Estonské pečivo

Estonsko je skandinávskou zemí, což se hodně odráží i v estonské kuchyni. Pečivo je převážně vyráběno z žitné mouky (pečivo bílé z pšeničné mouky se připravuje spíše k slavnostnějším příležitostem).

Chléb byl v Estonsku vždy držen ve velké úctě:

- pokud kousek chleba spadl na zem, musel být zdvižen a políben

- na každý chléb byl vyříznut kříž, aby chránil před uhranutím

- bochník chleba se nikdy nesměl dávat na stůl naříznutou stranou ke dveřím - věřilo se, že by tak chléb dům opustil a nastala by bída

- chléb se nesměl nakrajovat večer - neboť věřili, že večer chléb ubývá a ráno přibývá

- ten kdo krájel chléb ještě teplý ničil si štěstí

Tradiční estonský žitný chléb má charakteristickou trpkou chuť na kterou se jen tak nezapomíná. Připravuje se z kvásku (žitná mouka, voda, droždí) který se nechá 48 hodin kvasit - následně se přidají ostatní přísady ( žitná mouka, vlažná voda, kvasnice, olej, cukr, sůl). Ze surovin se vypracuje pevné hladké těsto, které se nechá 60 minut kynout, poté se znovu důkladně propracuje a ještě cca 40 minut kyne, pak se peče v předehřáté troubě při 175°C cca 50-60 minut.

 

Ze sladkého pečiva bych vybrala Shrove Tuesday buns. Jedná se o kynuté pečivo plněné šlehačkou. Těsto se připravuje z pšeničné mouky, kvasnic, tuku, mléka, kardamomu, vejce, cukru a soli. Připravuje se Shrove Tuesday což je úterý 6 týdnů před začátkem Velikonoc. Toto pečivo se připravuje téměř ve všech skandinávských zemích - ve Švédsku například pod názvem Semla.

 Autor: Svetluska78