Pletení vánočky - Fišer a synové

Vykynuté těsto jemně prohněteme a rozdělíme na 8 stejných dílů. Potom z nich vybereme ten, který se nám zdá přece jen větší a dáme jej stranou. 

Ze zbývajících sedmi dílů těsta si vyválíme pokud možno stejně dlouhé a silné válečky.

Čtyři válečky si položíme vedle sebe a splétání začínáme uprostřed tak, že nejdříve přehodíme dva vnitřní válečky.

Potom přidáme postranní a pleteme pravidelně až na konec pramenů.

Druhou polovinu upleteme obdobně opět od prostředku vánočky. Konce válečků spojíme s stiskneme. Na pečící plech položíme papír na pečení a potřeme jej tukem (olejem). Přeneseme na něj spodní spletený díl vánočky a už na plechu ho uprostřed hranou dlaně trochu promáčkneme. To proto, aby se druhý díl mohl na spodní "pohodlně" usadit a při pečení nám náhodou "neujel" do strany. 

Druhé patro vánočky spleteme ze tří pramenů jako klasický cop a umístíme na spodní část vánočky. Opět hranou dlaně uprostřed podélně trochu promáčkneme a vytvoříme tak "místečko" pro vrchní část vánočky. 

Teď přijde na řadu odložený poslední díl těsta. Rozdělíme ho na polovinu a z každé uválíme váleček. Protože tyto válečky jsou již trochu tenčí, mohlo by se stát, že někde "vykukuje" kousek mandle nebo ořechu. To není příliš dobré, protože při pečení potom hrozí roztržení pramene. Doporučuji tuto mandli z těsta vyjmout a znovu uválet pramen. Oba hladké prameny se potom stočí, položí se do vytvořené rýhy a jejich konce se podtočí dospodu vánočky. V tomto okamžiku je docela šikovné, propíchnout vánočku alespoň třemi špejlemi (na obou koncích a uprostřed) - zabráníte tak případnému sesunutí pletence. Vánočku necháme ještě chvíli v teple kynout. (Pokud ještě nevíte, jak splétat čtyři prameny, lze je nahradit i klasickým copem ze tří pramenů, v tomto případě by ovšem měly být poněkud silnější). 

 

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI