1524. celokváskový chleba se špaldou od kvetka.tp


foto: kvetka.tp
1524. celokváskový chleba se špaldou na řezu

Autor: kvetka.tp
   Hodnocení: 24%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
300 g kvásku (poměr 1:1)
150 ml vody
150 g špaldové celozrnné mouky
100 g špaldové hladké mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
1,5 lžičky mletého kmínu
1 lžička Sladěnky
3 lžíce sezamových semínek


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Těsto necháme zpracovat a pekárnu po hnětení vypneme. Necháme asi tak 1 - 1,5 hodiny kynout ve vypnuté pekárně.
Potom ho vyklopíme, zpracujeme, oválíme v mouce a vložíme do ošatky kynout. Těsto docela rychle nabývá na objemu.
Protože už jsem neměla večer čas na pečení, nechala jsem ošatku s těstem přes noc v lednici, kde také trochu nakynulo. Ráno jsem jí vyndala a nechala stát v kuchyni něco kolem 2 hodin a těsto ještě nabylo. Jestliže do vykynutého těsta před pečením uděláme opatrně prstem důlek a těsto se už po 10 minutách nevrací, můžeme péct. Tak máme jistotu, že je těsto dostatečně nakynuté a v troubě tolik nepopraská.
Rozpálíme troubu na 220°C, vložíme kastrůlek s vařící vodou, chleba překlopíme na plech s podložkou a pečeme 15 minut, pak stáhneme na 180°C a dopečeme.

Kvásek: z vyzrálého kvásku, který udržuji v lednici už několikátý měsíc, jsem odebrala do nové nádoby 50 g. Nechala jsem ho stát v teple (kuchyni) a po hodině přidala 50 g vody a 50 g žitné chlebové mouky. Jak kvásek vyběhnul a zase klesnul, tak jsem ho znovu asi po hodině dokrmila stejným množstvím vody a mouky.
Druhý den jsem ho ještě jednou dokrmila stejným množstvím a po jeho opětném klesání jsem odebrala 300 g čerstvého kvásku na pečení a zbytek 50 g jsem uložila do lednice pro další použití.

Jak na ošatkový chléb / klik




Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: kvetka.tp
1524. celokváskový chleba se špaldou

foto: Tallu
1524.celokváskový chleba se špaldou od kvetka.tp

foto: PavelX
1524.celokváskový chleba se špaldou od kvetka.tp

foto: itty
celokváskový chlebík č.1524

foto: m1rti
špaldovo-žitný celozrnný z kvásku

foto: m1rti
1524.celokváskový se špaldou

foto: m1rti
1524 - průřez

foto: m1rti
1524 - řez

Názory čtenářů

Ala 787 11.2. 6:38  

Ahoj!
Nevím, co dělám špatně, ale chleba mi moc nevyběhne a ve formě úplně spadne. Po upečení je sice dobrý, ale prostě nízký a hutný. Ach ouvej.

Tallu 5.11. 21:56  

vyborny chlebik, miluju spaldovku, chlebik je nadychany a bez drozdi, fakt super...ja jsem sezam dala pulku bileho a pulku cerneho a nemela jsem spaldovou hladkou, tak jsem ji vynechala a ostatni mouku upravila na 230g spaldove celozrnne jemne mlete a 170g psenicne chlebove

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.