0785. Taminčin chléb Paneta Salingo

Autor: Taminka
   Hodnocení: 14%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
1. fáze:
5 g čerstvého droždí - kousek velký jako třešeň
60 ml vlažné vody
125 ml vlažného mléka
6 g cukru
200 g pšeničné hladké mouky
Vše jsem dala do skleněné modré misky s obsahem asi 1,5 l.
Vidličkou promíchala na hodně lepivé těsto konzistence jako hustší bramborová kaše. Těsto bylo hladké.
Je ho po dně misky asi na článek prstu vysoko.
Nechám zrát zakryté utěrkou píší 12 hodin já nechala 16 hodin.
Jak se první kvas choval.
Po 5 a půl hodinách vykynul až 5 cm pod okraj misky, za další 2 hodiny však klesl zhruba na původní výšku.
Do rána na povrchu okoral.
Po 16 hodinách jsem ho přeložila z misky do pekárničkové formy, bylo to řídké strašně lepivé těsto, bylo ho asi 310g.
2. fáze:
80g špaldové mouky jsem dala do misky od kvásku a vytřela tou moukou olepenost misky, vznikla taková drobenka. Tu jsem vsypala na kvásek do formy. Na to jsem dala
260 g hladké pšeničné výběrové mouky
Na mouku jsem dala rozdrobených 9 g kousek droždí.
do levého dolního rohu formy jsem vlila 200 g mléka
Přidala 6 g cukru, 18 g soli
Nahoru na mouku jsem dala 15 g mletého kmínu.


Nastavení pekárny: Program Francouzský – Toustový / stupeň propečení kůrky Světlý / velikost Střední


Postup:
Původně v receptu nebylo psáno žádné koření.
Peču na program 3 Weisbrot program má trvat 3 hodiny 50 minut. Mám pekárničku Clatronic BBA 2867.
Při hnětení vznikne měkčí ale velmi kompaktní vláčné těsto. Výrazně voní droždím a je ho asi půl formy.
Program Weisbrot jede tak, že nejdřív půl hodiny hněte, pak půl hodiny stojí pak zase asi 20 minut hněte v poslední fázi tohoto hnětení je signál na semínka pak kyne během kynutí jednou provrtí - uhladí těsto.
Po pečení jsem našla formu plničkou až po vrch nádherného nahoře kulaťoučkého chleba. Běžné chleby, které vyndavám z pekárničky jsou těžší, tenhle velkochleba byl lehoučkej jak nějaká papírová krabice.
Do plné formy se mi vejde chleba tak kilo a čtvrt. Tenhle lehounký krasavec obřích rozměrů má pouhých 850g. Do utěrky jsem ho nebalila, protože jsem chtěla na něm mít po zchladnutí křupavou kůrku a opravdu křupavá je.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře




Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.