1260. lámankový chléb od Svetluska78


foto: Svetluska78
1260.Lámankový chléb

Autor: Svetluska78
   Hodnocení: 23%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
180 ml vody 30°C,
140 g pohanky lámanky - necháme stát cca 20 - 30 minut (u pekáren s předehříváním stačí doba předehřevu)
100 ml vody
2 lžíce oleje
150 g žitné chlebové mouky
250 g pšeničné chlebové mouky
2 lžičky soli
15 g čerstvého nebo 1,5 lžičky sušeného droždí
1 lžička medu
semínka, vločky a lámanka na obalení


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Po vykynutí těsto propracujeme, vytvarujeme bochník, mokrýma rukama ho uhladíme a obalíme pořádně v semínkách, při obalování přitlačíme, aby neopadávala semínka a dáme kynout do nevysypané ošatky.
Pozor lámanku před použitím neproplachujeme!!!
Těsto je hodně hutně, tak se nenechat zlákat k dolévání vody - kynutím zřídne!

Jak na ošatkový chléb / klik


Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: Svetluska78
1260.Lámankový chléb - řez

foto: HaCH
1260.lámankový chléb - jako dalamánky

foto: alikvap
1260 Lámankový chleba od Světluška 78

foto: budulinka2
1260. Lámankový chleba od Svetluska78

foto: Tallu
1260.lámankový chléb od Svetluska78

foto: minja
č.1260 chleba pohankový

foto: m1rti
1260 - Lámankový - řez

Názory čtenářů

marcelkas 16.11. 11:15  

Moc díky, zkusím to jak píšeš a napíšu, případně pošlu foto. Ty postupy jsem dávno prostudovala, jen si ted myslím, že možná to chce opravdu tu vodu do kastrůlku a ne pod peč. papír. Voda byla rychle pryč a možná udělal rychle kůrku a už neměl čas vykynout. No budu laborovat. ...

Anndy 16.11. 10:16  

marcelkas - v pekárně ho udělat můžeš. Jakmile pekárna domíchá - nevypínala bych jí, asi bych těsto vytáhla, vyndala hnětače, obalila v semínkách, vrátila do pekárny, zavřela a nechala doběhnout program (Základní). Dávku pro pekárnu bych asi navýšila a to do cca váhy 500 g - respektivě asi ano, jednou tolik - dvojnásobnou dávku.
V článku Jak na ošatkový chléb / klik se dočteš vše potřebné, pro pečení v troubě.

marcelkas 16.11. 8:15  

Takže fotku nemám, moc se mi nepovedl. Byl málo nadýchaný. Ale chuťově dobrý. Tak zkusím příště a určo vyfotím. Spíše ho zkusím upéci v pekárně, ale nevím si rady, když ho vyndám z pekárny, abych ho obalila v semínkách, tak se splaskne, takže ho musím nejdřív nechat znovu vykynout (ale jak dlouho) už v nádobě pekárny a dát na jak dlouho péci?
Nebo ještě se zeptám, když jsem ho nechala kynout v otýpce, jak dlouho tam má asi kynout? Asi jsem ho nechala málo.... A můžu chlebík umíchat a upíct z dvojité dávky? Moc díky za rady!!

Anndy 11.11. 20:36  

marcelkas - no super! Máš fotečku? Kdyžtak prosím do diskuse domácích pekáren.
No já myslela, že se ptáš na semínka do chleba! Na obalení všechno odhadem a když ti zbydou, dáš je do příštího chleba nebo zase na posyp.
Jinak v tomhle receptu patří jen na posyp, ale s těstem si můžeš pohrát.

marcelkas 11.11. 20:07  

Andy, tak vidíš, chlebík jsem už upekla, nakonec jsem zjistila, že mám doma jen tu lámanku, kterou jsem sháněla a ta semínka jsem zapomněla a vločky záhadně došly. Dala jsem ho opravdu do ošatky vykynout, pak na peč. papír, ten podlila 120ml vody, přiklopila druhým plechem - zapadají do sebe a pekla: na 220C prvních 15 min., pak jsem zmírnila na 110C na 15 min. a pak už byl hotovej. je moc dobrý. Jen jsem myslela, že ta semínka (všechna) jsou jen na posyp. Kromě té namáčené lámanky na záčátku receptu. Takže mám přidat semínka a vločky dovnitř? Chlebík budu opakovat. Chutnal nám :-)

Anndy 11.11. 17:55  

marcelkas - postuduj si odkaz Jak na ošatkový chléb.
Každá trouba peče jinak, to si musíš hlídat sama.
Semínka - jak kdo má rád - 1,2,3,... lžíce. Každopádně si pak ohlídej i hustotu těsta, zvláště, pokud přidáš vločky.

marcelkas 11.11. 15:06  

Jo a ještě, všechny postupy jsem prostudovala, trochu se liší. Jak tedy dlouho pečete tento chleba. Je přecejen menší. Nechala bych ho nakynout v ošatce a pak pekla na peč. papíru, podlitý vodou.

marcelkas 11.11. 10:35  

Tak ještě jedna otázka, jaká semínka tam dáváte? a asi v jaké poměru jsou ta semínka, lámanka a vločky? A vločky se předpokládám nenamáčejí také před obalováním chlebíku...

marcelkas 10.11. 7:10  

Tak manžel jí sehnal opravdu ve zdravé výživě. Ještě že nám jí nově otevřeli.... Zkoušel jste někdo píct chlebík rovnou v pekárně?

Anndy 6.11. 15:05  

marcelkas - spíš se poptej ve zdravé výživě
např.

marcelkas 6.11. 13:47  

Prosím vás děvčata, sháněla jsem tu pohanku lámanku, ale nikde nic. Ani v tesku, tady mají jen chlebové mouky a klasickou pohanku. Kde ji kupujete vy? Nebo nemá to ještě jiný název? Marci

Tallu 8.4. 19:03  

božská záležitost, pekla jsem ho v římáku a zmizel před očima jak všem chutná

witule 14.3. 17:04  

chlebíček je výborný určitě budu péct častěji dík za recept!!

budulinka2 6.8. 20:03  

Díky za recept, chleba je opravdu chutný!!

alikvap 24.6. 16:59  

Chlebíček je dobrej!!Recept bezva

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.