1368. chléb z remosky od mojher


foto: mojher
Chléb z remosky

Autor: mojher
   Hodnocení: 5%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
350 ml vlažné vody
1 lžíce octa
150 g hladké mouky T650
150 g polohrubé mouky
150 g žitné chlebové mouky
2 lžičky soli
1 lžička drceného
1 lžička celého kmínu
2 lžičky cukru
1/4 čerstvého nebo 1 lžička sušeného droždí


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Do pekárny dát vodu, ocet, nasypat prosáté mouky, do 2 rohů po lžičce soli, do 1 rohu drcený a do 1 rohu celý kmín. Zahrnout, uprostřed udělat důlek, dát 2 lžičky cukru a rozmělnit 1/4 kostky kvasnic.
Udělat v pekárně těsto programem Těsto (hotové za 1,5 hodiny).
Před vyklopením těsto pomoučím hrubou moukou a vyklopím na vál, na kterém je pomoučený alobal.
Vytáhnu vrtuli, těsto nezpracovávám, jen pomoučím i nahoře a pomocí alobalu dám do ošatky a přitlačím.
Používám starou hliníkovou střední remosku (dá se občas koupit v bazaru za dobrou cenu), mísu vymažu sádlem a vysypu hrubou moukou a chléb z ošatky vyklepu do remosky.
Nožem udělám nahoře střední rýhu a několik rýh kolmo na tuto střední a ještě prohloubím střední rýhu (chléb nepopraská a pára může odcházet).
Chléb potřu peroutkou vodou s trochou soli a posypu kmínem.
Natírání slanou vodou opakuji během pečení 2 - 3 x.
V remosce peču 60 - 70 minut.
Výsledkem je chléb s opravdovou kůrkou, který se nedá srovnat s tím, který podle stejného receptu upeču v pekárně.
Samozřejmě by bylo možno chléb upéci v troubě, ale starých remosek se válí v českých domácnostech určitě mnoho a toto je jeden ze způsobů jejich využití, není to sice úplně bez práce jako v pekárně, ale rozdíl vidíte i cítíte.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře




Názory čtenářů

páračka 3.3. 5:54  

Po třiceti minutách pečení remosku na 3-5 min, vypnu neotvírám po zapnutí asi po deseti min. na malou chvíli otevřu. peču hodinu. Nikdy se mi při tomto postupu chléb nepřipálil.

Marie 14.1. 17:36  

Mám remosku asi 40 let, ale na toto množství těsta je malá, chleba se určitě vždy připálí, nedoporučuji. Snad novější typ s termostatem ale trouba je tutovka.

jablonka 5.1. 13:59  

Dnes jsem to zkoušela, ale chlebík byl seshora docela černý a spodek nebyl dopečený. Poraďte, jak to udělat, aby byl OK. Dík

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.