1413. La colomba od Ninicka

Autor: Ninicka
   Hodnocení: 1%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
Poolish (začátek v 8.00 / kynutí v lednici)
je dobré zadělat poolish v míse od robotu, postupně jen přidáváte přísady.
Poolish připravíme z
5 g čerstvého droždí
125 g mléka
125 g mouky manitoba (pokud nemáme, můžeme použít hladkou mouku 00)

a necháme kynout v lednici 8 - 12 hodin vždy přikryté potravinovou folií!!!

První těsto (pokračování ve 20.00 hodin / kynutí v chladnu )
všechen poolish
95 g vody
65 g cukru
3 žloutky
70 g másla
250 g mouky manitoba (pokud nemáme, můžeme použít hladkou mouku 00)

Zahřejeme poolish s vlažnou vodou (27°- 28°C), přidáme cukr, polovinu žloutků a začneme zadělávat těsto. Po pár minutách přidáme mouku.
Necháme zadělávat až je těsto hladké, pak přidáme zbytek žloutků a necháme míchat, dokud nebude těsto hladké a elastické. Nesmí se lepit na ruce.
Podle potřeby můžete přisypat trochu mouky. Úplně nakonec přidáme změklé máslo. Těsto necháme kynout (opět přikryté folií) 12 a vice hodin, dokud neztrojnásobí svůj objem.

Druhé těsto (pokračování v 8.00 / kynutí 1 hodinu , pak přendáme do forem)
65 g cukru
15 g medu cca 1 lžička
25 g vody
3 žloutky
125 g hladké mouky 00
4 g soli
65 g másla
50 g kandované pomerančové kůry – nasekané ( množství je na vás)
špetka vanilinu
100 g hrozinek namočených den předem v rumu
do těsta si dále můžete přidat dle chuti to, co máte rádi.

K prvnímu těstu přidáme cukr, med, vodu, polovinu žloutků a necháme míchat. Za několik minut přidáme všechnu mouku a necháme zadělávat, dokud není těsto hladké a elastické.
Pak přidáme zbylé žloutky.
Opět si můžete pomoci podle potřeby trochou mouky.
Necháme zadělávat, dokud těsto není hladké a elastické, těsto se nesmí lepit na ruce. Pak přidáme sůl, vanilin (pokud nemáte vanilin, můžete použít vanilkové aroma), změklé máslo a nakonec kandovanou kůru (rozinky…..) .
Necháme odpočívat (přikryté folií) 45 - 60 minut.
Vykynuté těsto pak přendáme do forem a necháme kynout (přikryté folií) 4 - 5 hodin. Těsto musí být 2 cm od okraje.
Hmotnost těsta je zhruba 1,5 kg, záleží kolik kandovaného ovoce tam dáte. Potřebujete 2 formy na 750 g, průměr 28,5 cm.
Já doporučuji papírové, klidně i kulaté, vysoké 6 cm anebo dortovou formu, kterou vyložíte pečícím papírem.

Před pečením pomašlujeme glassou - glazurou (14.00 hodin)
3 bílky
150 g moučkového cukru
špetka soli
hrst neloupaných mandlí
10 amaret - mandlové sušenky - viz obrázek níž. Pokud nemáme, přidáme mandle
pár kapek mandlového aroma

Bílky ušleháme s cukrem a špetkou soli (konzistence třeného těsta). Pak rozmixujeme mandle a amareta a přidáme pár kapek mandlové esence.
Glazura má mít konzistenci hustého jogurtu, tak, aby se dala roztírat.
Na Colombu nalíváme lžičkou těsně před pečením.


Nastavení pekárny:


Postup:
Ozdobíme mandlemi, mohou být i neloupané a hrubým dekoračním cukrem.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C / 40 minut. V půli pečení zkontrolujeme, pokud má krásnou barvu, můžeme přikrýt alobalem.

Hotové necháme vychladnout i 2 hodiny, než se do toho pustíte!!!
Příprava je opravdu náročná, zdlouhavá, ale stojí za to!
Tak dobrou chuť.

originál receptu / klik


co je Colomba / klik


Poznámka:
Colomba se může upéct i bez glassi (polevy). Až po upečení potřít rozpuštěnou čokoládou, bílou, hořkou, mléčnou….., posypat kousky z čokolády, barevným cukrem, čímkoliv.
Vnitřek se může plnit krémem......

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře




Názory čtenářů

mmonja 29.3. 13:22  

polish neboli kvásek ?

jarmule 1.8. 1:37  

Klobouk dolů nad těmi, kdo zvládnou tuhle nádheru ... pro mě je to alchymie a fakt jsem si to tu jó studovala, kdyby tak zkrácený videorecept ....

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.