Jak plnit koláčky a práce s důlkovačem

Pojďme si naplnit koláčky

Oblíbená těsta na sladké jsou např. 78, 208 a mnoho dalších

Po vykynutí (ukončení programu Těsto) těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelpí a nemusí se podsypávat moukou), rozdělíme na požadovaný počet kusů nebo postupně odkrajujeme stejné kousky těsta, ze kterých uděláme kuličky. Jednu po druhé rozvalovacím válečkem rozválíme tak, abychom mohli dát náplň - povidla, marmeládu.... (různé typy náplní jsou pod receptem č. 515).
Kraje spojíme a vytvoříme bochánky. Dáváme pozor, aby byly dobře uzavřené (prsty pevně přitlačíme), aby nám náplň nevytékala. Spojem dolů je skládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou pečící podložkou, případně pečícím papírem.
Opatrně promačkáme uprostřed koláčku důlky (důlkovač lze použít z obou stran, podle velikosti koláčků) a necháme pod utěrkou kynout.
Každou chvilku znovu obnovíme donakynutou prohlubeň.
Necháme kynout aspoň 30 minut.
Pak okraje pomašlujeme žloutkem, plníme jinou náplní, než jsme dali do koláčků, můžeme zasypat drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě.

 

drobenka:
70 g polohrubé mouky, 50 g másla, 50 g moučkového cukru
nebo
100 g hrubé mouky, 60 g másla, 60 g moučkového cukru

 

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI

 

 

Anndy