napsané že je grahamového typu.Je dost taková hrubá.Je to dobrá mouka?Grahamové pečivo dělat nechcem...Pak dotaz..Včera jsem zadělal dle návodu a dnes ráno první dávka zvětšila obsah asi 3x a na povrchu velké bublinky.Ted jsem ráno přidal zase tu samou mouu podle receptu a doza o obsahu 1.5l už má pulku zaplněnou napěněným váskem..Mám to na topení..Kvásek zatím cítit po octu není,,je to dobře?? Voní tak nějak,,nevím ja to popsat .snad jak jen rozmočený chléb ve vodě.

Tedys 30.5. 14:47  

Když mi jede kvásek a není z celozrné mouky, jen z žitné chlebové, je to špatně? Krásně voní, jede i poměrně v chladném prostředí v garáži. Neřeším gramáž, odhadem každý den mu přisypu, doleju vodu, udržuju těstíčko a pohoda :-)

Tomson 30.5. 14:31  

Loni se nedařilo, letos jede kvásek nádherně: Nevím jestli je to zcela správně, ale nepoužívám celozrnou žitnou mouku, jen žitnou chlebovou. V uřízlé petce od Coly, stále ponořenou dřevěnou vařečku a vodu dolévám jen balenou. Je v garáži, kde se ani netopí, takže si tak přemýšlím, co v něm vlastně bublá :-) Ale rozhodně voní. Občas přidám lžičku cukru. Inspiroval mě kvásek pro Vatikánský chléb.

fezka 27.5. 23:33  

Ahoj pekaři a pekařky,jsem ráda že jsem tohle našla :-)ale překvapilo mě že nikdo nereagoval na příspěvek od Jarky...mě teda zaujal a pokud bude fungovat tak dík Jarko :-).My magoři s porouchanou pozorností těžko budeme pravidelně krmit kvásek :-(,mě by asi brzo umřel.Tak přeju hodně zdaru ať vám rostou !

Barča 6.2. 12:26  

Dobrý den,

peču chleba z kvásku už skoro dva roky. Celou dobu obnovuji tentýž mateřský kvásek (který jsem si vyrobila před těma cca 2 roky).
Uchovávám ho v lednici, asi tak jednou až dvakrát týdně vyndám, přidám vodu a mouku, odeberu část zpět do lednice a ze zbytku upeču.
Neměl by se po nějaké době "vypěstovat" raději nový, úplně od začátku? Funguje pořád dobře, jen to pomyšlení, že je tak starý...

Díky předem za info

Anndy 2.2. 18:00  

jesterka74 - fotku jsem ti přidala

jesterka74 2.2. 11:12  

Myslím,že kvásek má trochu smrdět,možná po acetonu,ale po slivovici.Pozdě večer,nebo spíš k ránu jsem zadělala těsto na chleba,už za hodinku pěkně přikynul,ale nechala jsem do rána.Kvásek mě po 5-dnech nabyl jednou tolik,takže má dostatečnou sílu.Kousek jsem schovala do ledničky.Ráno jsem těsto pěkně nakynutý,možná až moc trochu prohnětala vařečkou a umístila v pomoučené utěrce do kul.mísky.Až nakyne jen vyklopím na plech a peču...
Použila jsem do těsta 300g kvásku,ale jak je vidno nebude ho potřeba tolik.Snad nebude chlebík moc kyselý.Přiložím pak fotečku

[URL=http://imgur.com/26CUKZI][IMG]http://i.imgur.com/26CUKZI.jpg[/IMG][/URL]

jesterka74 2.2. 4:07  

Sarkafarka píšeš,že nemám řešit vůni...první dny voněl kvásek po jablkách,ale 4-5tý den už jsem cítila čpavou vůni,trochu i snad po tom acetonu.Přitom se kvásek začal zrovna dnes krásně zvedat a to 2x za den,tak sem dokrmovala a pozdě večer zadělala i na chleba.tak snad nebude jedovatýýýý...
Poraďte jakou vůni má zralý kvásek,který už 2-3x denně vyběhne?????Možná spíš smrdí podobně jako kvasnice+kysele,je to v pořádku????
Do rána snad nakyne a pak jej upeču,kdyžtak bude smrdět po nakrojení,můžu jej vyhodit...to je můj jedinný problém.

Anndy 1.2. 12:54  

Raduš - registrovat se můžeš na Dama.cz a svoje pečení pak ukázat na diskusi Domácích pekáren. Fotky pod recepty vkládám já. Jako registrovaná máš svojí fotogalerii, odkud pak jednoduše dáš fotky do diskuse

http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=937

Raduš 31.1. 21:32  

Mariettko,čtu od Tebe návod,že pokud budu péct chleba 2-3x do týdne nemusím kvásek schovávat do ledničky,ale ,,pěstovat" na stole ...a nezkazí se ?Snad né,údajně se vytvoří nějaké obranné organismi proti plísním,ale máte někdo vyzkoušeno?raději si schovám i kousek do ledničky...
No uvidíme ještě nezdvojnásobil objem,ale hodně bublinek už má...
Ráda bych sem pak vložila fotečku,ale nevím kde se registrovat

Raduš 31.1. 21:28  

Nemám zatím žádný recept na chlebík z kvásku.Tudíž přesně nevím kolik kvásku do asi 1kg chleba mám vlastně přidat.Dočetla jsem se,že první kvásek není tak silný jako pak ty další víc prokvašené.Takže snad na první chlebík dát víc kvásku cca 250-300g a nechat si 1-3lžíce bokem.
Jak udělám další kvásek pro chleba?Z těch 3 oddělaných lžic?Zase nakrmím a až ,,vyběhne" zadělám s ním na chleba?Kolik do něj mám přidat mouky naráz?nebo musím proces opakovat jako u prvního kvásku jen v menších intervalech,protože pravděpodobně bude kvasit a vybíhat rychleji?Za radu děkuju předem....

Raduš 31.1. 21:23  

Ahoj všichni chlebaři...

jsem před asi týdnem objevila kváskový chléb,hodně se dočetla o jeho kvalitách oproti kvasnicovému chlebu a chtěla zkusit...

Pořád jsem pročítala různé recepty na žitný kvásek,ale neměla jsem doma žitnou celozrnnou mouku,ale jen žitnou chlebovou...Zkusila jsem z té chlebové a po 4 dnech pořád jen bublinky.Dnes jsem sehnala tu celozrnnou jemně mletou mouku,tak jsem založila nový kvásek a do toho původního přidala 50g mouky a trochu vody,aby nebylo příliž řídké konzistence.Zhruba po 6-8h začal kvásek konečně pracovat a víc pěnit,ale zatím se nezvedá...tak čekám.
Zkusila jsem urychlit a dala plastový kyblík s kváskem na topení(mírné teploty).ten nový kvásek mám na septopboxu u televize.
Tak jsem zvědavá jestli se ještě do půlnoci znásobí a pak spadne...nebo snad pak do rána.Co potom?Bude hladový-nakrmit asi.Akorát nevím kdy použít do chleba?Až spadne nebo když je právě vyběhnutý?Možná je to jedno,protože pokud s ním hnu a smíchám s moukou na chleba stejně zase klesne aspoň myslím.Pak jej nechám až těsto nabyde...Můj první pokus,snad se podaří.
Už víc jak rok dělám jen v troubě chléb bez hnětení a je úžasný,ale tenhle kváskový-stravitelnější,zdravější se chci naučit taky...
KDE SE MÁM TADY REGISTROVAT prosím?

pavel 19.11. 20:19  

dobrý den takhle se kvásek se nedělá zeptejtese pekaře ten vás to snad naučí a když máte kvásek z pekárny a když máte málo a rozmnožit tak dejte 1 díl žitné mouky 1 díl vody a jeden díl kvásku a kyne 3 hodiny a to vedení se jmenuje třístupňové stačí se jenom zeptat nějakého pekaře

pavel 15.11. 22:43  

diskutuji o JAK NA KVÁSEK PODLE Jang kvásek se dělá úplně jinak podle pekařských receptů a já doporučuji se zeptat nějakého pekaře a ten odpoví nádherně a snad by se dal odkoupit a kvásek se dá rozmnožit a kvásek se dělá rozhodně z žitné mouky protože má víc skvasitelních cukrů a teplota je důležitá a doba

Delli 14.10. 17:29  

Zdravím. Dnes mám kvásek 5. den a zítra bych z něj chtěla péct chlebánky. Podle receptu bych měla použít 350g aktivního kvásku, což předpokládám bude většina. Jak ho mám ale potom dokrmit? Opět jako 4. den. tedy 50g mouky a 60ml vody?A krmit takto i další dny, abych mohla třeba za týden péct znovu? Prosím poraďte :)

Sarkafarka 20.4. 23:43  

Nejtěžší na kvásku je rozjet ho. Pak už si poradí sám. V záběhu se klasicky každý den minimálně jednou (čím teplej, tím rychleji žere) půlka odleje a nahradí moukou a vodou. Úplně na začátku někdo přidá trochu medu nebo místo vody z kohoutku vyvařenou zpod brambor. Postupně ty hodný kvasinky s kamarádama laktobacilama vystrnadí ty zlý. To obnovování by mělo trvat týden. Během té doby není třeba řešit zápach a barvu. Dokud to neplesniví, je to dobrý. Pak už ho šoupnout do lednice a aspoň jednou týdně přikrmovat. Tj. odeberu kus třeba na chleba a doplním to moukou a vodou. Konzistenci kvásku každý preferuje jinou, mně vyhovuje konzistence jako řidší těsto na palačinky. Když potřebuju chleba, tak si v míse založím jako by novej kvásek z kousku z lednice, dokrmuju ho zčásti moukou a vodou v intervalech cca po 8-12 hodinách a pak ho nakonec zahustím jen moukou a nechám ve formě nakynout. Pokud není voda z kohoutku moc chlorovaná, tak to ničemu nevadí, nepotřebuje převařovat. Nádoba by měla být čistá, ale ne chemicky čistá, někdo radí dát ji se základem na kvásek na nějakou dobu ven na zápraží, aby nachytala kvasinky.

bosorka 11.4. 22:00  

Mám dotaz, nějak jsem pozapoměla na kvásek v lednici. Měl nahoře vodu a mouku vespod :-) tak jsem ho nakrmila a zase se normálně rozjel. Jen má teď takovou barvu né hnědavou ale spíš jakoby trochu do oranžova. je malinko pomalejší než dří ale snaží se. Je to v pořádku? Ta barva mi přijde taková "divná".

Síma 9.4. 15:48  

Ahoj, kvásek se mi povedl, teda jak se to vezme... Když jsem ho 4. den naposledy dokrmila a nechala odpočívat tak se mi na něm druhý den udělala plíseň. Už podruhé :-( Nevíte kde dělám chybu? Měla jsem takovou radost a ted už se mi nechce ani dělat další. Moc děkuji.

Jarča 8.4. 13:19  

Chci se podělit o svoji zkušenost, kvásek jsem mohla použít asi až za 9 dní, předtím kvasil minimálně, přišlo mi že smrdí, už sem mu hrozila vyhazovem. Byl původně na lince, asi potřeboval být blíž k topení. Krmím vždycky večer, řekla bych, že před krmením voní trochu po kvasnicích. Nevzdávejte to, opravdu na tom nic není. Chce jen teplo. Teď asi po měsíci přidávám pouze teplou kohoutkovo vodu - nepřevařuju, taky 1x za týden zapomenu nakrmit a taky ok. Chleba je famózní, baští ho dokonce i náš pes, ten z obchodu by nevzal do tlamy.

Lucka 31.3. 10:55  

Dobrý den, konečně se mi po dvou neúspěšných pokusech podařilo založit kvásek, který hezky ovocně voní, ale na chuť je kromě kyselosti i hodně hořký. Poradíte, co s tím? Dosud jsem ho měla cca 6 dní v pokojové teplotě na lince, dnes jsem z něj část odebrala na pečení (doufám, že se hořkost moc neprojeví) a část nakrmila a dala do lednice. Zakládala jsem a dokrmuji chlebovou žitnou moukou.

TomMot 14.2. 12:15  

Ještě mi to nedá s tou vůní acetonu, když tak Andy klidně vymaž mé předchozí příspěvky ať to tady nestraší, ale je těžké přijít na to jak má kvásek skutečně vonět. Jedině snad porovnat s kváskem z profi pekárny. Můj názor je, že je blbost hned kvásek vyhodit, když máte právě tenhle pocit. Vůně po acetonu je hodně blízko té vůně správné - něco jako po ovocném kvašeném moštu, dokonce bych řekl, že to může být nakonec to samé, nebo lehce zaměnitelné. A rozhodně bych se asi nebál, že by to mohlo být škodlivé a hned kvásek z obavy vyhodit. Acetaldehyd se v přírodě vyskytuje ve zralém ovoci a je produkován rostlinami jako součást jejich metabolismu. Zkuste kvásek spíše dát do tepla 30-35 stupňů, aby se v něm měly šanci rozmnožit i jiné bakterie, které má kvásek obsahovat. No a nebo tam přidejte kyselinu sírovou a získáte uspávací prostředek paraldehyd :-D Ale ten už fakt nejezte.

TomMot 11.2. 11:26  

Tak jen aby to nebylo jednoznačný a pro všechny vočuchávače kvásků: Nalezl jsem ještě jiné diskuse, kde vůni po alkoholu nezatracují, že je to vlastně přirozený proces kvasení. Z malého množství "acetonového" kvásku dokázali přikrmit a zase voní. Prej ale na teple cca 30 stupňů. Když mu je zima, tak tam ten Aceton prý cítit může být. Tak teď babo raď. Už jsem zkusil tři kvásky a s důslednou hygienou, převařováním a změnou mouky a i ze stolní vody a voní-smrdí stejně. Tak uvidíme... Ale chleba chutná. :-D A těsto prý z hladového kvásku naběhne líp....tak to je fakt blázinec a asi se to nesmí brát moc vědecky.

TomMot 4.2. 22:50  

Také nevím, jestli mi kvásek voní tak jak má. Slovo aceton, mě v jednu chvíli taky napadlo a to sem si ještě tuhle diskusi nepřečetl. Po prvním příliš nenaběhlém chlebu, jsem nechal jen trochu kvásku a dokrmoval dvakrát denně a pak udělal těsto z kvásku ve své nejvyšší fázi bujení. To mi přijde, že i voněl. Chleba dobrej, ale mám pochybnosti kvůli tady té diskusi. Je mi líto kvásek vyhodit, když mi z toho chleba chutná. Asi nezbyde, než paralelně založit ještě jeden kvásek a porovnávat. Díky za tyhle stránky, je to takovej Tamagoči pro dospěláky :-D

Honza 7.1. 21:01  

No nevím jestli není jednodušší použít regulátor kyselosti a pekařské droždí jako je to v hotových směsích.

suuzi 5.1. 15:18  

ahojte, mam 2 otazky

1. ked som doteraz pekavala chlieb z 1 kg muky, a teraz chcem peict iba z kvasku, kolko z tej muky ma byt vykysnutej vo forme kvasku? ca tretina? t.j. kvasok 330 g muky + 330 g vody?

2. ked mam kvasok 120g vody + 120 g muky = 240g kvasku, ked ho chcem dokrmit, musim dat zasa 120 g vody + 120 g muky? alebo mozem pridat viac napr dvojnasobok t.j. 240g vody a 240g muky?
ide mi o pomer dokrmovania

dakujem suuzi

Veronika 10.9. 0:47  

Dobrý den, omylem sem osolila kvásek ještě před přidáním pšeničné mouky a tudíš ta půlka co mi putovala do lednice, tak je osolená - znamená to, že mi kvásek nevykvasí a asi umře? nebo to kvašení bude probíhat pouze déle?

Lenka Lančová 25.8. 22:47  

Ahoj, tak jsem podle tvého receptu udělala svůj první žitný kvásek a hned se povedl. Pěstovala jsem ho 4 dny, pak mi vytrhli zub a tak jsem ho dala do lednice a dneska jsem ho oživila tak že jsem ho hodinu nechal stát v teple a pak přidala mouku a vodu, za chvíli vyběhnul až mi málem přetekl. Ihned jsem odebrala 500g na chléb a zbytek jsem dala do lednice. Chléb se taky moc povedl a jsem náležitě pyšná, pekla jsem ho 20 minut při 250°C a pak 45 minut při 180°C. Chléb jsem udělala tak, že jsem smíchala 500g kvásku, 500g žitné chlebové mouky, sůl a kmín. Smíchala jsem to, nechala jsem těsto 20 minut odležet, pak jsem znovu propracovala těsto, dala do dortové formy a nechala 2 hodiny kynout. Je z něho krásný bochník a chutná božsky. Moc děkuji za skvělý postup na výrobu kvásku a za všechny rady co tady jsou.

Anndy 9.8. 17:41  

ja - nátěstku
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=7070

Ja 9.8. 14:49  

Prosím, co je to pečení chleba z nástěnku?

Jarka 7.8. 11:52  

Co tady blbnete s tím kváskem? Já ho dělám jednoduše takto: večer 200ml teplé vody z vodovodu a 200g mouky žitné tmavé chlebové /koupeno v Kauflandu sáček modré barvy Penam/ zamíchám dřevěnou vařečkou v teflonové formě z pekárny tak, aby z toho byla řidší kaše,přikryju utěrkou a vložím do tmy do studené pečící trouby. Ráno přidám do toho stejné množství vody a uvedené mouky a zase zamíchám.Večer přimíchám cca 200g celozrnné nebo pšeničné polohr.mouky,5 lžic mletého lněného semínka,2lžíce umletého kmínu,umleté slunečnicové nebo dýňové semínko, 1 čaj.lžičku soli a trochu vody. Zamíchám do konsistence husté kaše -přikryji utěrkou a nechám do rána vykynout. Pokud je hodně teplo, stačí na vykynutí 4 hodiny.
Potom na 170 st C dám na 60 min péci. V průběhu pečení asi po 40 min.formu položím na bok,aby horní kůrka nebyla příliš tmavá a dopeču. Formu vyklopím na dřevěné prkénko, aby se chlebík nazapařil, zabalím celý do plátěné utěrky a nechám vychladnout. Potom nakrájím na plátky a zabalené v utěrce vložím do porcelánové polévkové mísy s otvorem na víku.Vydrží 3-4 dny, poslední den je nejchutnější. Do horké formy po vyklopení chlebíku dám zase vodu s moukou a celý cyklus se každé 2 dny opakuje.Kvásek stačí dozrát.Peču v troubě, protože se mi pekárna porouchala, ale je možno upéci i v pekárně už bez míchání na programu pečení.

babucha 14.7. 19:48  

Tak jsem si po 2,5 letech co mám pekárnu troufla udělat kvásek,ale je to pátý den a teď nevím,když jsem se dočetla,že chleba nepéct a já jsem ho právě dala do lednice kynout,jestli jsem někde neudělala chybu a jestli budeme mít zítra co jíst.Kvásek se mi krásně povedl a hned jsem přikrmila,protože jsem už pekla jeden chlebík,ale z nástěnku a ten nám moc chutnal a dokonce vydržel celých 5 dní,což dnešní chleba v krámě nevydrží ani náhodou,spíš splesnivý a zkysne už druhý den.Tak uvidíme,co zítra ráno rodině upeču.

robo 1.7. 7:43  

tak kvásek se mi povedl, dělal jsem vše jak je tu napsané a udělal jsem rovnou dva chleby a do dvou dnů byly pryč

Krásnoočko 15.6. 14:12  

Kvásek jsem měla krmený 2 týdny, byl skvělý, měla jsem ho na kuchyňské lince, protože jsem ho používala co 2 dny, takže jsem se o něj pořád "starala". Pak jsem musela odjet na 3 dny pryč, tak jsem ho dala nakrmený do lednice, protože jsem myslela, že takto mi vydrží. Když jsem se vrátila, byl zkažený. Nevím, co se stalo, docela mě to mrzí. Jak se mám tedy starat o kvásek, když ho nemůžu denně krmit a v lednici se zkazil? Mražení se mi nějak nezdá...

Eliška 28.5. 7:36  

Dobrý den, mám stejný problém, kvásek mám už třetí den, a vůbec nenaběhl, na povrchu vždy oschl, mám přikryté utěrkou a v tele od 21 stupňů, prosím o radu, předem děkuji.

terezzz 25.5. 15:49  

Mám dotaz ohledně pokračování s kváskem, mám kvásek 14 dní a pekla jsem z něj celokváskový chleba. Chleba vyšel, krásně nakynul, všechno super. Jen mi kvásku zbylo maličko, tak půl cm na dně, tak ho dokrmuji a mám dotaz za jak dlouho bude zas tak silný, abych ho mohla použít na celokváskový chleba, jestli mám třeba teď péct s droždím a kvásek přidávat na chuť nebo můžu po třech dnech zase péct celokváskový chleba. Děkuji předem za odpověď.

frogie 21.5. 9:28  

Dělám kvásek poprvé. První den (resp.. druhý den) mi vůbec nevyběhl. Třetí den bylo pár bublinek. Momentálně jsem na 4. dni, objem je stále stejný, vůbec nenabíhá, sem tam nějaká bublinka. Voní nakysle. Kde je chyba?
Celou dobu stál na kuchyňské lince v cca 20 °C, včera jsem ho přemístila do 25 °C. Přikryté látkovou utěrkou, na světle (ne sl. záření).
Děkuji za radu

Evka 6.5. 10:50  

Kvásek 3 den,vypadá že se povedl.Myslela jsem si že to bude složitější:-)

Evka 3.5. 15:43  

Dnes jdu na to,mám novou pekárnu tak se těším na domácí chléb.Vidím že ani kvásek nevypadá složitě.Hned založím a uvidíme:-))Jinak jste moc šikovní,už se těším až se budu taky moci pochlubit svým úspěchem:-)

Vítek 23.3. 21:03  

Zkusil jsem to znovu, z polovičního množství, do malé sklenice. Před 3. krmením jsem ho přendal do větší sklenice a po více než 24 hodinách nevyběhl, ale nesmrděl a při míchání v něm byly bublinky. Nakrmil jsem ho, ale zase nic, napadlo mě, že v pokoji je příliš chladno, nakrmil jsem a přendal ho do kuchyně. Vyběhl jako první den, ale začal smrdět.
Přikrytý jsem ho měl tentokrát stále silným papírovým ubrouskem, první den se vytvořil na povrchu slabý škraloup, tak jsem ho sebral a vyhodil, znovu už neokoral.

Anndy 18.3. 9:23  

Vítek - prvích 24 hodin je kvásek opravdu více aktivní, než další den. To je OK. Problém bych snad viděla v tom sklepě a také v talířku. Chce to ubrousek nebo plátýnko, aby kvásek mohl "dýchat". Čím mícháš je jedno, já se držela dřeva, ale bylo mi řečeno, že kov nevadí.
Tento vylij, sklenici řádně umyj a zkus znova

Vítek 17.3. 16:52  

Tak jsem založil kvásek podle Marietty. První den vyběhnul na dvojnásobek a po dvaceti čtyřech hodinách už byl spadlý, což by mělo být v pořádku, nakrmil jsem ho a dal do sklepa - asi 10°C, aby zase nehladověl, než večer přijdu. Ráno se mi zdálo, že se vůbec nepohnul, tak jsem ho dal do tepla, přišel jsem pozdě večer a objem byl stejný, tak jsem ho nechal, ale ráno - 12 hodin v chladu + 24 v teple - pořád nic, jen přibyly bublinky na povrchu, tak už jsem nakrmil. Další večer už byl dobře patrný zápach acetaldehydu, podobný jako aceton - odlakovač na nehty nebo nitro lak. Kvásek je tedy jednoznačně špatný, ale kde byla chyba? Vadí, že byl přikrytý talířkem a ne plátnem nebo že jsem ho míchal dřevěnou vařečkou? - byla umytá, ale dřevo těžko umyjete dokonale. Jiný problém mě nenapadá. Díky za rady a omlouvám se, že jsem se tak rozepsal.

Pajoslavka 14.3. 15:39  

Moooc vám chci poděkovat. Kvásek mám tak měsíc a je luxusní. Už pečeme jen celokváskový chleba:-) Opravdu na něm nic není. Ustřihla jsem kelímek od jogurtu na 60ti ml odměrku a denně kvásek krmí 5ti letá dcerka:-D Jednu odměrku mouky a jednu vody:-)))
Tak kváskování zdar!

Anndy 9.12. 17:24  

Vašíček - to je těžko říct..... podle toho, jak je kvásek silný - jak je dlouho odebíraný a přikrmovaný. Na chuť to může být 50 - 100 g a pečení bez droždí, jen s kváskem 200 - 250 - 300 - ... ml.
Ano, chlebovou seženete spíš ve větším marketu.
Klikněte vlevo do sloupce na recepty - vyhledávání a do políčka pro název zadejte "kvásk"
Najdete aspoň nějaké typy.
Kde nakoupit mouky najdete v sekci Rady

Vašíček 8.12. 21:38  

Dobrý den, měl bych dotaz, spíše můj otec, kolik se dává kvásku na 0,5 Kg mouky. A kde se dá sehnat chlebová žitná mouka, je normálně v supermarketu apod? Děkuji za Vaší odpověď, Vašíček Karel.
Carlosito@seznam.cz

chechta 6.6. 8:39  

andy díky. No já kupuju celozrný vždycky bio - nutná asi není :-)))) No každopádně už se mi dělá další, tak snad budu chytřejší :-)))) a vypadá zatím dobře. No ten první co jsem dostala opravdu tak jakoby voněl chlebově(ne jako upečený chleba to ne) - jen jemně, ale to už byl zralý a silný kvásek :-)))

Anndy 3.6. 20:00  

chechta - myslím, že kvásku bylo škoda! Pokud opravdu vyloženě nečpí, je dobrý. Chlebově nevoní, jak taky? Nemá zatím s chlebem nic společného, jde jen o vodu a mouku! Teplota bych řekla, že nevadí. Jestli je nutná BIO mouka, to netuším.

chechta 3.6. 13:54  

Ahoj, mám dotaz asi před orokem jsem dotala kvásek od sestry ----pěkně jsem ho krmila, ale když jsme doma na teploměru měřili 31°C a já ho nezodpovědně nechlaa na lince se mi zakzil. celou dobu před tím měl příjemnou chlebovou vůni. Před 4 dny jsem se (ano až po roce :-)) dokopala založit kvásek nový a dnes letěl s velkou slávou do odpadu páč mě přišlo, že smrděl( ne však po acetonu), ale rozhodně to nebyla chlebová vůně - chutnala jsem ho a chutnal hodně kysele, jelikož nemám zkušenosti tak nevím jak má vonět( smrdět) a případně chutnat. Jinak reagoval skvěle. Taky mě napdalo jestli to není moukou, už jsem ji tu měla dlouho tak je možné, že byla prošlá. každopádně mám doma čerstvou bio celozrnou. A ještě jeden dotaz doma máme ted cca 25°C - chladnější místnost bohužel nemáme nemůže to kvásku taky vadit? Díky za odpověď Světlana

capoun 26.5. 13:19  

Ahoj, udělala jsem kvásek podle tohoto receptu, několikrát jsem pekla chleba, výborný. Asi po měsíci mi nahoře zplesnivěl. Založila jsem nový, zplesnivěl asi po 6 dnech. Nevít, čím by to mohlo být? Nádobu mám vymytou, míchadlo pokaždé pečlivě umyju, vodu převařuju. Mám ho venku, dokrmuju každý den.

Kamila 28.3. 0:08  

Dobrý den. peču chleba z žitného kvásku, ale ne v pekárně. nechám ho vykynout v ošatce, překlopím na plech a peču prvních 10 min při 200°C pak 170°C. vždycky je děsně placatej. jinak v pořádku. prosím o radu jak to udělat, aby se mi tak nerozjel. Děkuju.

hankamishka 6.2. 21:51  

poprvé se mi kvásek nějak nepodl..po půl roce mám znova...už 4 dny a dokrmila jsem ještě,protože po 2 dnech už jsem trošku odebrala do chleba...měla jsem malou sklenici...a teď je šikovný.Zítra už zase přidím do těsta..ale na celokváskový bez droždí si ještě počkám

mktka 16.1. 20:18  

Kvásek od Marietty je parádní!!! Pořád jsem se kvásku bála, ale není čeho...
Dneska jsem z něj upekla první chlebík a jsem nadšená!!!

Anndy 15.1. 21:47  

Ludina1 - je tu spousta receptů s kváskem!
Kde není kvásek, jen droždí, i tak tam kvásek dát můžeš, lžíci, dvě, 100 ml .... podle oka. Až budeš mít kvásek silný, můžeš droždí postupně odebírat. Pak najedeš na celokváskové chleby!
jak hledat v receptech / klik

Ludina1 15.1. 19:04  

Chci si založit kvásek, snad se zadaří. Ale potom nevím kolik toho kvásku přidat. V receptech na chleba je uvedeno jen sušené nebo čerstvé droždí. Poradíte mi, prosím? Dík

Ludina1 15.1. 18:40  

Zdravím Chtěla jsem se zeptat kvásek se používá místo droždí a jestli jo tak jaké množství
Děkuji

ZZdenka 15.1. 16:12  

Ahoj, tak kvásek jede jako divý, mám ho sedmý den, potřetí peču a už mám i v lednici a dobrý. Děkuji všem za tyto stánky!!!!

Anndy 14.1. 15:22  

eva26 - já zpočátku tvrdila, že lépe nepoužívat kov, bylo mi to vyvráceno. Takže je jedno, čím, hlavně pořádně! Pokud nesmrdí, je to v pořádku. Pokud málo bublinkuje, zkus to nechat víc na teple.

eva26 14.1. 13:25  

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, zda-li záleží na tom, čím se kvásek míchá. Někde jsem četla, že by se neměl míchat "železem". Protože chci, aby byl dobře promíchaný, tak ho míchám metličkou. Mám ho ale po 5 dnech stále dost řídký - cca trošku hustší těsto na palačinky. Velké bubliny v něm také nejsou, jen spousty malinkatých. Nesmrdí, voní trošku kyseleji než na začátku, ale vůně mi nepřijde špatná. Děkuji moc za radu.

ZZdenka 12.1. 6:56  

Ještě k tomu uchovávání v lednici. asi mám dlouhé vedení. ale je to tak, že ze stávajícího kvásku odeberu do sklenice trošku, dokrmím a hned šoupnu do ledničky, nebo nechám vzejít? Když z lednice vytáhnu, tak nechám cca 1 hodinu spočnout než chytne pokojovou teplotu, pak dokrmím a za 3 hodinky až vzejde už můžu péct a tak pořád dokola?

Anndy 11.1. 22:34  

ZZdenka - jj r.č. 51 je fajn! On kvásek po dokrmení - stačí 1 x denně - a v teple vždy zase vyběhne, to je v pořádku a ty ml jsou vždy odhadem, nikdo nemá kvásek stejný, proto si těsto při hnětení musíš stejně ohlídat.

ZZdenka 11.1. 18:28  

Ještě mě napadl možná hloupý dotaz. KDyž je v receptu 300 ml kvásku a kvásek je spadlý, tak asi má jinou konzistenci než když je "nafouklý". Nevadí to? Dávat stejné množství podle receptu?

ZZdenka 11.1. 18:25  

Anndy, moc děkuju. Přikrmila jsem ještě než jsi odepsala a už narostl o 2 cm. Přikrmuju cca 60 ml vody a 50 g mouky. Nemám třeba krmit 2x denně jak se tady někde píše? Zítra zkusím první chleba, zakládala jsem v sobotu večer, tak snad už by se něco mohlo povést.Jaký je nejlepší receptík na první pokus kváskového chleba. Našla jsem recept 51.

Anndy 11.1. 17:43  

ZZdenka - určitě nevyhazovat! Dál přikrmovat a řádně promíchávat, samozřejmě odebírat do pečiva!

ZZdenka 11.1. 16:40  

Díky za odpověĎ. Ještě jsem se chtěla zeptat, kvásek druhý den byl krásný, leč mi přetekl 1,7 l sklenici. Tak jsem ho přelila do 4l sklenice, ale dnes je 4. den spadlý, nezapáchá po acetonu, jen kysele, ale dělají se v něm takové světlejší pruhy nebo jak to nazvat. Mám ještě přikrmovat nebo vyhodit a zadělat na další? V příspěvcích jsem se o tomhle nedočetla

Anndy 10.1. 19:48  

ZZdenka - může být i "spadlý"

ZZdenka 10.1. 18:43  

Dobrý den, když peču chleba z kvásku, tak mám poušít kvásek když vyběhne do maxima nebo můžu už i když spadne? Děkuju.

Glosterka 18.11. 9:59  

Už viem, kde sa stala chyba! Kvások mi prechladol :-(. Niekto mi v kuchyni niekoľkokrát denne vetrá, tak preto to nevyšlo... Musela som ho vyhodiť. Predvčerom som si založila nový od Jang. Tomu sa pekne darí. Veselo si bublinkuje, príjemne nakyslo vonia... Ešte ho dnes nakŕmim a zajtra večer môžem piecť! :-) A samozrejme, pohár som dala na miesto, kde je počas celého dňa rovnaká teplota. :-) Jupííí!

Glosterka 16.11. 15:10  

Ahojte! Ja som od piatku postupovala pekne podľa návodu Marietty. Mal bublinky iba 2 dni. Už 3. deň však nie sú v ňom bublinky, ale na vrchu je vždy menej ako 1 cm takej nažltlej vody... Neviem čo s tým... Inak pekne vonia tak po víne... Mám ho vyhodiť alebo si mám založiť nový kvások? Je mi to ľúto... tak som sa tešila, že si dnes už hodím do pekárničky suroviny a spravím si po 1x kváskový chlebík...:-((

aja1616 12.11. 12:35  

Ahoj, už mesiac mám žitný kvások. Doteraz mal krásnu ovocnú vôňu, ale včera, keď som ho ovoňala mal dosť kyslú vôňu, skôr octovú, ale nie tak silnú. Keď som ho prikŕmila, tak krásne narástol, ale stále mi jeho vôňa pripomína ocot a je hodne kyslý. Neviem, či ho mám vyhodiť a založiť nový, alebo to je normálne a môžem ho používať. Poradí mi niekto?

Anndy 6.11. 15:06  

funkye - pročti si pod receptem odkaz na články od kolobezka1.

funkye 6.11. 12:54  

Dobrej,
Dělal sem kvásek z celozrné žitné mouky, první až 6 den vpohodě kynul a dělali se na něm bublinky, pak jsem ho předělal do větší sklenice a 7 den jako by umřel. Chtěl sem se zeptat jak poznám jestli se skazil nebo co se sním stalo, jestli má cenu ho skusit ještě dokrmovat. na povrchu se dělá divná slupka a zdá se mi že už i nějak moc kysele zapáchá, jestli se skazil může to být třeba tím že sem ho měl celou tu dobu venku poměrně v teple(nad radiátorem v kuchyni)? A kde bych ho teda měl mít?

Anndy 24.7. 10:48  

Bordelo - napoprvé s droždím asi určitě ano a zkoušej ho snižovat, je to těžké odhadnout, fakt nevím, jak moc a jak často teď kvásek odebíráš a dokrmuješ, jak reaguje....

Bordelo 23.7. 16:19  

Anndy:Zatím se chystám na první kváskový chleba a pokud se osvědčí, pak bych klidně pekl i 3x týdně. Jde mi o to, kdy si poprvé mohu dovolit z kvásku upéct zcela bez droždí, které mi nedělá dobře. Díky:-)

Anndy 23.7. 16:14  

Bordelo - dokrmovat můžeš podle oka, jak často pečeš? Síla kvasu opravdu záleží na stáří a kvalitě

Bordelo 23.7. 16:06  

Kvásek je na dobré cestě již pátý den, jen bych ho potřeboval mít více. Musím stále dokrmovat 50g mouky plus 60ml vody, nebo můžu např. dát dvojnásobek? Kdy si mohu dovolit péct zcela bez droždí? Musím opravdu čekat několik týdnů? Díky :-)

Anndy 19.7. 12:37  

kucharinecka - SUŠENÝ KVÁSEK / klik

Sám o sobě dodá chlebu lepší chuť, ale pokud ho chceš použít místo droždí, tak ho musíš smíchat s žitnou moukou a vodou (150 g mouky, 1 lžíce kvásku a cca 200 - 250 ml vody) a nechat vzejít - je lepší ho nechat přes noc a druhý den ještě před použitím jednou přikrmit a pak teprve používat.
Pokud ho chceš použít jen pro lepší chuť tak stačí přidat 1 - 2 lžíce do tekutiny a dál pokračovat tak jak je v receptu při pečení chleba s použitím pouze kvásku (bez jakéhokoliv přídavku droždí) se většinou pohybuje množství kvásku v rozmezí 15 - 40 % (počítá se to ze součtu mouky a tekutiny) - přesné množství závisí na druhu mouky, kterou použijeme a jejím obsahu lepku. U samožitných chlebů stoupá množství kvásku až na 60 %.
Já ho zkusila oživit, mrcha se ani nehnul…. něco bylo špatně.

popravdě už ho asi nekoupím, nevoní mi.

kucharinecka 11.7. 8:12  

Dělala jsem chleba ze sušeného kvásku - podle návodu smíchala polévkovou lžíci sušeného kvásku s 200 g žitné mouky a 200 ml vlažné vody, promíchala a nechala přes noc. Ráno v něm byly krásné bublinky a z husté hmoty, která vznikla po smíchání, bylo krásné vláčné "blatíčko". Přidala jsem 50 ml vody a nechala do večera. V návodu bylo, že má dojít k bouřlivému kvašení, ale zas tak bouřlivé nebylo - jen trochu bublinek. Večer jsem z něj upekla chleba a výsledek byl na vyhození. Vůbec nevykynul a daly by se na něm i zuby vylámat. Má někdo zkušenosti se sušeným kváskem? Budu moc ráda za jakoukoliv zkušenost nebo radu.

anielik84 8.7. 9:37  

Druhý kvásek se povedl na výbornou. Už jsem z něj i pekla asi po 7-8 dnech. Včera jsem opět přikrmila a vyjel nahoru.Nedělá moc velké bublinky ale za to jich dělá moc.:-)

anielik84 28.6. 20:22  

První kvásek jsem právě vyhodila. Teď jdu zakládat druhý. nevím, kde se stala chyba, tedy jestli se stala. Byl nějak divně cítit, mě tedy smrděl. byl do kysela ale smrděl, přitom druhý a třetí den byl krásně bublinkatý, dneska ovšem nic. Trošku měl slupku ale jen trošičku ale bublinky nikde... ani ve spod ani po stranách. Maximálně nahoře tak dvě tři. Včera bublinkoval krásně, když jsem ho krmila.Barva byla krásná, neplesnivěl, jen prostě mi nevoněl a nebublinkoval, dnes byl 4 den. Takže zkusím druhý pokus. Použila jsem žitnou celozrnou jemně mletou mouku KLASA. Tak uvidíme. Jinka k té vůni, nebyl to aceton ale spíš jako dětská plena :-(( takže opravdu nic voněvého.Kyselé jo ale že by to bylo voňavé, tak to ne.

Anndy 19.5. 17:39  

ricardo - ahojky, jak už jsme si psali v diskusi, kvásek by měl dýchat, takže ideální je ho mít ve sklenici, na které je plátýnko a třeba gumička. Jestli v lednici nebo na lince, je to jedno.

ricardo 19.5. 13:47  

Zdravím mam otázku. Ak mám kvások v chladničke stačí ak je len zagumičkovaný pod utierkou alebo je lepšie dať víčko ale aby mohol dýchať? A keď ho vyberiem a dokrmím mám ho nechať otvorený alebo pod utierkou? Mimochodom žijem v UK, kvások mám založený týžden a z múky žitnej celozrnej sa mu celkom darí. Vďaka za odpoveď.

Anndy 21.2. 8:57  

amazonk@ - pokud pečeš denně nebo obden, nech ho na lince

amazonk@ 20.2. 20:45  

Prosííím ještě o malou radu.Musí kvásek po 4 dnech do lednice,nebo ho můžu mít stále,třeba na lince a odebírat,dokrmovat a omlazovat?Peču chleba každý den:-))

amazonk@ 17.2. 21:21  

Anndy -moc díky,scháněla jsem všude možně,ale DM mě nenapadlo:)Jinak mám 3 denní kvásek,zatím vypadá slibně,moc hezky teda nevoní,ale acetonem zatím ne,tak doufám,že se mu bude u mě dařit:))

Anndy 17.2. 17:56  

zahramar - odpovědi máš v diskusi... vše je v pořádku. Kvásek nesmí vyloženě smrdět - být cítit po acetonu ....

zahramar 17.2. 16:45  

Ahojky, mám pětidení kvásek na krmení reaguje ale bojím se jestli správně voní, tak jsem ho ochutnala a je doost kyselý...je to správně nebo se to zvrtlo?
Poraďte někdo prosím.

Anndy 17.2. 13:34  

amazonk@ - drogerie DM anebo prodejny Zdravé výživy
obrázek / klik

amazonk@ 17.2. 13:00  

Prosím,může mi někdo poradit kde bych mohla sehnat sušený žitný kvásek? Předem moc děkuji:))

Ivča69 4.1. 23:28  

Takže hodím můj poznatek. Kvásek mám již od léta. Po pár dnech, když vyzrál, je již nastálo v lednici. Nejdříve jsem poctivě krmila dle návodu, ale pokud se neodebírá a je již silný, je to zbytečné. Vydržel mi i necelé tři neděle bez krmení. Sice se na povrchu vytvořila taková tvrdší slupka, ale tu jsem odstranila, zbytek přikrmila a vylítnul jak divý. Začínám mít pocit, že čím nad tím člověk méně přemýšlí, tím je snad lepší. Nic již nevážím a neodměřuji, hustotu mám za tu dobu v oku. Dolévám jen převařenou vodu a sypu obyčejnou žitnou mouku od Penamu.

Anndy 16.12. 21:14  

mysimysi - po tom třetí, čtvrtém dnu pak můžeš kvásek odebírat denně.

mysimysi 16.12. 14:15  

Mám dotaz. Chleba je u nás velká spotřeba. Peču denně a chystám se na kvásek. Jen jsem z toho nevyčetla, jak často ho můžu používat. Můžu odebírat každý den, nebo jen každý třetí den,až se pořádně nakrmí. Chleba dělám v pekárně a budu přidávat droždí, takže kvásek jen na chuť. Díky

Jitule-f 7.10. 8:51  

Ahoj všichni, chtěla bych se s vámi poděli o své postřehy o "pěstování" kvásku. Jako začátečníkovi se mi kvásek asi 3x zvrtnul, ted už ho však pěstuji así 2 měsíce a daří se mu stále skvěle.
Předně s krmením nečekám den nebo 24 hodin, ale jakmile začne klesat krmím, (nebo alespon nečekám s krmením moc dlouho, třeba až do rána pokud začne klesat večer), krmím i 2x denně.
Pokud ho dávám do lednice krmím obden. Vytáhnu z lednice nechám stát tak hodinu až dvě, nakrmím, nechám chvíli stát a dám zpět do lednice.
Pokud už je kvásku víc, buď odeberu (pokud není dostatečně zralý [3-10 den]použiju na pečení s kvasnicemi, přidám vajíčko, mléko a hladkou mouku a udělám palačinky, nebo vyhodím) a nakrmím 50g mouky a vodou. Mám celkem velkou spotřebu, peču často ve velké pekárně, takže pokud je ho víc, krmím 100g mouky a 120 ml vody.

pekas 6.10. 8:08  

Voní, bublinkuje, reaguje. Budu zkoušet dál ... Dík

Anndy 5.10. 15:45  

pekas - pokud je v receptu i droždí, pak nevím, kde je problém..... kvásek krásně voní? Bublinkuje? Po nakrmení reaguje?

pekas 4.10. 15:52  

Zatím jsem pekl jen recepty s kváskem i droždím a držel se pokynů v receptu. Program Těsto, pak u chleba kynutí (asi 1 hod.) a pečení v pekárně, u drobnějších věcí zpracování těsta, kynutí na plechu (30-40 min.) a pečení v troubě.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.