1635. kváskáček od Luďka


foto: Anndy
1635. kváskáček od Luďka

Autor: Luděk Kovalčík
   Hodnocení: 6%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
250 ml vody (možná i víc je závislé na každém kvásku)
2 lžíce oleje
150 g bílého jogurtu
2 lžičky krystalového cukru
2 lžičky soli
500 g pšeničné hladké mouky
200 g žitné celozrnné mouky
200 g žitného kvásku (recept č. 98)
kmín nebo chlebové koření (cca 1 - 2 lžíce), případně semínka dle chuti
trochu mléka na potření


Nastavení pekárny: Program Těsto, pak Pečení


Postup:
Dáme do pekárny všechny ingredience postupně (nejdřív tekuté složky, cukr a sůl, poté mouky a navrch kvásek).
Nastavíme pekárnu na program Těsto.
Sledujeme tuhost těsta, případně přidáváme vodu o pokojové teplotě v malých dávkách - raději opatrně.
Po zaznění signálu přidáme semínka a koření. Pokud už víme, kdy pekárna naposledy hněte, doporučuji vyndat hnětače - lépe chléb vyklopíme a nebudeme mít tak veliké díry v chlebu.
Nyní necháme vše jak je alespoň 5 hodin kynout (já těsto dohnětám večer a pokračuji až ráno). Poté co nám těsto pěkně nakynulo, potřeme vrchní stranu těsta mlékem, navolíme hodinový program Pečení (volím velikost Velký / stupeň propečení Střední)

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře




Časem si zkuste i ošatkový chléb: Jak na ošatkový chléb / klik

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.