1607. irský chléb od Tallu


foto: Tallu
1607. Irský chléb

Autor: Tallu
   Hodnocení: 14%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
140 g pšeničné celozrnné mouky (dala jsem půl na půl jemně a hrubě mletou)
140 g pšeničné chlebové mouky
145 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
300 ml podmáslí (případně kefíru nebo směs zakysané smetany a vody)
30 g olivového oleje (případně másla)
1 lžička soli
1/2 lžička chlebového koření
trocha hladké mouky na pospání

pozn.: mouku si můžete namíchat dle sebe, originální se skládá ze 140 g celozrnné mouky (bez určení které) a 285 g hladké mouky


Nastavení pekárny: Program Rychlý


Postup:
Nejprve si dáme předehřát troubu na 200°C a než se předehřeje, tak si připravíme těsto.
Mouku smícháme s jedlou sodou, tekutiny smícháme se solí a kořením.
Ze všeho vypracujeme tuhé těsto, které však lepí a není hutné, poměry jsou opravdu dobře sladěné.
Těsto vypracujeme buď ručně nebo za pomoci domácí pekárny na program bez předehřevu.
Vypracované těsto si buď rozdělíme na 2 či 4 díly nebo necháme jako jeden velký chlebík (já jsem udělala 4 malé). V pomoučněných dlaních každý díl propracujeme a vytvarujeme kouli, poté dáme na plech s pečící podložkou, chléb posypeme troškou mouky (nejlepší je přes sítko) a ostrým nožem nařízneme do kříže.
Dáme ihned péct do předehřáté trouby, pečeme asi 40 - 50 minut.
Po upečení ihned přendáme na mřížku.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře




Názory čtenářů

vozlenka 15.11. 18:08  

To je právě ono, v Irsku se tento chleba jmenuje Soda bread, takže ta soda je nutná, je to jeden z druhů chleba, jí se hlavně k hutným zeleninovým polévkám.

klara3009 7.4. 10:15  

Asi jsem někde udělala chybu, ale nekynutý mi nechutnal...Podruhé jsem ho udělala s droždím kynutý a takhle byl vynikající :)

jarmule 6.4. 17:39  

Vypadá náječně :-)... asi zkusím, ale musí být soda? Nemůže být kypřící prášek?

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.