Bagel

- jedná se o pečivo z kynutého těsta z pšeničné mouky, které se nejdříve krátce povaří v oslazené vodě a teprve potom se upeče v troubě. Nejčastěji se posypává makem nebo sezamovým semínkem, velmi populární je také posypání česnekem, cibulí, kmínem a solí. Tvaruje se do prstence nebo do věnečku. Najdeme např. pod receptem č. 604

Historie - legendy:

- některé prameny uvádí, že bagel vznikly už v roce 1610 v Polském Krakowě. Uvádí, že toto pečivo bylo připravováno jako dar pro ženu po porodu. Tvarem připomíná nepřetržitý žiovotní cyklus a tak mělo přinášet štěstí.

- jiné prameny uvádí vznik v roce 1683 ve Vídni v Rakousku. Jeden vídeňský židovský pekař je údajně upekl pro polského krále k tomu aby připomenul vítězství nad Turky. Pečivo bylo tvarováno do tvaru třmenu neboli buegel a z tohoto názvu se postupem času vyvinul název bagel.

 

 

 Autor: Svetluska78

 

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI