0574. chleba z nepravého kvásku od iv@

Autor: iv@
   Hodnocení: 0%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
půlkrajíc chleba
300 + 400 ml vody
6 + 1 lžíce žitné chlebové mouky
4 - 5 lžiček soli
1 lžíce kmínu
1 kg hladké mouky
30 g čerstvého nebo 3 lžičky sušeného droždí


Nastavení pekárny:


Postup:
Alespoň 36 h před plánovaným pečením namočíme do 300 ml teplé vody velkou kůrku kupovaného chleba (nebo větší půlkrajíc), rozmočené rozmixujeme ponorným mixérem nebo rozmělníme vidličkou a přidáme 6 vrchovatých lžic žitné chlebové mouky a droždí.
Necháme lehce přikryté v teple.
Na druhý den můžeme přimíchat ještě lžíci žitné mouky, ale není nutné.
V den pečení přilijeme 400 ml vody, přimícháme kmín, sůl a hladkou mouku.
Asi hodinu nechat kynout v teple, pak znovu propracujeme a vytvarujeme 2 bochníky.
V ošatce nebo na plechu necháme další hodinu kynout, pak postříkáme vodou nebo pomašlujeme vejcem (kůrka je pak křupavější) a dáme do 200°C vyhřáté trouby. Pečeme 40 - 50 minut. Během pečení ještě jednou pomašlujeme.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.