0777. andělský a čertovský dort od Chocolat


foto: Chocolat
Anděl v řezu

Autor: Chocolat
   Hodnocení: 5%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
Čertovský dort
80 ml mléka
3 vejce
200 g rozpuštěného a trochu zchladlého másla
200 g přírodního cukru
150 g polohrubé mouky
50 g kakaa (např. fairtrade)
špetka soli
2 lžičky prášku do pečiva nebo vinného kamene

krém dovnitř:
100 g změklého másla utřeme se
100 g moučkového cukru a
2 lžičkami kakaa

poleva navrch:
rozpustíme tabulku čokolády a vymícháme se
lžící másla a
lžící smetany
(přidáme máslo a smetanu pokud nemá poleva roztíratelnou konsistenci)

Andělský dort
80 ml mléka
3 vejce
200 g rozpuštěného a zchladlého másla
200 g cukru krupice
200 g polohrubé mouky
vanilkový cukr anebo lžička vanilkové esence
2 lžičky prášku do pečiva nebo vinného kamene

krém dovnitř:
do mísy dáme 1 kelímek pomazánkového másla bez příchutě a
1 kelímek šlehačky a vyšleháme do hustého krému.


Nastavení pekárny: Program Dort / Moučník


Postup:
Program Dort / Moučník, pokud nemáme, zvolíme program Rychlý, necháme cca 15 minut umíchat. Pekárnu přerušíme přidržením tlačítka Start / Stop, vytáhneme hnětací metly a nastavíme program Pečení. Po ukončení píchneme špejli, pokud je na ní nalepené těsto, program Pečení zapneme znovu a už hlídáme. Formu vytáhneme z pekárny a necháme vychladnout, až pak vyklopíme.
Dort rozřízneme, namažeme nejprve dobrou marmeládou (jahodová, malinová, černý nebo červený rybíz) a potom krémem.
Toho krému je hodně a možná vám i zbyde extra do misky na přidání anebo ho udělejte z poloviční dávky.
V létě když jsou čerstvé maliny nebo jahody - dejte je místo marmelády a místo krému můžete dát Mascarpone.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: Chocolat
Čert v řezu

foto: Chocolat
andělský dort

foto: Marica1972
Inšpirácia č. 777 - ďábelský korpus

Názory čtenářů

Hanka z Brna 29.7. 13:43  

dort me i cele me rozvetvene rodine chutna..mohu jen vychvalit.. jen plnku delam vzdy z mascarpone a slehacky a pokrajim trochu broskvi,mandarinek.. je to parada.. a zlucnik me tedy nebere ;-)

Chocolat 17.2. 16:27  

Ahoj Hanko - ten poměr 200 másla, 200 cukru a 200 mouky je správně - není to překlep - mně z toho vychází dobrý vláčný korpus ať už to peču v pekárně (viz foto) nebo v troubě. Nám to chutná, ale naprosto uznávám, že každý má individuální chuť. Co se týče krému z pomazánkového másla, to že je to trochu slané je právě zajímavé a ten dort a marmeláda pod ním jsou sladké dost, takže pro mne je to vyvážená chuťová harmonie.

Hanka Kráťa 15.2. 17:15  

VAROVÁNÍ ŽLUČNÍKÁŘŮM: Podle tohoto receptu na korpus vznikne opravdu velmi NEDOBRÁ MÁSLOVÁ BUCHTA. Už na první pohled se mi poměr másla nezdál - snad omylem přibyla nula, nemělo by másla být ?20g? Po upečení z buchty máslo doslova a do písmene kapalo, odsávala sem ho pomocí ubrousků. Buchta nádherně voní, nicméně je strašně mastná, hutná a nedobrá. Ale zase vydrží - nesníte jí víc než 2 kousky. Pak už Vám je zle.. Nedovedu si ji představit ještě navíc namazanou výše uvedeným "krémem"=máslem a politou čokoládou. Tento krém by se hodil spíš na něco suchého, je obvyklé krémy nastavovat kaší nebo pudinkem. Toto je zase jen ochucené máslo.

Krém z pomazánkového másla a smetany se mi zdá do jiného než tohoto tučného receptu zajímavý, ale každé pomazánkové máslo je trochu slané a zde ?chybí? cukr nebo to je záměr?

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.