1460. 100% žitný chléb od Svetluska78


foto: Svetluska78
1460.100% žitný - řez

Autor: Svetluska78
   Hodnocení: 4%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
250 g žitného kvasu (hustota asi jako těsto na lívance)
50 ml vody (může se nahradit i pivem)
2 lžíce oleje
100 g celozrnné žitné mouky
100 g chlebové žitné mouky
1 lžička Sladěnky (možno nahradit medem, nebo cukrem)
1 lžička soli
kmín dle chuti
menší 1/4 čerstvého droždí (pokud je dostatečně zralý kvas není droždí třeba, nebo ho stačí jen 1/8)


Nastavení pekárny: Program Celozrnný nebo Vlastní


Postup:
Pozor těsto nesmí být tuhá nelepivá koule!

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: Svetluska78
1460.100% žitný chléb

foto: Ilona
1460.100% žitný chléb

Názory čtenářů

Svetluska78 16.6. 18:14  

No to co píše Taminka se týká běžných pšenično-žitných chlebů - žitná mouka je úplně jiná než pšeničná a tak se k ní musí i přistupovat. Těsto s pšeničné mouky, nebo s určitým podílem pšeničné mouky - je krásně pružné, ale čistě žitné těsto nepruží a spíše se trhá. Chleby peču převážně jen s kváskem, ale pokud není kvas dost silný, nebo jsou obavy jestli to sám kvas utáhne, tak dám kousek droždí - dávám droždí jako u jiných chlebů - dávku nezvyšuji. Když dávám droždí, tak vždy jen čerstvé.

Jo nepoužívám mouku penam - několikrát jsem ji měla, ale hůř mi kynula. Nedám dopustit na předměřickou mouku.

Rozhodně udělej těsto volnější - to je základ - radši riskni to, že se propadne, než aby nevykynul.

mastcz 16.6. 7:32  

Ale ještě dotaz k množství kvasnic - do tohoto receptu jsi použila dvojnásobné množství, než na obyčejný chléb? Potřebuje žitná mouka více kvasnic obecně?

mastcz 16.6. 7:26  

Díky Světluško, možná to bude tím, protože oba neúspěšné pokusy přišly až po přečtení tohoto článku http://domacipekarny.dama.cz/rady.php?d=159, kde Taminka píše: "Na chléb je těsto husté až tak, že koule, která se nám zahnětává, doslova bouchá při hnětení o boky pekárničky, až se pekárnička lehce otřásá." Což mi v případě žita vycházelo tak, koule byla tak tuhá, že se do ní lopatky ani nedostaly a stejně to na povrchu lepilo na stěny pekárny, takže koule těsta stála na místě zapřená o stěnu a nepohnula se :-)
Takže tu radu pro začátečníky asi nelze brát úplně doslovně, že?

Svetluska78 15.6. 22:28  

Zkusila bych v první řadě použít čerstvé droždí. A rozhodně není dobré když je těsto ze začátku "téměř drobenka" já nechávám těsto podstatně volnější i s tím, že v průběhu kynutí ještě zřídne - čím hustší těsto tím hůř kyne.

mastcz 15.6. 22:11  

Včera jsem zkoušel také samotné žito - Penam žitná tmavá chlebová (500g) + celozrnná žitná graham (50g), voda, 2,5 lžičky soli, olej, 7g sušeného droždí, slunečnice a sezam hned od začátku. Vůbec to po 5h nevykynulo.

Dnes 1/3 pšeničná chlebová, 2/3 žitná chlebová, voda, 1lž soli, lžíce bramborového škrobu na odlehčení, lžíce cukru, lžíce octa, 7g suešných kvasnic, slunečnice a sezam hned od začátku. (zapoměl jsem přidat ojel) Opět velice slabé kynutí, ani ne polovina výšky domácí pekárny.

Samožitné těsto velice těžké, po druhém kynutí dost lepkavé, nedalo se skoro hníst a lepilo se na stěny, přitom při prvním hnětení to byla vyloženě drobenka.

Buď na žito nestačí kvasnice a budu muset přidat, nebo začnu podezřívat ta semínka, protože dosud jsem je nepřidával a všechno z pšeničné mouky s přídavkem mléka nebo jogurtu kynulo jak blázen až nahoru pod víko.

Martin

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.