0908. Tyropita - lístkové těsto dle receptu janarhodes


foto: janarhodes
Tyropita (syrovy kolac)

Autor: janarhodes
   Hodnocení: 18%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
275 ml vody
4 lžíce olivového oleje (může být řepkový)
špetka soli
500 g polohrubé mouky
na pomašlování cca 100 g másla nebo Hery


Nastavení pekárny: Program Rychlý


Postup:
postup od janarhodes:
Těsto necháme pouze umíchat, bez kynutí, propracujeme a vyválíme do kruhu. Pomašlujeme máslem, ve středu vyřízneme kruh a od něho po okraj těsta nařežeme, jako když malujeme sluníčko. Tyto části vezmeme a naskládáme do středu kruhu. Zabalíme – okraje kruhu dáme nahoru a dáme na několik hodin do lednice. Pak těsto rozřízneme na 2 díly. Vrchním plátkem překrajeme nažíznutou část, aby nám při válení nezačalo vytékat máslo. Rozválíme do kruhu, dáme do vymazané dortové formy, dáme např. tvarohovou náplň a přikryjeme druhou půlkou vyváleného těsta. Propícháme vidličkou, můžeme jemně nařezat na čtverečky, pomašlujeme máslem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C / cca 1h.

postup od SHana:
Těsto necháme pouze umíchat, bez kynutí, propracujeme a přendáme do mísy, dáme odpočinout do lednice.
Pak vyválíme na plát, vykrájíme větší čtverečky, které naplníme tvarohovou náplní a přeložíme do trojúhelníčku – šátečku a dobře uzavřeme. Pomašlujeme vejcem smíchaným s trochou rumu a pečeme zprudka ve vyhřáté troubě cca při 240°C.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: janarhodes
908 A listkove cesto

foto: janarhodes
908 A listkoe cesto pokracovanie

foto: janarhodes
908 A listkove cesto - postup

foto: janarhodes
908 A listkove cesto

foto: janarhodes
908 listkove cesto - tycinky

foto: janarhodes
908 listkove cesto tycinky

foto: janarhodes
listkove cesto - krajanie a ukladanie

foto: janarhodes
listkove cesto - po schladeni

foto: janarhodes
tyropita - pripravene na pecenie

foto: janarhodes
908 listkove cesto tycinky

foto: janarhodes
908. Tycinky z listkoveho cesta

foto: hana**
Šátečky z těsta č.908 (s úpravou)

foto: ben3
908. záviny, 121. vánočka

foto: chechta
jablečný strůdl a marmeládové rohlíčky z lístkového těsta dle receptu 0908 od janarhodes

Názory čtenářů

chechta 18.2. 6:13  

výborné těsto - už nikdy víc kupované :-))

petra 21.5. 18:17  

včera jsem dělala z pol. dávky. Dala jsem - 125 ml vody, 2velké lžíce oleje, špetku soli a vyválené těsto jsem potřela 50g zlaté hany. Plnila jsem zel. náplní mrkev, hrášek, kukuřice. Je to opravdu dobré těsto. Jen ho příšt+ více osolím.

Ilcia 19.5. 20:13  

těstíčko je bezva,krásně se s ním pracuje díky za recept

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.