1010. Andulčin chléb pečený ve velkém květináči z terakoty


foto: Andulka
1010-Andulčin chleb pečený v květináči

Autor: Andulka
   Hodnocení: 0%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
250 ml kyšky (nebo 2 bílé jogurty po 120 g)
3 lžíce vody (polévková lžíce - ta větší na plastové odměrce)
2 lžíce oleje (nejlépe olivový)
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
1 lžíce kmínu
1 lžička sušeného kvásku (kávová lžička - ta menší na plastové odměrce)
1 lžička chlebového koření
1 lžíce soli
100 g žitné chlebové mouky
275 g pšeničné chlebové mouky
60 g pšeničné celozrnné mouky
50 g žitné celozrnné mouky
1 postrouhaný uvařený brambor (nahradit můžeme lžící bramborové kaše v prášku)
1 pokrájená a osmažená cibulka
100 g nadrobno pokrájené anglické slaninky a taky mírně osmažené
1/2 čerstvého droždí - 21 g nebo 2 lžičky sušeného droždí
pokud je těsto v pekárně řídké, dosypte dle potřeby na zahuštění pšeničné otruby


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Nové a dokonale čisté květináče umyté z vnitřní i z vnější strany necháme aspoň 15 minut ponořené v horké vodě. Pak je vysušíme utěrkou a necháme chvíli oschnout. Čisté a vysušené květináče pak pomažeme zevnitř i zvenku silnou vrstvou oleje nebo rozpuštěným sádlem a vložíme na 30 minut do rozpálené trouby na plech (asi 200°C). Tento postup opakujeme aspoň 3 x, až jsou květináče napuštěné olejem.
Při dalším pečení v květináči už stačí vymazat jenom malým množství oleje.

Vykynuté těsto z pekárny vyklopíme, na stole znovu rukama trošku vypracujeme a vložíme do připraveného květináče, uprostřed chlebíku uděláme prstem dírku, aby se horký vzduch vypařoval) a necháme ho 35 - 40 minut kynout. Mezitím si vyhřejeme troubu na 200C°.
Chléb pečeme prvních 15 minut na 220C° a pak teplotu zmírníme na 180°C.
Délka pečení je od 35 - 45 minut .
Chléb v malých květináčích samozřejmě pečeme kratší dobu, než ve velkém květináči.

Po upečení chléb na horní straně pomašlujeme vodou, do které dáme 1 lžíci oleje a lžičku octu. Chleb v květináči necháme vychladnout, velmi dobře se pak vyklopí.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře




Názory čtenářů

jarmule 23.3. 11:57  

Super nápad :-), to už si ani nemusím kupovat římský hrnec, řekla bych, že je to hodně podobné, květináč je levnější a na výběr je spousta velikostí i tvarů, chválím Andulčin důvtip:-)

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.