Dáma.cz |Trendy|Láska a vztahy|Zdraví|Celebrity|ABC Zahrady a Bydlení|Hubnutí|Astrologie|Diskuse|Poradny|Foto|Blogy |Hry|bazárek
Suroviny:
260 ml vlažného mléka
1 lžíce rumu
trochu aroma
2 žloutky
špetka soli
100 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
120 g Hery nebo másla
500 g polohrubé mouky
25 g čerstvého nebo 2 lžičky sušeného droždí
Nastavení pekárny:
Postup:
Necháme míchat cca 15 minut na Program Dort / Moučník (pečení s práškem do pečiva - těsto nekyne!) nebo Rychlý. Těsto je řídké, ale nedosypáváme. Těsto dáme do vymazané a hrubou moukou vysypané větší bábovkové formy, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 1 hodinu kynout. Pak vložíme do předehřáté trouby a po 10 minutách zmírníme a zvolna dopečeme, celkově asi 40 - 45 minut.
nádivka od Helza:
125 g Hery (Stelly, másla)
2 žloutky
100 - 150 g krystalového cukru
2 vrchovaté lžíce kakaa (nejlépe holandského typu)
smícháme a přidáme
1/2 hrnku strouhanky a
1/2 hrnku drcených piškotů
zkropeno podle chuti rumem, kávou, či mlékem
citronová kůra
citronová šťáva
sníh ze 2 bílků
Hustá má být tak, aby šla dobře zpracovat, naředit případně rumem.
Protože potřebujeme s těstem pracovat, dáme při hnětení méně mléka. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, na ten položíme váleček nádivky a přeložíme. Stočíme do kruhu a vložím do formy vymazané Herou.