0697. celozrnný-celožitný tmavý chléb od Venda1


foto: Anndy
697.Venda1

Autor: Venda1
   Hodnocení: 0%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
varianta 1:
cca 300 - 350 ml vody
400 g žitné chlebové mouky
50 g žitné celozrnné tmavé / černé mouky
160 g žitné celozrnné mouky
20 g soli
30 g kvásku (recept č. 98 nebo č. 627) nebo 1,5 lžičky sušeného
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
semínka dle libosti

varianta 2:
pokud neseženete různé druhy žitné mouky, dejte:
400 g žitné chlebové mouky
210 g žitné celozrnné mouky
ostatní příměsi a postup stejně jako ve variantě 1


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Celožitné těsto je hodně hutné a těžké, takže se možná pekárnám se slabším motorem musí trochu pomoct měkkou škrabkou, aby nezůstali na okraji nepromíchané části těsta.

Těsto je po nakynutí hodně vláčné a měkké. Hodí se výborně na vytvarování ve vymaštěném a moukou vysypaném sítu. Má krásnou křupavou kůrku.

Jak na ošatkový chléb / klik


Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: Anndy
697.Venda1

foto: Anndy
697.Venda1

foto: Anndy
697.Venda1

foto: Anndy
697.Venda1

foto: cigorka
žitánek

Názory čtenářů

Johny 5 1.7. 15:23  

No nic. Hodil jsem to do pekárny a uvidíme jestli něco vzejde, nebo fakt musím v troubě... Dal jsem 300 ml. Snad je to akorát. :(

Johny 5 1.7. 15:10  

300ml?

Johny 5 1.7. 15:08  

Kolik vody?

Venda1 19.2. 11:01  

Ahoj vsem, opravdu neklesejte na duchu, tenhle chleba se da vazne bez problemu udelat ;-), dam k tomu par rad:
Chce to sice uz trochu zrucnosti, konzistence testa je uplne jina nez z psenicne (mnohem mekci). Takze zacatecnikum spis nedoporucuji.
Duvodem, proc se to nekterym nepodarilo je, ze chleb se PECE V TROUBE A NE V PEKARNE. Pekarna nema tu kapacitu a vlastnosti, jako trouba. Takze priste radeji opravdu postupovat podle receptu, jak je napsano nahore. Pecu na predehratou horkovzdusnou 200°C, pak stahnu na 180°C. Casaove pece kazda trouba jinak, poklepem nebo spejlou poznate.
Brzo by se tu mely objevit ma fota, schvalne jsem to pro vas zfotila, jak asi vypada konzistence testa, jak vypada nakynute testo vevnitr, abyste se podle toho mohli trochu orientovat.
Kurka je maslovana vejcem, zakladem je, aby jste neudelali "zradlo pro kralika ;-))"- tj. neprekousnutelnou kurku- pridat k peceni hrnec s vodou, nebo dat troubu na naparovaci program. Testo davam kvuli konzistenci do sita, tesne po preklopeni sup do hodne vyhrate trouby. Jde pect bezva i ve forme.
Pokud se vam nevede tenhle, zacnete mozna s michanymi s psenici, postupne pak ubirejte psenicne a pridavejte zitne.
Tenhle chleba patri jinak skoro k nejoblibenejsim u nas doma, kvuli vyrazne zitne chuti a kvuli trvanlivosti. Tak vam vsem drzim pesti, at se povede, uz se tesim na vysledky!!! Ahoj, Venda

lubo_snj 18.2. 17:22  

Priatelia nepadajte na duchu. Mne sa tiez nepodaril. V pekarni sa pecie asi dost tazko. Mozno ten mne chybajuci kvasok. Drozdie som tam vsak dal. Stred zostal nedopeceny. Po 2 hodinovom dopekani sa stred upiekol ale krajat sa da iba s fest silnym nozom. Chutovo je dobry ale nevhodny pre slabsie zuby. Ale zvladli sme to. Kôrku s kraja vsak aj domaci zajac vzdal.
Lubo

Lucka 30.1. 16:07  

OK, věřím, jen vycházím ze svých zkušeností z pekárny, kde se peklo asi 15 druhů chleba a v každém byla i pšeničná chlebovka... ale tím neříkám, že nemůže být dobrý, jen to vidím prvně :-).

Anndy 26.1. 23:04  

Lucka - na našich stránkách je i pár jiných celožitných chlebů (např. 72, 357, 645...) a povedli se :-) Chce to zkoušet a hlavně: do celožitných by se měli vrhat opravdu zkušenější pekařky. Není to se přesně držet recepu, každý si poměry surovin musí ohlídat sám. Může být celozrnná mouka, ale od jiného výrobce nebo i stejný a přitom každá vezme jiné množství tekutin (závislost na skladování a jiné).

Anndy 26.1. 22:58  

větší podíl je žitné chlebové mouky, ta kyne lépe než celozrnná. Chléb nebyl pečený v pekárně, ale kynul v ošatce, doba kynutí závisí taky na okolní teplotě, takže se nedá určit, jak dlouho. Prostě dokud nezvětší objem, nemá cenu ho dávat péct.

Kocca 26.1. 21:29  

Já jsem ho dělala a vůbec se nepovedl. Pekárna ho nestíhala umíchat a upéct se taky nedal. Nasušila jsem ho rybičkám.

Lucka 26.1. 17:24  

Droždí tam vidím, ale opravdu se povedl, když je tam jen žitná mouka???

andina3 17.1. 22:41  

Žádné droždí ani kvásek??

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.