Baguette, Bageta

- francouzské pečivo, které správně obsahuje pouze vodu, mouku, kvasnice a sůl

- bageta je potomek chleba vyvinutého ve Vídni v polovině 19. století, kdy se začala používat parní pec

- klasická bageta je 5 - 6 cm široká a  3 nebo 4 cm vysoká, ale na délku může mít až 1 m

Legenda:

- vypráví se, že bageta byla vyvinuta během Napoleonských tažení proti Rusům. Vzhledem k velmi chladnému počasí na východě byli vojáci nuceni sbalit velké množství oblečení a tak jim zbylo jen málo místa na jídlo. Bageta byla proto zformována tak, aby mohla být uložena do vojenských kalhot  

 

 

Doporučujeme péct na bagetovém plechu malém nebo větším. Plech dá těstu oporu a tak můžeme nechat těsto volnější a tím vznikne vláčnější, nadýchanější a okatější bageta.

Na našich stránkách najdete spoustu receptů na bagety např. č. 155, 156, 176, 302, 342, 611, 631, 663, 693, 708, 720, 725, 764, 787, ....

 

Autor: Svetluska78

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI