0009. chléb babičky Evy


foto: pajinka22
chlebík podle babičky Evy

Autor: Eva
   Hodnocení: 97%  


Suroviny:
350 ml vody
2 lžičky cukru
1,5 lžičky polotučného sušeného mléka (pokud nemáme sušené mléko, dáme místo vody a sušeného mléka / cca 200 ml mléka + 150 ml vody)
2,5 lžičky soli
2 lžičky kmínu
2 lžičky octa
2 lžičky olivového oleje Bertolli Classico
50 g pšeničné celozrnné mouky
150 g žitné celozrnné mouky
360 g hladké mouky
1,5 lžičky sušeného nebo necelá 1/2 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme 2,5 lžičky semínek - slunečnice, sezam, dýně…


Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Střední / velikost Střední


Postup:

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: mlíčko
9. chléb od babičky Evy a rybí pomazánka

foto: Jajík
0009.chléb babičky Evy

foto: mlíčko
celý je 9. chléb od babičky Evy a nakrojený je 14. Tomášův chléb

foto: JanaR
č. 0009 - Chléb babičky Evy

foto: dada90701
0009.chléb babičky Evy

foto: mlíčko
9. Chléb od babičky Evy a olejová bábovka

foto: Hanka+Lucka_8/04+Anežka_6
009. Chléb babičky Evy

foto: mlíčko
9.Chléb od babičky Evy a pórková pomazánka

foto: cigorka
chlebík 0009

foto: cigorka
hlásí se 0009

foto: jirina27
0009 chléb babičky Evy

foto: jirina27
0009 chléb babičky Evy

foto: haicle
č.0009 Chléb babičky Evy

foto: mlíčko
9. chléb od babičky Evy

foto: PearlBee
Sobotní pečení

foto: borovec
č.009

foto: m1rti
0009 - Chléb babičky Evy (kvásková verze) - 863 g

foto: mlíčko
9. chléb od babičky Evy

foto: mlíčko
9. chléb od babičky Evy a pórková pomazánka

foto: zdenka2009
Chleba 0009 trošku po svém

foto: danca50
chleba babicky Evy 009

foto: mlíčko
9. chléb od babičky Evy

foto: mlíčko
9. chléb od babičky Evy ze syrovátek z lučiny

foto: mlíčko
9. chléb od babičky Evy ze syrovátek z lučiny

Názory čtenářů

Renata Fischerová 7.5. 16:04  

Máte někdo prosím nějakou radu jak před pečením a kynutím nejjednodušeji vyndat háky,děkuju za radu

Renata Fischerová 7.5. 16:03  

Prosím za receptík,děkuju a máte ošatku na chlebík-

katasvagy91 9.1. 14:33  

Výborný nadýchaný chleba s křupavou kůrkou. Potřela jsem olivovým olejem a přidala sušenou cibulku a nic bych neměnila. Lahodný, děkuji za recept....

marie71 4.1. 23:10  

akorát sůl dávám mín,jinak super

Ninuška 3.9. 18:30  

Ahojte, sem teprv začatečník, a robim tento muj tretí chleb, zatim sa mi obadva pekne na haku točili do bochniku z každej strany, ale sem sem nedala sušené mleko ale pomer mleka vody jak je v recepte a testo sa mi zdá dost tekuté, tak sem dosypala muky, ale aj tak to neni ono, nevadí to? alebo chleba má byt taký hutnejší aby nebyl rozlezený po celej nadobe?

cathani 15.3. 16:37  

je vynikající,dala jsem pul napul hladkou a pšeničnou a také jsem dala mléko místo sušeného, poměr jsem upravila a ve fázi semínek jsem přidala směs semínek, ne moc a pak cibulku již smaženou, je ke koupi sušená ve zdravé výživě ...;), nakynul, ale ve fázi pečení malinko spadnul, nevadilo, ještě jsem ho potřela olivovým olejem.
Mám pekárnu Značka Moulinex Home Bread,čtun tu, že chléb nejde vyklopit, já s tím problém nemám, od počátku super a hák vytáhnu před pečením.

zlatovláska 28.6. 20:32  

Chlebík se mi povedl, byl vynikající a hned ho jdu upéct znovu:))) doporučuji:-)) měkký, nadýchaný a velice chutný:-)))

Marcela 3.10. 8:35  

Včera jsem pekla poprvé, ale bohužel se mi nepovedl. Hodně se lepí,asi málo upečený. Prosím o radu, kde je chyba?

Vendullka 30.4. 10:56  

Naprosto skvělý! Včera jsem vyzkoušela a chutnal celé rodince, dnes pro velký úspěch peču znova:)

Vendula 30.4. 10:44  

Vynikající, u nás zabodoval na plné čáře:)

Eviska 9.11. 18:27  

Děkuji za tento recept,chleba se mi vždy povedl,ráda se k němu vracím:-)

Patricie21677 7.10. 19:41  

L.U.X.U.S.N.I!!!

Patricie21677 7.10. 19:38  

V.Y.B.O.R.N.Y!!!Pecu pravidelne a muzu jen doporucit!;-)

jirina27 12.9. 22:39  

Chleba je výborný, dala jsem místo sušeného obyč. mléko a mouku hladkou tmavou chlebovou, těsto se nelepilo, krásně nakynulo, zkusila jsem poprvé péct v troubě, postupovala jsem podle rad a výsledek byl mňam chlebík, díky za recept!

Anndy 2.9. 17:02  

Ivulisek - v článku Jak na ošatkový chléb (viz. níž) je dole další odkaz Jak péct chleba v troubě

Ivulisek 2.9. 15:15  

tak už se míchá v pekárně, poměr vody a mouk je užasný, jen ho chci upéct v troubě. Mám postupovat jako v postupech co sem si tu přečetla, nebo ho pečete při stálé teplotě (mám el. troubu) a musím ho nahoře prokrojit?? díky moc a už se na něj těším

Anndy 16.4. 16:25  

Andrej - pokud se ti takhle rozjel, měl si příliš řídké těsto. Chce to lepší konzistenci. Bezva jsou ošatky na kynutí chleba. Krásně to těsto podrží před pečením.
jak na ošatkový chléb / klik

Andrej 15.4. 21:13  

Ešte pre doplnenie aby som neurazil, všetci máte ten chlebík nádherný .. taký nadýchaný.. To ten, čo som upiekol ja taký nieje. Robil som ho na plechu a mám ho presne vytvarovaný ako ten plech .. obdĺžnik :-) a asi len 6 cm vysoký .. bleeeh

Andrej 15.4. 20:51  

Tak som sa nechal inspirovať a upiekol som ho aj ja.. Nuz dámy, musím konštatovať, že je to úžasný chlebík. Len by ma zaujímalo, ako Hanka+Lucka_8/04+Anežka docielili ten prenádherný chlebíkovsky bochník.. ehmm... :-)

Michaela 11.4. 19:13  

Vynikající!! jednoznačný TOP u nás!!! :-)

Oxid 20.2. 23:31  

Tak jsme s manželem chlebík ochutnaly a je vinikající a dokonce jsme jedli i patku , kterou jinak nejíme.

Oxid 20.2. 13:08  

Edit
já ho jenom zabalím do tašky a šoupnu do chlebníku, nebo do linky.

Oxid 20.2. 13:07  

Tak jsem dneska vyzkoušela ze 150 ml vody a 200 ml polotučného mléka a skvělé , akorát jsem přidala ještě maličko vody.Chlebík má 900g už jsem se bála že poleze z pekárny ven.Ještě ho ochutnat, ale ještě je horký, ale určitě bude dobrý.

Edit 5.2. 15:07  

měla bych prosbu, poradte jak chlebík skladovat, uchovat dobrý a jedlý alespon 2 dny.... moc děkuji

ajak 20.1. 12:50  

Pekárnu mám od vánoc, takže začínám. Tento chléb je ale úžasný!

panenka87 13.1. 18:02  

Andy, já právě nevím, jestli to nepípalo proto, abych tam popřípadě přidala nějaký semínka nebo tak. Ale to by na displeji nebylo 0:0 že? a pokračovalo to dál. Teď mě fakt mrzí, že jsem si nekontrolovala čas:(

Anndy 13.1. 17:16  

panenka87 - je zvláštní, že se ti vynuloval program po nějaké době po spuštění! Měla si opravdu program č. 1?
Po ukončení pečení u některých pekáren nejde tento program spustit znova - je potřeba, aby pekárna vychladla. Výrobci asi počítali s tím, že hodinové pečení stačí - ano, u chlba stačí, ale u sladkého pečení nebo třeba u sekané je potřeba dopékat.

panenka87 13.1. 13:35  

Dobrý den, prosím o radu:)
Teprve po třetí jsem pekla chleba, a poprvé z vlastních surovin. Zapla jsem program "základní" Nevím bohužel po jaké době, se ozval signál, asi abych přidala semínka, nebo něco jiného. No a displeji byla 0:0, a značilo mě to udržování teploty. Chleba byl ale nedopečený. Tak jsem zapla program "pečení", to trvalo hodinu. Po hodině se mě zdá ještě nedopečený, tak jsem chtěla zapnout novu program "pečení" ale to už nešlo, ukazovalo se mě tam něco jako E0I?...tak teď ho mám vytažený, možná musí trochu vychladnout, aby se mě program zapnul. Co myslíte? Děkuji moc:)

Janysek 12.1. 21:33  

Výborný chléb. Pekla jsem 2x.Poprvé se suchým droždím a dnes s čerstvým. 4erstvé dtoždí je mnohem lepší,více nakyne

Patricie21677 8.1. 20:24  

Tento chlebik nam moc chutna.Vzdycky se povede,akorat mi zvrchu praska. Ale chutove je "bozskej". Doporucuji vsem vyzkouset:-)

Muckerka 8.1. 12:48  

Tento recept je opravdu výborný, vždy se povede, přidávám jen trochu více vody, aby z těsta byla ta správná bakulka, ale jinak je opravdu 100%

Anndy 23.11. 17:48  

Helus1 - ano, bez problému můžeš, jen během hnětení si ohlídej konzistnci těsta

Helus1 23.11. 8:50  

Dobré ráno všem,chtěla jsem se zeptat když nemám tolik druhů mouky doma můžu tam dát jen třeba hledkou?

Bardotka26 1.6. 17:47  

Opravdu moc dobrý

Petra 21.5. 19:07  

Tak tento zatím vede u nás, úžasný, chutově moooc dobrý. Dělala jsem z mléka čarstvého a byl fakt mňamka.

irenaw 10.4. 20:22  

môj štvrtý chlieb v domácej pekárni, tento budem robiť pravidelne chutí presne podľa nášho gusta, dala som len viac semienok, inak presne podľa receptúry, super

Miolka 4.4. 14:26  

Chleba chuťově moc dobrý, ale hodně se lepí na zuby... Ví někdo, čím to může být?

tregi 17.3. 14:06  

Výborný chleba, vždy se povede a doma se po něm jen zapráší!

trubička 1.2. 13:35  

Chleba peču také a je moc výborný, líbí se celé rodině. Doporučuji všem, nebudou zklamáni. Přeji hezký den.

Anndy 11.1. 12:23  

eva26 - hladká mouka je opravdu ta úplně obyčejná hladká - jako třeba na buchty. Dá se ale nahradit pšeničnou chlebovou - stejně tak obráceně - když je v receptu pšeničná chlebová, můžeš dát místo ní obyčejnou hladkou mouku. Podívej se sem mouky

eva26 11.1. 11:07  

Jsem teprve začátečník, ale trošku mě mate, když čtu, že někdo dal hladkou mouku chlebovou a k tomu hladkou. Mám to chápat tak, že když je v receptu uvedena hladká mouka, tak mám dát klasickou hladkou, co používám na pečení buchet? Nebo tam patří hladká chlebová? Děkuji moc za radu.

Pitrýsek2 15.12. 23:08  

Dnes jsem ho pekla poprvé a opravdu vynikající!Nechala jsem ho vykynout v ošatce a pekla na plechu v troubě-jen se po něm zaprášilo!!

mlíčko 28.11. 11:50  

vynikající, moc děkuji za recept, patří mezi špičky receptů

honzakuba 17.10. 18:21  

Výborný chleba,peču ho nejčastějc!K tomu třeba rybí pomazanku...hmm:)!

anielik84 29.6. 10:28  

Jeden z prvních a byl výborný:-)

IVČA-SUSOVA 3.5. 20:47  

Tento chlebík je prostě mňamka,všem nám moc chutnal.Děkuji za super recept!!!Můžu vřele doporučit!!!

zulan 19.4. 17:19  

mooooc dobrý chlebík.Doporučuji!

chamomilla 18.4. 15:11  

muj prvni chleba a je uzasny, krasne nabehl, misto psenicne jsem dala spaldovou, moc doporucuji!

petr69 4.3. 18:01  

zatím nejlepší co jsem upekl

mktka 9.2. 7:51  

Tento chléb je náš nejoblíbenější! Hned je pryč :-)

Anndy 14.1. 8:19  

anielik84 - v moukách problém nebyl, naopak chlebové lépe kynou. Spíš to bylo v droždí.

anielik84 13.1. 12:54  

Ahojky, tento chleba se mi nepovedl. Nevím čím to asi tou moukou. Dala jsem místo pšeničné a žitné celozrné, žitnou a pšeničnou chlebovou mouku. Ale chlěba nevykynul, zůstal tak jak byl.Pak jsme zjistili, že kvasnice v prášku byli do 12/09,takže prošlé, tak třeba to bylo i tím.Zkusím znovu ale tak jsem se na něj těšila:-(

JanaRad 11.1. 6:55  

Opravdu vynikající chléb. Vždy se povede a je super. V neděli jsem ho pekla dopoledne a večer byl celý pryč :-) Semínka dávám různá, i ovesné vločky. Babičce Evičce móc děkuji!!!!

Tina.74 5.1. 22:00  

Tento chlebík je prostě mňamka,všem nám moooc chutnal.Děkuji babičce Evičce za super recept!!!Můžu vřele doporučit!!!

Mari 13.12. 11:45  

Chléb babičky Evy zkrátka nemá chybu! Je to zatím NEJ chleba, který jsem pekla. Peču ho pořád dokola:-). Možná máme doma nějakou myšku, protože než se otočím, je fuč:-)) Vřele doporučuji.

avr 12.12. 16:41  

tento chlebik som dnes piekla prvy krat, je velmi dobry, urcite ho budem piect este vela krat

gama1958 4.12. 12:58  

Tento chlebík je výborný. Včera jsem ho pekla, dnes už není!

gama1958 3.12. 12:13  

Ahojky, právě peču tento chléb. Jsem zvědavá, jaký bede. Jen jsem přidala 1 lžíci instantní bram. kaše. Po upečení a ochutnání napíšu jaký byl!

flagis 18.11. 20:41  

Pekárnu mám dva dny a hned se mi povedl tento úžasný chleba.

JoGinger 1.11. 7:37  

Pekárnu mám již přes dva roky a moc ji nevyužívám, včera chleba došel, tak jsem na ráno dala upéct tenhle. Byl vynikající, návštěva nadšená a já asi budu muset péct častěji.

Khase 1.10. 16:04  

vynikající,dnes jsem pekla poprvé o to mám větší radost,že se mi povedl,chuťově úžasný chleba

rejt 27.6. 22:13  

Tento chlebík je náš největší favorit. Dělala jsem ho nejméně 20krát a pokaždé se povedl. Opravdu super recept a vřele doporučuji.

horala 24.6. 11:32  

dodrzala som recept do bodky - s vynimkou soli, tej som dala menej, ale musela som dosypat muku. chlieb je fantasticky: nadychany, vysoky, nedrobivy. pridala som este psenicne otruby a k obvyklym semienkam: slnecnici, lanovym drvenym a sezamovym, este aj cierny sezam a vyzeralo to na reze nadherne. skvely recept!

JanoP 22.6. 10:13  

SUPER!!!

jana16 15.6. 13:35  

Chlebík jsem dělala poprvé, krásně se povedl a je móóóc dobrý, díky.

erika153 1.6. 16:18  

Velmi chválim tento chlebík!! Piekla som ich uz vela ale tento je ozaj jeden z najlepsich, recept som dodrzala do bodky, len susene mlieko som nemala ale pouzila som ako tam pise 200 ml mlieka a 150 ml vody, chlieb mam rada slany tak aj sol som dodrzala, semienka som pouzila slnecnicu a lan lebo som ine nemala (no nabuduce isto dokupim) musim povedat ze kôrka je chrumkava, je mäkucky a je vyborny!dakujem za recept uz ho mam v oblubenych!

helusa80 29.5. 21:08  

Chléb babičky Evy je naše jednička!!! Jedinečný, vždycky se mi povedl! A že mám s ušáky zkušenosti! ;-) Tenhle ušák ješte nebyl - tedy prozatím... :-D
Vřele doporučuji!

Inamka 10.5. 14:54  

Je výborný, místo sušeného mléka jsem dala sunar, přidala několik lžic kvásku a dosypala něco mouky navíc. Super!

Andora 8.5. 8:15  

chleba jsem včera zkoušela, nádherně vykynul, byla ho plnápekárna, cuť výborná

čekanka 29.4. 11:52  

omlouvám se, zapomněla jsem na kmín

čekanka 29.4. 11:40  

Opět SUPER, dnes jsem pekla dvakrát a již zítra budu píci další.Přidávám všechna semínka - lněné semínko, slunečnici, dýni, sezam, černuchu a 1 lžíci pšeničných votrub /na lepší trávení?/

Eja5 27.4. 13:49  

Já jsem Eva a taky babička, tak jsem věřila, že je tento recept pro mne. A byl. Je fakt výborný. Místo sušeného mléka dám rovnou normální mléko, žádnou vodu a je super.

Misugetka2 22.4. 15:01  

Včera sem chlebík pekla poprvé. Nepropadl se ale přidala sem trochu mouky a ubrala vody.Včera se hned snědl a jdu dělat znova-lepší sem nejedla

dedulka 20.4. 13:02  

Chléb je chutný, ale také se mi propadl, což se mi nestává. Proto doporučuji ubrat vody asi na 320 ml.

pidinka1 16.4. 19:08  

Dnes jsem ho vyzkoušela poprvé a už se krájel.Jeden z nejlepších chlebíků co jsem pekla. Prostě suprový

pidinka 16.4. 14:05  

Dnes jsem ho vyzkoušela a už se krájí.Je úplně suprovej.

Mamča 4.4. 10:53  

dobrý den tento chléb peču po druhé a je úplně vynikající asi jeden z nejlepších co jsme pekly, a také jsem přidaja trochu domácích škvarků a malou ciubulku a nemělo to chybu doporučuji všem vyzkoušet a ti co ho u nás jedli tak všem chutnal

Anndy 30.3. 15:54  

Marcelaf - do chleba přidej sušenou bramborovou kaši nebo syrovou či vařenou nastrouhanou bramboru nebo lžíci oleje nebo otruby...chléb bude vláčnější. Skladuju v igelitu nebo mikrotenu a v chlebníku

Marcelaf 30.3. 15:24  

ahoj,
chlebík byl super akorát druhý den už to nebylo moc ono, nemáte nějaký trik buď jak ho uchovávat a nebo do chleba něco přidat? Díky Marcela

Petal76 30.3. 15:05  

Jdu na něj, díky za tip vypadá skvěle :-)

jayjayka 30.3. 10:37  

Samá chvála ... Tak já ho taky musím vyzkoušet ;) ... už se mi míchá v pekárně :)

nikc@ 28.3. 18:37  

Povedlo se,byl výborný.Byl,ale už je fuč,tak jdu na další :-)

nikc@ 27.3. 18:22  

Jdu na své první pečení a neodolala jsem tomuto chlebíku.Už se nám všem sbíhají sliny,tak mi držte pěstě :-)

eficka 21.3. 19:44  

Tak jsem ho zkusila upéci a poprvé nechala kynout chlebík v nové ošatce. všem chutnal, ale zdál se mi bledý, i když jsem ho pekla o čtvrt hodiny déle, než je uvedeno v postupu a příště ho taky víc osolím. Jinak výborný, určitě ho budu péci.

Luuciee 18.3. 10:13  

vynikající chlebík, zatím nejlepší co jsem pekla doopravdy, je super.. Dnes peču znovu :-) moc děkuju

čekanka 15.3. 9:49  

Pekla jsem již několikrát a vždycky byl vynikající. Díky za recept, budu péct častěji.

alus.s 10.3. 8:13  

pekla jsem podruhé tentokráte jsem dala 150 ml vody a 200 ml mléka, 50 g pšeničné hl. chlebové, 150 g žitné tmavé chlebové a 360 g hladké. Chlebík je výborný možná o něco málo lepší jak minule.

Ringana 9.3. 19:39  

Dnes jsem vyzkoušela tento chlebík a je výborný, vláčný a nadýchaný. Místo mléka jsem použila kelímek zakysané smetany a vodu do potřebného množství tekutiny. Zkuste také, doporučuji. Foto je v galerii.

zdendule 6.3. 20:33  

tak to jsem zvědava jestli je lepši než od pana Františka ktery nam moc chutna vyzkoušim a dam vědět.v pekarně peču mazance božsky pernik i rohliky a zatim jen uspěšně až na jednu buchtu.je to super vynalez.

-Jitka- 25.2. 14:47  

Vynikající. Jeden z našich oblíbených.

scherrmartina 23.2. 17:58  

Je opravdu moc dobry :-) doporucuji

čekanka 21.2. 11:04  

Tak jsem včera večer zkusila tento chlebík, krásně voněl a ráno výborně chutnal. Díky za recept. SUPER

soralka 19.2. 21:55  

Chléb byl dobrý dobře vykynulý.

Renatka1970 15.2. 19:45  

Dokonale jsem to zorala:neměla jsem sušené mléko-dala jsem mléko a vodu,jenže jsem dala i vodu z úvodu receptu:-(.Musela jsem dosypat mouku a bylo z toho hrnečku vař:-).Tak jsem to dala na vál a upekla v troubě.JE TO VYNIKAJÍCÍ RECEPT!Chleba je dobroučký-teda byl,už je ho půlka.Zkusím přidat fotečku:-).

zlato18 15.2. 18:55  

Chleba je super, povedl se na poprvé. Zatím chuťově nejlepší co jsem pekla. U toho zůstanem.

Pemabo 6.2. 18:01  

Tak jsem dnes upekla chléb od babičky a je to zatím nejlepší a nejpovedenější chléb, jaký jsem pekla.

FIS 2.2. 19:04  

Musím se přidat k řadě spokojených pekařů. Ten chléb je vynikající!!!!!!!

Suzanka 30.1. 7:38  

velmi dobrý ! mouku není problém obměnit. Můj tajný tip : přidávám polévkovou lžící psylia - je to vláknina získáváná z Indické rostliny. Chléb se stane mírně hutnější a lépe se mi krájí, je to samozřejmě i zdravější!
PS : prodává se to v lékárnách

Líbymálkymáma 21.1. 16:13  

Babi, ještě nějakej((-:

kolacek30 14.1. 14:52  

Zkusila jsem, povedl se na jedničku, chuťově bezva, díky.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.