Jablečný kvásek dle Svetluska78

1. den

- nachystáme si nádobu (měla by být naprosto čistá, proto je lepší ji alespoň vypláchnout vroucí vodou), jablka důkladně omyjeme, zbavíme jadřinců a rozkrájené na měsíčky vložíme do nádoby. Vše zalijeme převařenou a vychlazenou vodou, přidáme lžíci medu a necháme na teplém místě.

2. den

- krom lehké změny zabarvení se nic zvláštního neděje

3. den

- krom změny zabarvení se nic zvláštního neděje

4. den

- barva už je výrazně změněna a na povrchu se tvoří bublinky

 

5. den

- tekutinu slijeme - má velmi krásnou zlatavou barvu a krásnou ovocnou vůni

- odměříme si 100ml tekutiny a smícháme ji se 100g špaldové celozrnné mouky

 

- reakce je většinou velmi rychlá - do cca 3. hodin kvásek hezky vyběhne a začne klesat (rychlost vyběhnutí závisí na teplotě, takže pokud máte doma chladno bude tento proces trvat déle)

- po klesnutí se i nadále tvoří bublinky

6. den

- 1/2 kvásku odebrat a vyhodit a 1/2 kvásku omladit přidáním 100ml tekutiny a 100g mouky (toto by se mělo provést minimálně 3x, aby kvásek nabral dostatečnou sílu)

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI