0673. třepaný chleba (Schüttelbrot z jižních Tyrol) od Venda1

Autor: Venda1
   Hodnocení: 14%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
1 l vody
700 g žitné chlebové mouky
500 g pšeničné mouky 00
sůl
2 lžičky sladu (dá se nahradit i medem nebo cukrem)
hodně kmínu, fenyklu,anýzu (dle chuti, jak kdo má rád - originál je hodně kořeněný, cca 15 g od každého, anýzu trochu míň
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
otruby (dávám špaldové) na pomoučnění válu


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Z těsta pak udělat kuličky a na otruby pomoučněném vále kuličky "roztřepat" (prsty rozdělat) na placičky asi 3-5 mm silné. Velikost placek dle libosti, já dělám asi 12-15cm, jdou i větší.
Roztřepaný chleba dát na plech, nechat ještě jednou krátce nakynout. V předehřáté troubě na cca 200°C horkovzduch péct cca 10 min.
Poznámka:
Placičky nejsou nikdy úplně rovnoměrné, ani tloušťka těsta není zcela rovnoměrná. Tmavé fleky, které vznikají při pečení tam, kde je těsto tenké, jsou ty nejlepší a nejkřupavější!!!
A teď to nejdůležitější:
tyto chlebové placky pochází z doby, kdy bylo o chleba nouzi, ale staly se nejtypičtější a nejoblíbenější sortou chleba v jižním Tyrolsku. Tento chleba se před konzumací musí nechat uležet (dělal se dříve do zásoby). Na vzdušném a suchém místě nechat sušit cca týden, až je chleba úplně tvrdý. Nedoporučuji konzumovat s umělými zuby. Nejlépe chutnají namazané na spodní straně máslem, nejtypičtější je to se špekem (nejlépe jihotyrolským), tvrdým sýrem (čím aromatičtější, tím lepší) anebo jen tak k televizi a k červenému vínku... Pokud chleba sníte dříve, nic se neděje, je jen více "gumový". (U nás popravdě řečeno skoro nikdy týden nevydrží)...

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: zajoch
673 - třepaný chleba od Venda1

Názory čtenářů

audun 7.7. 13:33  

Tuhle dobrotu jsem ochutnal letos v Siusi a hned jsem se zamiloval. Hlavně ta vůně fenyklových semínek. Povrch schuttelbrotu byl ale lesklý! Takže to bylo potřeno bílkem. Zkusil Váš recept a myslím, že jsem se vzhledově i chuťově přiblížil. Po vyndání z trouby jsem potřel bílkem se solí, aby to mělo také lesklý povrch. Anýz jsem nepoužil. Zkusil jsem ale ještě přidat římský kmín a dobrý:) Placky uschly už za dva dny, ale to je asi tím počasím, že je sucho:)

zajoch 21.6. 15:11  

Tak jsem to už taky vymakala a tuhle dobrotu si peču, když si potřebuju vylepšit náladu nebo se za něco odměnit.

Venda1 3.12. 11:20  

Zajoch: ja jsem je ze zacatku taky propichovala, ale casem nasla jinou techniku, ktera ten chleba jeste chutove zlepsi: Kdyz je udelas jeste tensi (jsou pak tloustkove nepravidelne), vzniknou tmava krupava mista, a jen nektere tlustsi casti se nafouknou. Ty jsou uuuuplne nejmnamkovejsi ;-)))

zajoch 22.11. 20:02  

Zkoušela jsem z poloviční dávky a jsou opravdu skvělé. Většina se jich ale nafoukla a tak mám doma samé míče. Nevadí, příště je propíchám a už nebudu dělat jen z poloviny.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.