0084. bulky se zakysanou smetanou od zindule


foto: zindule
selské bulky

Autor: zindule
   Hodnocení: 43%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
325 ml vody
150 ml zakysané smetany
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce medu
1/2 lžíce soli
2 lžičky mletého kmínu
300 g žitné celozrnné mouky
150 g špaldové mouky
150 g hladké mouky
1 a 1/4 lžičky sušeného nebo větší 1/4 čerstvého droždí


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Po vykynutí těsto propracujeme nejlépe na silikonovém vále, těsto se nelepí a nemusí se podsypávat, vytvoříme bulky, naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 - 40 minut.
Pak pomašlujeme vodou, posolíme, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme při cca 180°C / 15 - 20 minut.
Hotové pečivo ihned sundáme z plechu na mřížku.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: ercicka
rohliky podla receptu 0084.

foto: mamak
0084 Bulky se zakysanou smetanou od Zindule

foto: Marsi*Alfik
0084. bulky se zakysanou smetanou od zindule

foto: Vivka
084. bulky se zakysanou smetanou od Zindule

Názory čtenářů

Marsi 3.5. 20:21  

Naprosto úžasné, chlebové, křupavoučké. Nechápu foto od mamak, že má výsledek takový světloučký, jako bílé pečivo, protože tenhle recept je typicky selský, těsto tmavé, chlebové. Já dodržela poměr mouky dle receptu, jen jsem dala malinko méně vody a méně smetany, protože jsem jí víc neměla.
Ale když to někdo dělá z jiné mouky, musí počítat s tím, že z toho bude mít úplně jiné těsto a vlastně i jiný výsledek... :-)
Dávám pět hvězdiček!

mamak 8.11. 21:36  

Pekla jsem je dnes. Těsto bylo řidší, ale zato lépe kynulo. Chuťově jsou bulky úžasné.

lupka 10.2. 15:58  

Tak tyto bulky jsou nejlepší, co se mi kdy z pečiva povedlo. Prostě žasné. Vody jsem dala rovnou míň, smetanu hodně hustou a dosypávala jsem hodně mouky, ale to vůbec nevadí, za ten úžasný výsledek to stojí.

Anndy 19.7. 22:50  

ercicka - záleží na hustotě zakysané smetany a také každá mouka jinak saje. 1 lžíce oleje navíc taky udělá své. Je potřeba si tedy těsto jako vždy ohlídat.

ercicka 13.7. 6:20  

Myslim, ze tej vody treba dat max. 250ml ... pretoze ked som to robila podla receptu, tak sa mi v pekarni z cesta urobila kasa a musela som dosypat 8PL hl. muky, co je asi 180g a dala som 3PL oleja

normenka 30.9. 18:35  

těsto jsem dělala s tvarohem jsem na housky zvědavá moc nelepilo

Anndy 6.5. 18:42  

kašu - taky jde o to, jaká byla použita zakysaná smetana - bývá řidší, hustší, každá firma má jinou, pak se těsto musí opravdu při hnětení ohlídat

kašu 6.5. 18:14  

Musím říct že těsto je opravdu hodně lepivé.Přisypávala jsem mouku asi tak 10 dk celozrné žitné .Také se musí hodně pomoučit vál.Myslím že to dělá ten med ale výsledek stojí za to .Jsou opravdu moc dobré.

Jarka 27.5. 12:05  

Právě jsem je dělala, ale není tu postup, jak těsto tvarovat...strašně se mi lepilo, úplně na všecko. tak jsem udělala koule co jsem z vařečky shazovala lžičkou na plech.. taky tu není napsané, čím namazat plech? na pečící papír se mi beznadějně rozplácly a přilepily. Vím že to sou dotazy pro vás triviální, ale každý začátečních to nemůže vědět...

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.