Proč se nedaří

Těsto vůbec nenakynulo

- použili jste opravdu správné droždí? Pokud místo instantního nebo čerstvého droždí použijete droždí lahůdkové těsto nenakyne. Lahůdkové droždí nemá schopnost přetvářet cukry na oxid uhličitý a proto těsto nenakyne. Lahůdkové droždí se používá pouze do pomazánek nebo na ochucení polévek.

Chléb je propadlý - tzv. ušák, kočičí hlava...

- použili jste větší množství droždí nebo tekutiny

Chléb má malý objem a netypický tvar

- většinou je to způsobeno nedostatečným nakypřením - těsto bylo málo nakynuté
- ve vyjímečných případech je to způsobeno vadou mouky - kdy má mouka nedostatečnou cukrotvornou schopnost.

Střídka chleba je vlhká až lepivá

- nedostatečné propečení těsta
- těsto bylo příliš řidké

Střídka chleba je nepružná, suchá až drobivá

- příliš dlouhé pečení
- těsto bylo moc tuhé nebo přezrálé

Chléb je příliš kyselý

- pravděpodobně jste použili málo soli  a chléb je překvašený

Chléb má nevýraznou, fádní chuť a vůni

- buď bylo těsto málo nakvašené nebo málo propečené

Chléb je cítit zatuchlinou

- mouka, kterou jste použili byla stará, plesnivá nebo bakteriálně napadená

Chléb má velké nepravidelné póry

- toto se vyznačuje u překynutých těst s větším podílem pšeničné mouky

Póry v chlebu jsou nepravidelné, husté málo vyvinuté

- těsto bylo nedostatečně nakynuté
- těsto bylo přesolené

 Autor: Svetluska78

 

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI