Pečení chleba v litině, smaltu, skle, simaxu apod.

Péct chléb se dá v troubě v čemkoliv, postup více méně stejný jako u římského hrnce.

 

POSTUP PEČENÍ od kolobezka1. 

- pekáček vymažeme (případně posypeme nějakými hrubě mletými vločkami, otrubami…) nebo vyložíme pečícím papírem (nebo vystřihnout jen tvar dna z papíru a okraje pomašlovat tukem), a do něj dáme těsto na chléb kynout. Pokud máme víko, tak přiklopíme jím a můžeme si pomaštěnou fólii ušetřit na jindy). Až bude téměř nakynuto pečení má více možností

 

- do rozpálené trouby na 230°C dáme bez víka - poklopu - poklice a pod to vložíme kastrůlek s horkou vodou pro páru. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190 - 200°C (chléb pečený ve formě / pekáčku - začíná svrchu hnědnout rychleji než chléb pečený volně). Kastrůlek s vodou vyndáme po 15 minutách od začátku pečení. Kdyby se povrch připaloval, přikryjeme ho alobalem. Délka pečení je podobná jako u chlebů pečených na plechu, možná 5 - 10 minut déle.

- do rozpálené trouby dáme s víkem – poklopem - poklicí. V tomto případě troubu zapařovat nemusíme. Z těsta se odpařuje voda, a pokud tam je víko, tak páru udržuje kolem povrchu chlebíku samo. A chlebík krásně naroste. Odkryjeme asi po 20 - 30 minutách. Po dklopení zase snížíme teplotu na 190 - 200°C a dopékáme cca 20 - 30 minut.

- dát do studené trouby bez víka - poklopu - poklice. Teplotu nastavíme na 190 - 200°C a pečeme. V tomto případě nezapařujeme, protože trouba je stejně studená. A nevadí to. Teplota při pečení ve formě / pekáčku se osvědčila na začátku nižší než při pečení na plechu / kameni, protože chléb začíná svrchu hnědnout rychleji. Ale možná bude záležet i na troubě. Doba pečení asi 50 - 60 minut.

- dát do studené trouby s víkem – poklopem - poklicí, nastavíme teplotu na 230°C a necháme péct hodinu. Případně můžeme chlebík na posledních 10 - 15 minut odkrýt nebo úplně z formy vyndat.

Vyndat chlebík z formy před koncem pečení a pak ještě chvíli dopéct přímo na mřížce lze v každé možnosti z uvedených možností pečení

1,5 litrový spodek s ne příliš vypouklým víkem pojme tak 400 g mouky. Pokud pečeme bez víka nebo máme víko dost vypouklé, vejde se i 500 g mouky.

         

TIP od Alma..:

litinový hrnec vyložíme pečícím papírem a dáme na něj kynout těsto. Jakmile s ním jdeme do trouby, nalijeme pod pečící papír sklenku (100 - 150 ml ???) vody a přiklopíme poklicí.

Vytvoříme tak páru a nemusíme chléb rosit.

 

                       

  

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI

 

Anndy