1556. celokváskové sladké mlsání od Tallu


foto: Tallu
1556. Celokváskové sladké mlsání

Autor: Tallu
   Hodnocení: 16%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
145 g mléka
60 g rozpuštěného másla nebo Hery
60 g třtinového cukru
1 lžička voňavého pečení s vanilkou (není nutné)
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
200 g hladké mouky
200 g špaldové celozrnné mouky jemně mleté
210 g rozkvašeného kvásku (odebereme si 60 g kvásku a dokrmíme 75 g vody, 25 g žitné mouky,
50 g pšeničné mouky a necháme rozkvasit)

náplně:
Nutella
rozpuštěné máslo, vanilkový třtinový cukr, skořice, hrozinky


Nastavení pekárny: Program Rychlý, pak Pečení


Postup:
Konzistenci těsta si musíme ohlídat, protože každý máme jinak hustý kvásek!!!
Umícháme nelepivé těsto, které je ale vláčné a není hutné.
Na program Těsto (bez předehřevu - případně Rychlý) necháme míchat 10 minut, potom program přerušíme, zapneme na 1 minutu program Pečení (zapínáme pouze na ohřátí pekárny), vypneme úplně pekárnu a necháme 1 hodinu odležet a kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly, ze kterých rozválíme obdélníky. Každý potřeme jinou náplní (dle našich chutí). Poté oba obdélníky smotáme do roládek, oba prameny smotáme dohromady, konce spojíme a uzavřeme.
Přendáme do olejem vymazané formy nebo do formy domácí pekárny, přikryjeme potravinovou folii, kterou pomašlujeme olejem a necháme kynout 3 - 5 hodin. Doba je závislá na kvásku a teplotě!!!
Vykynutou buchtu pomašlujeme rozpuštěným máslem a dáme péct od studeného startu asi 40 - 50 minut, dokud není barvička a upečeno (v normální troubě jsem pekla na 175° / 40 minut na spodní a horní ohřev).

Tip: Pokud nechceme plněnou, tak přímo do těsta vmícháme, co máme rádi - hrozinky, mandle, ořechy, kandované či sušené ovoce, atd...
Potom můžeme udělat bochánek, vánočku, nebo dva neplněné prameny a smotat jen bez naplnění dle postupu.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře




Názory čtenářů

Lucka 20.4. 17:09  

Výborné a krásně to vypadá. Potřebovala jsem zdělat povidla a švestkovou marmeládu. Tak se to do toho krásně schovalo a děti se mohly umlsat. Děkuji za super recept :-)

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.