1522. kváskový chleba pečený v římském hrnci od Andulka - celokváskový


foto: Andulka
Nas oblibeny - kvaskovy- tmavy chleba

Autor: Andulka
   Hodnocení: 10%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
170 ml vody
540 g hotového kvásku
240 g hladké mouky (osvědčila se mi Věrovanská)
240 g pšeničné chlebové hladké (červená Penam)
100 g jakékoliv chlebové směsi (třeba z Lidlu - hotova směs na upečení chleba)
2 lžíce kukuřičné instantní Polenty (zdravá výživa)
3 lžičky soli
kmín, dyňová a jiná semínka podle vlastní chuti


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
V začátcích kontrolujte hustotu těsta!!!
Pokud je moc lepivé, přidejte trochu hladké věrovanské mouky. Těsto má často v každé pekárně jinou hustotu. Některá hřeje víc a některá míň. Proto je lepší si u každé recept trošku upravit, buď ubrat, nebo přidat tekutiny.
Po ukončení programu vyklopíme těsto na stůl (vál), bouchneme s ním, vytvarujeme a spojem klademe dolů na dno římského hrnce, který vymažeme mírně papírem od másla nebo Hery a trochu vysypeme hladkou moukou.
Přikryjeme utěrkou a necháme 30 - 60 minut kynout (délka kynutí závisí na teplotě v místnosti)
Poznámka od Andulky: spodní část římského hrnce má glazovanou.
Mezitím ponoříme poklop římáku do vody.
Když je těsto vykynuté, uděláme na něm 3 malé šikmé zářezy (chleb pak nepraská), přikryjeme mokrým poklopem, vložíme do studené trouby úplně na dolní mřížku a zapneme na 200°C.
Pečeme 55 - 60 minut.
Pak sundáme poklop, dáme chléb na vyšší mřížku a dopékáme 10 - 15 minut, aby měl barvu dozlatova.
Po upečení ihned vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

Jak na pečení chleba v římském hrnci / klik


Jak na ošatkový chléb / klik


Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: hlemyzdik
recept č. 1522 kváskový chlebík

foto: Andulka
1522-Mensi uprava

foto: Ivkalbc
1522. kváskový chléb od Andulka

foto: Ivkalbc
1522. celokváskový od Andulka

foto: Ivkalbc
1522.kváskový od Andulka

Názory čtenářů

Zaneta98 5.9. 9:10  

Mohu něčím nahradit polentu? Ráda by jsem chlebík vyzkoušela. Díky

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.