1121. chléb od Andulka


foto: Andulka
Muj experiment na chleb

Autor: Andulka
   Hodnocení: 19%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
150 ml vody
150 ml mléka
1 lžička octa
350 g hladké mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
2 lžíce sušené bramborové kaše
1 lžíce sušeného kvásku nebo sušeného kvásku
1 lžička chlebového koření
1 lžička česnekového prášku
špetka cukru pod čerstvé droždí
11 g čerstvého nebo 1 lžička sušeného droždí


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Těsto necháme vykynout klasicky v pekárně na program Těsto a nebo použijeme program Základní s tím, že po vykynutí - před pečením pekárnu vypneme.
Těsto přendáme z formy na pomoučněnou plochu nebo na silikonový vál (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat) a trochu s ním bouchneme, aby jakoby spadlo. Ještě propracujeme, vytvarujeme požadovaný tvar (povrch je možné ještě lehce pomoučit, ale není nutností), konce dobře uzavřeme - uhladíme, přendáme do ošatky důkladně vysypané moukou (doporučujeme používat kukuřičnou hladkou mouku), škrobem nebo škrobem smíchaným s hladkou moukou. Pozor s vysypanou ošatkou nakládáme velmi opatrně, kdyby se s ní kleplo, mouka se z okrajů sesype.
A necháme na teplém místě nejlépe v mikrotenovém sáčku nakynout.
Malým testem zjistíme dostatečné nakynutí:
vtlačíme do těsta palec, a pokud důlek zůstane anebo se bude těsto pomaličku vracet, je těsto akorát nakynuté.
Přes ošatku dáme plech vyložený teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a i s ošatkou opatrně překlopíme – pozor, kdyby těsto nedosahovalo okraje ošatky - nesmí se použít tento postup, ale musí se nejdřív dát těstu opora rukou (jinak by těsto spadlo a bylo by po nakynutí) a jdeme rychle s plechem do řádně předehřáté trouby.
Před pečením je možné část mouky oprášit a těsto orosit např. pomocí rozprašovače s vodou, případně použijeme vlažovku, kterou namočíme a tím pádem ometeme i ovlažíme zároveň, ale pozor, aby se chleba nerozjel.
Můžeme postupovat tak, že prvních 15 minut pečeme na plný výkon (cca 220°C), pak chleba oprášíme, orosíme a troubu stáhneme na cca 180 - 200°C. Dalších 15 minut pečeme, pak opět orosíme a pečeme ještě cca 10 - 15 minut s tím, že na posledních 5 minut můžeme teplotu zvýšit opět na plný výkon.
Dobré je používat kastrolek s vroucí! vodou (zabrání to přepečení kůrky).
Na začátek pečení je také vhodné vytvořit v troubě co nejvíce páry - pokud nemáte speciální troubu s parním systémem, stačí na začátku pečení vhodit do trouby pár kostek ledu
Pokud je chleba už dost tmavý, přikryjeme ho alobalem a dopékáme.
Zda je chléb upečený, zkusím špejlí (nezůstane na ní těsto) nebo poklepáním na dno bochníku - mělo by znít dutě.

Jak na ošatkový chléb / klik


Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: Želka
1121.chléb od Andulka

foto: patek
pečivo č.698 a č. 1121

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.