1374. Jitulin kváskový chléb se zakysankou - celokváskový


foto: zulan
1374 Jitulin kváskový se zakysankou

Autor: jitula
   Hodnocení: 5%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
80 ml vody
15 g soli
1/2 kelímku zahuštěné kysané smetany
1 lžička drceného kmínu
1 střední syrová strouhaná brambora
1 lžíce octa
550 g pšeničné chlebové tmavé mouky
450 g kvásku (recept č. 98)
1 lžička chlebového koření


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Každý máme kvásek jiný, a proto si musíme hustotu těsta sami během hnětení ohlídat!

Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučněný vál, trochu propracujeme, přendáme do ošatky, přikryjeme utěrkou a necháme kynout hodinu u tepla.
Rozpálíme troubu na 200°C, na plech na pečící papír nebo teflonovou podložku vyklopíme z ošatky chleba, pomašlujeme vodou, posypeme kmínem, do trouby vložíme hrnek vody a pečeme 20 minut.
Pak teplotu snížíme na 180°C, chleba pořádně pomašlujeme vodou z hrnku a pečeme dalších 20 minut. Je možné na posledních asi 5 minut ještě zvýšit teplotu na 200°C.
Chléb ale hlídáme a občas fakt hodně pomašlujeme vodou.
Po upečení chleba vyndáme na drátěnou mřížku a po chvíli přikryjeme (aby kůrka moc neztvrdla.)

Jak na ošatkový chléb / klik


Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře




Názory čtenářů

Anndy 26.1. 14:24  

kolobezka1. - jitula ho pekla v ošatce, ale bohužel nevložila foto na Dámu, viděla jsem jen ze skladu obrázků. Na fotce je chlebík od zulan, ta ho pekla v dom. pekárně

kolobezka1. 26.1. 14:01  

Ale ten chlebík na fotce nevypadá, že by byl z ošatky?

jitula 16.1. 22:13  

nedávno jsem stejný chléb dělala znovu, ale ouha, nebyla po ruce zakysaná smetana, nahradila jsem ji tedy stejným množstvím piva.. chlebík neměl zase chybu. Peču ale v troubě, v pekárně jen ,míchám a nechám kynout

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.